Tehotenstvo a štítna žľaza

Slávka | 18. august 2012

Príbeh z listov našich čitateliek...

Už dlhé roky mám problémy so štítnou žľazou

Posledných pár rokov sa to ešte zhoršilo. Pridala sa nadváha, dokonca som sa dostala do nemocnice kvôli opúchajúcim nohám. Tam ma navštívila endokrinologička a povedala mi, že s mojím problémom bude veľmi nízka šanca na otehotnenie. Vystrašila ma na smrť, pretože po bábätku som túžila a myšlienka, že by som ho mať nemohla, bola pre mňa neprijateľná.

Doma som sadla za počítač s nádejou, že nájdem nejaké kladné skúsenosti s ochorením štítnej žľazy, ale ako na potvoru som nič nenašla. Bola som z toho riadne vytočená a sklamaná. Ale keďže sme s manželom plánovali svadbu v novembri 2010, tak som v júli toho roku manželovi (vtedy ešte budúcemu) navrhla, aby sme sa už začali pokúšať otehotnieť.

Ako dôvod som uviedla, že čo ak sa to nepodarí, roky mi utekajú, bude ešte čas na prípadnú liečbu. Celý júl som bola ako posadnutá, merala som si bazálnu teplotu, zapisovala som si, kedy sme sa milovali... proste všetko. Samozrejme v auguste prišlo sklamanie vo forme menštruácie.

Napriek ochoreniu som bola tehotná...

Tak som si povedala, že kašlem na to, keď to má prísť, tak to príde. A predstavte si, prišlo. V septembri mi meškala menštruácia 1 deň a už som vedela, že som tehotná. Kúpila som si pre istotu dva testy a obidva boli pozitívne! Od radosti som plakala (dátum otehotnenia sa pohyboval okolo dátumu mojich narodenín, takže som dostala najkrajší darček), ale zároveň prišiel aj strach, či bude všetko v poriadku, aby všetko išlo ako má.

Gynekológ ma vypísal na rizikové, tak som si celé tehotenstvo užívala plnými dúškami. Ku koncu sa síce pridružili zdravotné problémy ako je vysoký krvný tlak, opuchy nôh, ale zvládli sme to. A dnes máme doma už vyše ročného nezbedníka.

Tento príbeh píšem ako povzbudenie mamičkám, ktoré tiež trápi ochorenie štítnej žľazy a nadváha. Nie všetkému treba veriť, čo povedia lekári. Podstatné je veriť sami sebe...

Aká bola vaša cesta k tehotenstvu, aký bol váš pôrod? Chcete sa aj vy podeliť s ostatnými o svoj príbeh? Napíšte nám na twiggy@mamaaja.sk, pridajte fotku svojej ratolesti a my váš príbeh uverejníme na www.mamaaja.sk!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: