Tehotenstvo a zhoršený zrak

Redakcia | 9. október 2014

Je veľa vecí, na ktoré by žena počas tehotenstva mala dbať viac ako inokedy. A hoci vám to možno nenapadne – aj oči, teda váš zrak, môžu prejsť v dôsledku tehotenstva a pôrodu veľkými, niekedy až nezvratnými zmenami.

V tehotenstve alebo po pôrode sa môže zrak zhoršiť

Gravidita je výrazná zmena v organizme ženy, zasahuje viacero procesov. Má vplyv na hormonálnu sústavu, metabolizmus, dýchanie atď.

Ani zrak neostáva nepovšimnutý. Mnohé ženy potvrdzujú, že sa im v tehotenstve alebo po pôrode zrak (v rozličnej miere) zhoršil a boli nútené vyhľadať očného lekára. Je pritom jedno, či trpeli krátkozrakosťou alebo ďalekozrakosťou.

Našťastie, u väčšiny tehuliek, ktoré počas gravidity spozorovali horšie či rozmazané videnie, syndróm suchých očí ap. sa situácia pár mesiacov po pôrode vrátila do normálu.

V niektorých prípadoch je však problém so zrakom indikáciou k cisárskemu rezu, pretože tlaky pri prirodzenom pôrode by mohli stav ešte zhoršiť. Každopádne, ak máte pocit, že vaše oči „sa dožadujú“ pomoci, vyhľadajte očného lekára a dajte si zrak vyšetriť. 

A apropo, chráňte svoje oči pred škodlivým UV žiarením kvalitnými slnečnými okuliarmi. Už dávno to nie je iba módny hit!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: