Tehotenstvo pri anomáliách maternice

MUDr. Peter Brenišin | 4. október 2016
Tehotenstvo pri anomáliách maternice

Možnosť otehotnieť a úspešne zavŕšiť tehotenstvo pri spomínaných vývojových chybách maternice závisí od viacerých faktorov.

V prvom rade je dôležitý rozsah hypoplázie a skutočnosť, či sú takto postihnuté aj ďalšie orgány. Ak sa k malej maternici pridružia menšie a nie celkom dobre fungujúce vaječníky, môže byť schopnosť otehotnenia znížená práve z tohto dôvodu – funkčné vaječníky sú totiž veľmi dôležité pre správne fungovanie pravidelného mesačného cyklu, v rámci ktorého pohlavné orgány prechádzajú určitými štádiami. Nesmieme zabudnúť ani na možnosť uvoľňovania vajíčka, ktoré by mohlo byť oplodnené.
Niekedy sú určité anomálie maternice odhalené práve vďaka neschopnosti počať dieťa – keď sa pátra po príčinách sterility, môže byť odhalená buď veľmi malá maternica, alebo hypoplázie na ďalších vnútorných ženských pohlavných orgánoch.
Príčiny neplodnosti skryté v maternici
Ak už dôjde k otehotneniu, môže byť problematické úspešné donosenie plodu až do riadneho termínu pôrodu. Ak má žena sklon k potratom, jednou z príčin môže byť práve nedostatočne vyvinutá maternica – či už symetrická, alebo asymetrická. 
Neznamená to však, že by žena s ľahšou formou anomálie nemohla úspešne vynosiť a porodiť dieťa – takýchto prípadov je v praxi pomerne dosť, vyžadujú si však veľkú pozornosť počas celého obdobia gravidity.
Poruchy vývoja maternice nie sú veľmi časté, ale ani mimoriadne zriedkavé. Každý pôrodník sa počas svojej praxe z času na čas s takýmto prípadom stretne. Pokiaľ sa nespájajú s inými vývojovými chybami, často žena ani netuší, že takouto anomáliou trpí.
Problémy sa vyskytujú spravidla v súvislosti s graviditou – každej tehotnej žene s vývojovou chybou maternice treba venovať mimoriadnu pozornosť. Na vývojové chyby maternice treba však myslieť aj u malých dievčat, ak sa objavia bolesti brucha v období, kedy už do úvahy prichádza prvé menštruačné krvácanie.
Prečítajte si: Snaženie sa o bábätko vs. psychika

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: