Tehuľky: Poznáte týchto päť faktov o plodovej vode?

Redakcia | 10. júl 2017
Tehuľky: Poznáte týchto päť faktov o plodovej vode?

Deväť mesiacov dieťatko pláva v bezpečných vodách maminho bruška. A to doslova.

POMÓC! Odtiekla mi plodová voda!

Jeho svet tvorí plodová voda, ktorá mu umožňuje pohyb a zároveň ho chráni. Spoznajte niekoľko zaujímavých faktov o zázračnej tekutine, ktorá je pre vývoj plodu a celé tehotenstvo nenahraditeľná.

Plávanie v maminom brušku

Život  každého jedného človiečika sa začína v maminom brušku, kde až do svojho veľkého dňa „D“ pláva vo vode. Je to vlastne jeho detská izba, kuchyňa, toaleta i bazén súčasne.

V prvých mesiacoch tehotenstva sa bábätko pohybuje vo vode veľmi čulo, lebo v porovnaní s jeho hmotnosťou je vody pomerne veľa. Neskôr sa však hmotnosť plodu zväčšuje viac, ako pribúda vody. Plod má potom menšie možnosti pohybu a zafixuje si jednu polohu. Väčšinou je hlavička dole a zadoček hore.

Dobrodružstvo života sa začína: Prečo nie je ako bábo z reklamy?

Plodová voda nie je obyčajná voda

Plodová voda je z 99 % tvorená vodou a obsahuje 0,3 % glukózy, čo spôsobuje jej jemne sladkastú chuť – preto majú bábätká radšej sladké materské mlieko ako čokoľvek iné.

A keďže je bruško pre nenarodené bábätko zároveň i vaňou či bazénom, nájdeme v plodovej vode okrem bielkovín, močoviny, kreatinínu a minerálov aj čiastočky odlúpenej kože, maz a chĺpky lanuga (pokrýva detské telíčko v maternici).

Tekutina je číra a má jemný zápach. Ak sa blíži pôrod, postupne sa zakalí. Teplota plodovej vody je 37,5 stupňov Celzia – a tak je bábätko neustále v príjemnom teplučku.

Bábätko pije plodovú vodu

Prekvapivé je, že od 12. týždňa života do plodovej vody dieťa močí a od 5. mesiaca ju prehĺta. Keď sa napije priveľa, začne sa mu čkať, čo budúca mamička cíti ako slabé klopkanie.

Zároveň je dokázané, že bábätko dokáže rozlišovať rôzne chute. Takže čokoľvek mamina zje, jej dieťa to pocíti na jazýčku, keď sa napije plodovej vody. Netreba sa ale ničoho báť, pretože plodová voda sa veľmi rýchlo obmieňa. Za jedinú hodinu sa jej vymení asi polovica.

Koľko je plodovej vody?

Obeh plodovej vody je veľký, koncom gravidity sa za hodinu vymení asi 50 percent jej objemu. Celkové množstvo plodovej vody kolíše podľa týždňa tehotenstva – až do 38. týždňa stúpa (za normálnych okolností jej býva maximálne okolo 1 litra), potom začína klesať.

V dobe pôrodu by malo byť v maternici zhruba 250 – 800 mililitrov vody, aby malo dieťa všetko, čo z nej potrebuje. Niekedy sa môže stať, že jej množstvo nie je úplne ideálne, buď jej je málo alebo veľa.

Ako spoznám, že sa už začína pôrod? Priebeh pôrodu: 1. doba pôrodná

Pokožka sa vplyvom plodovej vody nerozmočí

Poznáme to všetci: keď sme dlhšie vo vode, pokožka sa nám zvraští. Ako sa však s vlhkým prostredím maternice, kde trávi celé mesiace, vysporiada ľudský plod?

Odpoveď: od piateho mesiaca tehotenstva to zabezpečuje maz, ktorým je dieťatko pokryté. Tento maz dovoľuje rast pokožky pred i po narodení. V maternici neprepúšťa vodu, takže pokožka dobre rastie aj vo vlhkých podmienkach a popritom sa nerozmáča.

Len tak pre zaujímavosť, za celé tehotenstvo vyprodukuje tehuľka takmer 10 hektolitrov tejto tekutiny!

Viete, o tom, že správny pitný režim je dôležitý aj pre množstvo plodovej vody? V čom tkvie jej zázračnosť? Ako sa vyšetruje a čo všetko tak môžu odborníci zistiť o dieťatku? Že „pokazená“ plodová voda je mýtus? S akými ďalšími omylmi, ale i pravdivými a dôležitými informáciami sa môžete stretnúť a potrebujete ich vedieť? To sa dočítate v júlovom vydaní MAMA a ja.

Predplaťte si MAMA a ja za zvýhodnenú cenu 13,40 € (namiesto 20,40 €) do 25. 7. 2017 a môžete ušetriť až 7 €!

https://mamaaja.sk/predplatne

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: