Tehotenské problémy s krvou a nervovým systémom

Redakcia | 22. máj 2017
Tehotenské problémy s krvou a nervovým systémom

V tehotenstve môžu ženu potrápiť okrem iného aj problémy, ktoré sa týkajú krvi, cievneho a nervového systému.

Kŕčové žily (varixy) v tehtenstve

Charakteristika: Varixy sú rozšírené cievy, najčastejšie na dolných končatinách a v oblasti vonkajších genitálií. Postihujú asi 11 % žien a vyskytujú sa familiárne.

Objavujú sa okolo 10. – 12. týždňa a postupujúcim tehotenstvom sa zhoršujú. Spôsobujú pocit ťažoby v dolných končatinách, niekedy až prudkú bolesť, ktorá vás donúti k okamžitému odpočinku.

Príčina: Vznikajú alebo sa zhoršujú počas tehotenstva preto, lebo zväčšujúca sa maternica vytvára tlak na cievy v panve a hormonálne vplyvy oslabujú steny ciev v dolných končatinách a tým sa spomaľuje návrat krvi späť k srdcu.

Čo s tým? Stav sa zvyčajne zlepší alebo upraví po narodení dieťatka. Počas tehotenstva si môžete zmierniť príznaky pravidelným miernym cvičením (zrýchľuje prietok krvi), častým vykladaním nôh, nosením špeciálnych podporných pančúch alebo podkolienok pre tehotné (dostanete ich v lekárni, mechanicky spevňujú steny žíl a napomáhajú žilnému návratu) počas dňa.

Keď budete sedieť, neprekladajte si nohu cez nohu.

V šestonedelí je dôležité včasné vstávanie po pôrode. Chirurgická liečba sa počas tehotenstva vykonáva veľmi zriedkavo, väčšinou až po pôrode, ak je to nutné.

Z liekov vám lekár odporučí analgetiká (lieky proti bolesti) a venotoniká (posilňujú cievne steny), ak horeuvedené spôsoby nebudú účinné.

Prečítajte si: 6 možností, ako dostať boľavé a opuchnuté nohy do pohody

Opuchy nôh v tehotenstve

Charakteristika: V druhom a treťom trimestri majú tendenciu objaviť sa opuchy nôh, hlavne členkov a chodidiel.

Príčina: Tekutina viac prestupuje z ciev do tkanív, pretože je spomalený tok krvi a zvyšujúca sa hmotnosť tela vytvára väčší tlak. Sedavé zamestnanie alebo dlhšie cestovanie ich môže ľahko spôsobiť.

Čo s tým? Najlepšou pomocou v tomto prípade je oddych a vyložené nohy aj niekoľkokrát za deň. Opuchom nepredídete tak, že budete piť menej tekutín – to môže situáciu len zhoršiť!

Ihneď vyhľadajte lekára, ak vám opuchy nezmiznú, ani keď si oddýchnete s vyloženými nohami, a prípadne náhle opuchnete aj v tvári a na rukách. Môže ísť o príznaky závažnej komplikácie v tehotenstve – preeklampsie.

Upozornenie: Ak by sa stalo, že opuchy sprevádza prudká bolesť a opuchne vám len jedna noha, druhá nie a postihnutá noha je červená a teplá, tiež ihneď volajte lekára. V tomto prípade by mohlo ísť o príznaky hlbokej žilnej trombózy.

Syndróm dolnej dutej žily (Supinačný syndróm)

Charakteristika: Ku konca tehotenstva sa môže vyvinúť u vás tento syndróm v polohe v ľahu na chrbte, kedy maternica zatlačí na dolnú dutú žilu a znemožní tak návrat krvi smerom k srdcu.

Prejavuje sa náhlym poklesom tlaku, nevoľnosťou, závratom, prípadne až stratou vedomia.

Príčina: Zväčšujúca sa, a hlavne už ťažká maternica.

Čo s tým? Vyhýbať sa polohe v ľahu na chrbte. V poslednom trimestri zvoľte radšej spánok v polosede alebo na boku s využitím vankúšov na podloženie.

Prečítajte si: 10 tipov na dobrý spánok

Anémia (chudokrvnosť) počas tehotenstva

Charakteristika: Je stav, kedy je v tele nedostatok červených krviniek na prenos kyslíka. Prejavuje sa silnou únavou, slabosťou, problémami so sústredením pre vykonávanie každodenných činností, namáhavým dýchaním.

Príčina: Najčastejší typ anémie v tehotenstve je v dôsledku nedostatku železa.

Čo s tým? O svojich pocitoch povedzte svojmu lekárovi, ktorý vám vyšetrí krvný obraz (toto vyšetrenie je aj súčasťou preventívnej starostlivosti v poradni pre tehotné) a predpíše vám prípravok s obsahom železa.

Pri zistení iného typu anémie vám stanoví najvhodnejší spôsob liečby.

POZOR! Ak sa anémia nelieči, môže mať veľmi nepriaznivý vplyv na vás aj na vaše dieťatko.

Závraty počas tehotenstva

Charakteristika: Točenie hlavy, mdloby alebo pocity na odpadnutie, celková slabosť.

Príčina: Existuje 5 hlavných dôvodov, pre ktoré môžu vzniknúť závraty počas tehotenstva:

  • ANÉMIA – znížené množstvo červených krviniek alebo krvného farbiva – hemoglobínu, chudokrvnosť.

Ak sa zistí z krvných vyšetrení, že ste anemická, lekár vám pravdepodobne predpíše tabletky s obsahom železa na upravenie tohto stavu.

Prečítajte si: Anémia v tehotenstve: čo robiť, ak je málo železa?

  • ZVÝŠENÝ CUKOR V KRVI – môže byť prejavom typu cukrovky, ktorá sa vyskytuje len v tehotenstve.

Navštívte lekára, ktorý vám odporučí vhodnú liečbu. 

  • ZNÍŽENÝ CUKOR V KRVI – tento stav vznikne, ak vynecháte jedlo počas dňa alebo ignorujete pocit hladu.

Závraty zmiznú pri dodržiavaní pravidelného stravovacieho režimu. 

  • NÍZKY TLAK V KRVI – vzniká pri prudkom vstávaní, keď sa náhle odkrví mozog vplyvom gravitácie.

Opatrne postupujte pri zmenách polôh. 

  • TLAK MATERNICE NA VEĽKÉ CIEVY V PANVE – pozri syndróm dolnej dutej žily. 

Bolesť hlavy v tehotenstve

Samotné tehotenstvo nespôsobuje bolesti hlavy, takže by ste nemali zaznamenať viac prípadov bolestí hlavy ako predtým.

POZOR! Ak však pociťujete veľmi silnú a prudkú bolesť hlavy spojenú so zmenou videnia, volajte lekára. Príznaky môžu poukazovať na závažný stav – preeklampsiu.

Zvýšená únava počas tehotenstvanava

Charakteristika: Pocity únavy sú veľmi časté v tehotenstve. Počas celého obdobia sa vaše telo prispôsobuje mnohým dôležitým zmenám. V prvom trimestri sa vyčerpanosť objavuje hlavne medzi 12. – 15. týždňom.

Príčina: V dôsledku vnútorných zmien, množstva chemických procesov. Neskôr je príčinou únavy hlavne zvyšujúca sa hmotnosť a namáhavosť pohybu.

Čo s tým? Najlepším liekom na tehotenskú únavu je dostatok spánku. Dodržiavajte správnu životosprávu, večer neponocujte a snažte sa ísť skôr spať. Krátke zdriemnutie počas dňa, kedykoľvek je to možné, vám tiež pomôže prekonať pocity únavy.

Kŕče v nohách

Charakteristika: Sú súčasťou tehotenstva mnohých žien. Často sa objavujú v noci, počas spánku a môžu byť také intenzívne, že vás úplne preberú. Vyskytujú sa hlavne v 2. a 3. trimestri.

Príčina: Presná príčina nie je známa. Niektorí odborníci sa domnievajú, že ich spôsobuje nižšia hladina kalcia, iní ich pripisujú spomalenej cirkulácii krvi a nárastu hmotnosti.

Čo s tým? Pomôže vám natiahnutie danej končatiny – niekoľkokrát ju v ľahu ohnite do fajky a vystrite. Ak treba, požiadajte o pomoc vášho partnera, aby vám pomohol vstať či pomasíroval postihnuté miesto.

Pomáha: Chôdza, teplý kúpeľ nôh do výšky kolien a masáž postihnutého miesta.

POZOR! Ak sa na nohe postihnutej kŕčom objaví aj opuch, začervenanie a na dotyk je teplá, môže ísť o už spomínaný stav hlbokej žilovej trombózy. Kontaktujte lekára, ktorý vám urobí príslušné vyšetrenia.

„Mravenčenie“ v končatinách

Charakteristika: Tento pocit môžete mať hlavne v rukách a môže ho sprevádzať tiež bolesť či strnulosť a slabosť prstov. Podobný pocit môže vyvolať aj opuch v okolí členkov.

Príčina: Väčšinou to spôsobuje tekutina, ktorá sa nahromadí okolo zápästia a tlačí na nervy, ktoré vedú smerom k prstom.

Čo s tým? Mravenčenie má zvyčajne len krátke trvanie, pomôže rozcvičenie prstov a zápästia. Ak tento problém pretrváva, obráťte sa na svojho lekára.

Prečítajte si: Tehotenské problémy s trávením

Zmeny videnia počas videnia

Charakteristika: Rozmazané videnie môžu spôsobiť tehotenské hormóny, ktoré čiastočne zmenia tvar vášho oka. Tento stav zmizne po pôrode.

POZOR! O zmenách svojho videnia informujte svojho lekára. Ak vidíte pred očami čierne bodky a máte silné bolesti hlavy, môže ísť o vážny stav – preeklampsiu.

Prečítajte si: Tehotenské problémy s dýchaním a močením

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: