Tehotenstvo: kríza vo vzťahu?

Redakcia | 4. jún 2016
Tehotenstvo: kríza vo vzťahu?

Tehotenstvo neprináša so sebou iba pocity šťastia. Nová životná úloha preverí nielen váš organizmus, ale aj vzťahy s vašimi blízkymi, najmä s partnerom.

Žena sa matkou stáva bytostne, od okamihu počatia dieťaťa, prvých príznakov tehotnosti, či neskôr priamymi dôkazmi jeho prítomnosti (kopanie, ozvy srdca). Muž sa otcom stáva sprostredkovane, pozorujúc svoju manželku/partnerku a spolu s ňou prežívajúc všetko, čo 9 mesiacov prináša.

Čítajte tiež: Sexualita tehuliek

Rodičovstvo sa tak začína oveľa skôr, než sa dieťa narodí. No práve rozdielne vnímanie tohto stavu môže priniesť do vzťahu napätie, nepochopenie, rozladenosť, ale aj sklamanie nad tým, že tomu druhému sa nedostáva dostatočnej pozornosti, sexuálnej náklonnosti a ani času ako predtým.

Mali by ste vedieť: Aká má byť hygiena intímnych miest počas tehotenstva?

Budúci otecko sa na svoju rolu potrebuje pripraviť tempom i spôsobom sebe vlastným. Nútiť ho, aby navštevoval predpôrodný kurz, či sa zúčastnil pôrodu, hoci to nechce, nie je najlepšia voľba.

Čo robiť?

Skúste si napríklad pozrieť film, v ktorom sú hlavní aktéri v čakateľskej úlohe ako vy, alebo navštívte príbuzných, ktorí majú malé deti a všímajte si, ako sa správajú k sebe i k svojim potomkom. Debatujte, jednoducho, využite 9 mesiacov naplno. Realita vás aj tak prekvapí, ale aspoň budete vedieť, že ste pre vášho drobca, ale aj pre váš partnerský vzťah urobili všetko, čo bolo vo vašich silách. 

Mamičky, nezabúdajte na to, že váš partner si potrebuje prežiť svoje otcovstvo, a nie vaše materstvo. Nevťahujte ho nasilu do svojich pocitov a doprajte mu čas.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: