Tehotenstvo v číslach

Mgr. Peter Berenišin | 27. september 2017
Tehotenstvo v číslach

Koľko trvá tehotenstvo, aký veľký má byť plod, koľko má žena pribrať počas gravidity? Poďme sa v tom trochu zorientovať.

berenisinTehotenstvo je spojené s mnohými – často strohými – faktami, v ktorých sa treba aspoň trochu orientovať. Viac na túto tému nám priblíži gynekológ MUDr. Peter Brenišin.

Koľko je vlastne mesiacov tehotenstva?

Áno, môže to byť mätúce – zvyčajne hovoríme o 9 mesiacoch tehotenstva, ale lekári (a tí by to mali vedieť lepšie ) hovoria o 10 mesiacoch. Ako môže vzniknúť takýto rozdiel? Mesiac je v tomto prípade predsa dosť dlhé obdobie, aby sme si ho podľa ľubovôle pridávali alebo uberali.


Pravdu majú obe skupiny – aj tí, čo hovoria o 9, aj tí, čo hovoria o 10 mesiacoch. Rozdiel je v tom, že sa zvyčajne hovorí o 9 kalendárnych mesiacoch (ktoré majú rôzne počty dní od 28 do 31). Ak myslíme na 10 lunárnych mesiacov, dĺžka 1 lunárneho mesiaca predstavuje konštantne 28 dní.

tehotenstvo

Ako sa vypočítava termín pôrodu

Predpokladaný termín pôrodu sa vypočítava od 1. dňa poslednej menštruácie. Ak vychádzame z toho, že žena má pravidelný 28-dňový menštruačný cyklus, k tomuto dňu sa pripočíta 9 mesiacov a jeden týždeň – alebo k nemu pripočítame 40 týždňov, čo predstavuje 10 lunárnych mesiacov (alebo ak chcete, tak 280 dní).

Skúste si vyrátať s našou kalkulačkou: Výpočet termínu pôrodu

Celkom logicky sa na tomto mieste vynára otázka, ako sa vypočíta termín pôrodu v prípade, že má žena cyklus dlhší alebo kratší než 28 dní. Aj vtedy sa pri výpočte postupuje rovnako, len sa odpočíta od tohto termínu počet dní, o ktoré má žena cyklus dlhší oproti 28-dňovému cyklu, a naopak – pri kratšom cykle tento rozdiel pripočíta.

Ak má žena nepravidelný menštruačný cyklus, termín pôrodu sa určuje na základe ultrazvukového vyšetrenia plodu.

Neprehliadnite: Vyšetrenia v tehotenstve

tehotenstvo ultrazvuk

Dva týždne plus/mínus? Niekedy áno...

Ak hovoríme o predpokladanom termíne pôrodu, s ohľadom na niektoré drobné odchýlky v cykle ženy a vo vývoji plodu, sa za pôrod v termíne považuje pôrod, ktorý sa uskutoční od 38. do 42. týždňa gravidity.

Pokiaľ dôjde k pôrodu v rozmedzí od 28. do 38. týždňa tehotenstva, hovoríme o predčasnom pôrode. Pokiaľ táto udalosť nastane pred 28. týždňom, ide o potrat. Treba však povedať, že v súčasnosti sa vzhľadom na možnosti modernej medicíny začína posúvať hranica medzi potratom a predčasným pôrodom z 28. na 24. týždeň.

Prečítajte si: Predčasný pôrod či potrat: Život sa neskončil, iba zastavil...

Pre úplnosť treba dodať, že veľmi dôležitá je v tomto prípade hmotnosť novorodenca – hlavne v prípadoch, keď je stanovenie termínu pôrodu problematické, kritériom predčasného pôrodu sa stáva pôrodná hmotnosť, kde je ako hranica stanovená pôrodná váha novorodenca 2 500 gramov.
 
Pokiaľ tehotenstvo trvá viac ako 42 týždňov, ide o prenášanie.

Prvé pohyby bábätka– 18. či 20. týždeň?

Prvé pohyby sú významným medzníkom počas gravidity. Prvorodička ich cíti o čosi neskôr ako viacrodička, a to v 20. týždni gravidity.  U viacrodičky je to o dva týždne skôr, takže prvé pohyby pocíti už v 18. týždni gravidity.


Prvé pohyby majú veľký význam pre spresnenie predpokladaného termínu pôrodu – u prvorodičky treba pridať ešte 20, u viacrodičky 22 týždňov odo dňa prvých pohybov.

 hmotnost v tehotenstve

Dôležité čísla u dieťatka v brušku

Najpresnejšie sa dá veľkosť plodu zistiť na základe ultrazvukového vyšetrenia, pričom lekár zmeria určité časti tela plodu. Na základe týchto meraní dokáže lekár posúdiť, či sa plod vyvíja v súlade s daným štádiom tehotenstva. Laikovi však postačí aj približná predstava, pričom veľkosť – resp. jeho dĺžka sa dá odvodiť podľa lunárneho mesiaca, a to ľahko zapamätateľným výpočtom.

Počas prvých piatich mesiacov sa dĺžka plodu vypočíta tak, že číslo mesiaca umocníte na druhú. Takže napríklad na konci 4. mesiaca by mala byť dĺžka plodu približne 42 = 16 centimetrov.
Od 6. do 10. mesiaca postupujeme tak, že príslušný mesiac vynásobíme piatimi. Takže na konci 7. mesiaca by mala byť dĺžka plodu 7 x 5 = 35 centimetrov.

Ako rastie bábätko v brušku? I. trimester
Ako rastie bábätko v brušku? II. trimester
Ako rastie bábätko v brušku? III. trimester

Pravdaže, ide iba o jednoduchú pomôcku, aby sme si vedeli predstaviť, ako plod napreduje v raste. Len tak pre zaujímavosť – s hmotnosťou je to ešte o čosi zložitejšie než s dĺžkou a plod sa začne na bábätko „podobať“ až vtedy, keď sa mu začne vytvárať a ukladať podkožný tuk, čo je zhruba od polovice tehotenstva.

Dĺžka a hmotnosť novorodenca sa totiž dedia po rodičoch, takže zvyčajne urastenejší rodičia mávajú väčšie dieťatko a opačne. Ak sa však dieťa narodí predčasne, jeho hmotnosť i dĺžka môžu byť podstatne nižšie.

A čo hmotnosť tehuľky?

Už niekoľkokrát sme upozorňovali, že byť tehotná neznamená, že treba jesť za dvoch – dôraz treba klásť skôr na pestrosť stravy než na zvýšené porcie jedla.

kolko ma tehulka pirbrat?

Skúsme si predstaviť, čo všetko sa môže podieľať na zvýšení tehuľkinej hmotnosti v závere gravidity:

  • Novorodenec    2,5 – 3,5 kg
  • Placenta    0,5 kg
  • Plodová voda    1,5 kg
  • Nárast objemu krvi    1,5 kg
  • Nárast niektorých orgánov (prsia, maternica) a zadržiavanie vody v tele    2,5 kg
  • Spolu    8,5 až 9,5 kg

Samozrejme, existujú odchýlky smerom nahor aj nadol, ktoré sú úplne v poriadku – odvíjajú sa od hmotnosti novorodenca, od fyziognómie ženy a od mnohých ďalších faktorov. Celkovo by však hmotnosť ženy nemala prekročiť viac ako 11 až 15 kilogramov.

Môže vás zaujímať: Som tehotná, čo všetko mám jesť?

Trvanie pôrodu

Pôrod je zvyčajne proces, ktorý môže trvať od niekoľko desiatok minút do niekoľko hodín. Delí sa na tri fázy, lepšie povedané na 3 pôrodné doby:

1. otváracia – nemala by presiahnuť 12 hodín,

2. vypudzovacia – mala by trvať maximálne hodinu,

3. pôrod placenty – taktiež by sa mal vtesnať do jednej hodiny.

Ak to spočítame, celková doba pôrodu by nemala prekročiť 14 hodín.

Na záver:
Takže toto bolo zopár faktov o tehotenstve a pôrode. Ako vidieť, s číslami sa nemusíme stretávať len na účtoch a cenovkách, ale môžu nám pomôcť zorientovať sa aj v oblasti, ktorá súvisí s príchodom nového človiečika na svet.

Ľahší a bezbolestnejší pôrod: ako sa naň pripraviť?
Zamerané na TEHOTENSTVO: Čo je bezpečné a čo NIE?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: