Tehotenstvo a boľavý chrbát

MAMA a ja | 27. december 2014

Bolesti chrbta v tehotenstve nie sú ničím neobvyklým.

Hoci sa tehotenstvo pokladá za jedno z najkrajších období v živote ženy, znížený komfort a často neznesiteľné bolesti menia u mnohých žien túto ilúziu...Najmä ak vás trápia bolesti chrbta, a to až tak, že sa nemôžete na nič sústrediť, či venovať domácnosti alebo starostlivosti o dieťa/deti.
Bolesti chrbta sú signálom, pričom veľa záleží na tom, kedy sa vyskytnú. V 1. trimestri sa u niektorých žien objavujú ako jeden z príznakov gravidity a  súvisia s rozpínaním sa maternice. V 2. trimestri sa narastajúce bruško podpisuje aj na svaloch chrbta, ktoré sú viac namáhané. Svoju úlohu zohrávajú aj hormóny, ktoré napomáhajú uvoľňovaniu väzov v oblasti panvy a chrbtice. Táto bolesť môže pretrvávať aj v 3. trimestri, a to až do takej miery, že tehuľka môže mať problém so spánkom, vstávaním ap.
Bolesť chrbtice sa častejšie objavuje u žien, ktoré:
-          ňou trpeli už pred tehotenstvom,
-          mali/majú sedavé zamestnanie,
-          trpia nadváhou, obezitou,
-          počas tehotenstva príliš pribrali
.

Čo pomáha? Ešte pred tehotenstvom posilňovať brušné a chrbtové svalstvo, veľa sa hýbať − aj v gravidite, ak to zdravotný stav dovolí. Nezabúdať ani na správne držanie tela, nenosenie ťažkých bremien, vhodnú obuv na nízkom opätku či správny výber postele a matraca. Pri akútnej bolesti pomáha prikladanie termoforu, masáž. Lieky proti bolesti užívať iba po konzultácii s lekárom.
Pozor na pretrvávajúcu bolesť v krížovej oblasti (najmä v 3. trimestri). Môže signalizovať aj blížiaci sa pôrod.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: