Sú tehotné ženy naozaj zábudlivé?

Redakcia | 19. október 2016
tehotna a zabudliva

Možno aj vám sa zdá, že so zväčšujúcim bruškom sa akosi vytrácajú vaše rozumové schopnosti.

Neviete nájsť kľúče od bytu, či peňaženku, zabudli ste, kde ste si pred chvíľkou položili diár, môže sa vám stať, že neprídete na dohodnuté stretnutie s kamarátkou alebo chytíte do ruky mobil, a zrazu neviete, komu ste chceli vlastne volať. Čo som blázon, možno si hovoríte. :) Nie, nie ste a nebojte sa, dokonca nie ste v tom sama!

Čo hovorí na tehotenskú zábudlivosť veda?

Je známy fakt, že tehotné ženy sú často náladové, citlivé. Najnovšia vedecká štúdia preukázala, že budúce mamičky sú aj zábudlivejšie.

Vedci z univerzity v Bradfordea Leedse v Anglicku skúmali dve skupiny žien, tehotné a netehotné. Pomocou počítačového programu skúmali ich priestorové vnímanie a pamäť. S pamäťou a priestorovým videním boli na tom  tehotné ženy o 15% horšie ako netehotné.

Podľa odborníkov tento jav môže odznievať ešte tri mesiace po pôrode. Vedci sa zhodli na tom, že tento jav môže byť spôsobený kolísaním hormónov. Tieto hormóny budúcim mamičkám  akosi „preprogramujú“ mozog a väčšina ich myšlienok, aj podvedomých sa sústreďuje na tehotenstvo a bábätko. Okrem toho tehotné   ženy majú často  problémy s nespavosťou a trpia nevoľnosťami. Aj únava či diskomfort   môžu výraznou mierou prispievať k ich roztržitosti či zábudlivosti.

Prečítajte si aj: Ach, tie emócie

Čo pomôže pri zábudlivosti?

Nič si zo zábudlivosti nerobte a berte ju ako bežnú súčasť tehotenstva a pár mesiacov po pôrode, je to naozaj len dočasný stav. 

Najviac vám pomôže, ak sa budete snažiť  čo najčastejšie vypnúť, dobre sa vyspať a veľa oddychovať, doprajete si relax v podobe malého wellness či príjemnej večere, zacvičíte si, budete pravidelne chodiť na vychádzky do prírody. Keď budete uvoľnená, zrelaxovaná  a bez stresu, bude aj pamäť fungovať spoľahlivejšie.:)

Mohlo by vás zaujímať: Skratky z ultrazvuku

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: