Tlačenie na brucho pri pôrode: Kontroverzná metóda. Aké sú skúsenosti mám?

Dagmar Baluchová | 12. september 2020
Tlačenie na brucho pri pôrode

Kontroverzná metóda má svojich priaznivcov i odporcov. Zažili ste to?

Niekedy sa však situácia môže skomplikovať a lekári musia dieťatku na svet „trochu“ pomôcť. Jednou z praktík, ktorá sa v tomto smere používa, je napr. aj  tzv. Kristellerova expresia, známa už z 19. storočia od poľského doktora Kristellera. 

Pri tomto manévri lekár alebo zdravotná sestra tlačí rodičke na brucho s cieľom dosiahnuť rýchlejšie vytlačenie bábätka.

Kontroverzná metóda má svojich priaznivcov i odporcov. Napr. v susednom Česku sa kvôli smrti novorodenca po jej praktizovaní zdvihla vo verejnosti veľká kritika na odborníkov, ktorí ju vykonávajú. Zaujímalo nás, v čom tkvie sila a slabosť tohto pôrodníckeho manévru.

Čo sa deje pri tlačení žene na brucho počas pôrodu

Mnohé ženy si možno spomenú na to, ako im pri nepostupujúcom pôrode „skočila“ sestrička na brucho a dieťa bolo vonku. Aj viaceré čitateľky MAMA a ja sa o tom podelili na našej stránke.

Martina sa vyznáva: „Okamih zatlačenia bola asi tá najväčšia bolesť, akú som zažila. Mala som pocit, že mi chcú malého z maternice vytrhnúť...“

Andrea pridáva svoju skúsenosť: „Aj môjmu synčekovi tým pomohli, ale moje rebrá to ťažko znášali a dlho sa z toho zotavovali. Na tú bolesť pri každom pohybe nerada spomínam, ale hlavne, že bol drobček v poriadku.“  

Jarke pri spomienke na pôrod nie je ľahko...  „Povedali mi, že mám úzku panvu a mal to byť cisársky rez. Malého som sama nemohla vytlačiť, tak mi sestrička celou váhou svojho tela tlačila na brucho, vďaka čomu malému vyšla hlavička.

Pri tom som sa však natrhla a malý sa narodil so špicatou hlavičkou. Z pôrodu mám traumu dodnes, hlavne z popôrodných zranení...“

Podstatou Kristellerovej expresie je v 2. dobe pôrodnej počas kontrakcie, ak pôrod nepostupuje, zatlačenie na určitú časť brucha rodičky s cieľom akoby nahradiť nedostatočnú funkciu slabšieho brušného lisu, ktorá môže byť spôsobená napr. opakovanými pôrodmi či vyčerpanosťou ženy.

Zatlačenie na brucho umožní posunutie sa plodu nižšie do pôrodných ciest, čo urýchli jeho vypudenie.

Aké sú riziká tlačenia na brucho rodičky počas pôrodu?

S Kristellerovou expresiou sa spájajú viaceré riziká, ktoré ju u nás od r. 1952 radia medzi neodporúčané pôrodnícke manévre. Za najväčšie nebezpečenstvá sa pokladajú:

  • prasknutie maternice
  • prílišné krvácanie
  • predčasné odlúčenie placenty počas pôrodu
  • poranenia pošvy (často je nevyhnutný nástrih)
  • poranenia rebier, kostí a vnútorných orgánov matky
  • poranenie tzv. brachiálneho plexu (sieť nervových vlákien v ramene) u dieťaťa
  • ohrozenie centrálnej nervovej sústavy dieťaťa
  • môže dôjsť k prieniku fetálnych Rh pozitívnych erytrocytov do obehu Rh negatívnej matky a tým ku vzniku sérologického konfliktu v jej následnom tehotenstve, atď.

Kedy určite túto kontroverznú metódu nepoužívať?

Akokoľvek by sa táto metóda pri pôrode „hodila“, každý pôrodník vie, že nesmie byť použitá, ak má žena na maternici myómy alebo vrodené vady. Kontraindikáciou je aj iná poloha hlavičky plodu ako pozdĺžna (napr. priečna). Rizikový je aj predchádzajúci cisársky rez, kedy v mieste jazvy hrozí prasknutie maternice.

Sporná „epidurálka“ počas pôrodu

Odporcovia tejto metódy upozorňujú na to, že neschopnosť ženy v 2. dobe  pôrodnej vytlačiť dieťa môže spočívať aj kvôli polohe, v ktorej sa u nás rodí najčastejšie – v ľahu.

Ďalším sporným bodom je epidurálna analgézia. Naše čitateľky s tým majú reálne skúsenosti: „Rodila som s epidurálkou a vraj preto som nevedela malú poriadne vytlačiť, lebo som poriadne necítila kontrakcie.

Bolo to moje prvé dieťa a k tomu veľké. Sestrička a doktor mi tlačili na brucho, podľa manžela to bolo pri pôrode to najstrašnejšie a ja som sa tiež bála, lebo sa mi to zdalo neprirodzené a nakoniec to aj tak nepomohlo...“ hovorí Zuzana.

Aj Andrea má obdobnú skúsenosť, hoci... „Mne tým sestrička pomohla porodiť syna. Kvôli epidurálke som ho nevedela vytlačiť. Nikto mi nepovedal, že tlačím zle.

Keď sa mi doktor vyhrážal, že použije vákuovú pumpu, sestrička mi omotala košeľu okolo brucha a zatlačila tak, že som myslela, že  vypustím dušu.

No malý bol na svete. Pri druhom pôrode som tiež mala epidurálku, ale nezabrala mi. Doktor ma usmerňoval, ako mám správne tlačiť, čo mi pomohlo a dokázala som dcéru porodiť bez akékoľvek tlačenia na brucho. Bola som na seba hrdá. Podľa mňa, ak žena vie, ako dýchať a tlačiť, nepotrebuje  tlačiť na brucho.“

Šetrnejší variant ako tlačenie na brucho rodičky

Pôrodník a gynekológ MUDr. Peter Brenišin konštatuje, že táto technika by sa mala použiť iba ako jedna z posledných možností, ale len jej šetrnejší variant a aj to iba vo veľmi výnimočných prípadoch.

„Ak je naozaj nevyhnutná, je podľa niektorých odborníkov lepšie, ak lekár použije šetrnejší variant tlaku na fundus (hornú časť) maternice, ktorá sa robí nenásilným jemným tlakom predlaktia alebo oboch dlaní a rodička pri ňom aktívne používa brušný lis.

Ale hranica medzi ešte relatívne bezpečným a škodlivým tlakom na maternicu je v tomto prípade príliš tenká... Tlak na maternicový fundus môže poškodiť zdravie mamičky a bábätka a pre ženu môže byť príčinou doživotnej traumy, predovšetkým v tragických prípadoch, keď ako následok komplikácií dôjde k poškodeniu, či k chirurgickému odstráneniu maternice alebo dokonca k úmrtiu dieťaťa.“

V Českej republike sa tento pôrodnícky manéver stretáva u rodičiek (podobne ako u nás) s veľmi protichodnými reakciami.

Jeho používanie sa dokonca dostalo u našich susedov aj pred súd, kedy rodička žalovala lekárku a zdravotnú sestru za to, že týmto manévrom sa pretrhla jazva, ktorú mala po predchádzajúcej sekcii a v dôsledku toho došlo k poškodeniu dieťaťa, ktoré 17 dní po pôrode zomrelo.

Lekári tlačenie na brucho odporúčajú, ale...

Viacerí lekári, ktorí majú s Kristellerovou expresiou skúsenosti, konštatujú, že v situáciách, kedy sa 2. doba pôrodná začína predlžovať, žena prestáva spolupracovať, nevládze tlačiť, dieťatku slabnú ozvy, pričom je už takmer porodené, je táto technika „prijateľnejšia a rýchlejšia“, ako posilnenie činnosti maternice liekmi, zavedenie kliešťov alebo vákuumextraktora.

„V mojej praxi sa šetrnejší variant tejto techniky, ktorý som spomínal, osvedčil. No platí, že v konkrétnej situácii je vždy potrebné zavčasu rozlíšiť, či má ešte význam tlačiť žene na brucho, alebo pôrod ukončiť operačne. Nezabúdajúc na najvyšší cieľ – dobro ženy samotnej a dieťaťa.“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: