Štyridsiatnička s bruškom: aké sú riziká?

Redakcia | 11. november 2016
Štyridsiatnička s bruškom: aké sú riziká?

Niektoré mamičky si tehotenstvo kvôli kariére naplánujú na neskôr. Iné sa k brušku vo vyššom veku dopracujú až po rokoch liečby. V oboch prípadoch sú možné riziká.

Čoraz viac žien odkladá svoje prvé tehotenstvo do vyššieho veku. Je to pochopiteľné, pretože dnešné ženy často najprv študujú, cestujú, potom si budujú kariéru a tiež chcú byť pred materskou dovolenkou  dostatočne finančne zabezpečené.

Nehovoriac o tom, že nájsť toho pravého niekedy trvá trochu dlhšie a často ani to plánované tehotenstvo nepríde "ako na zavolanie".

Podľa odborníkov je najlepšie obdobie na otehotnenie vo veku zhruba od 20 do 30 rokov. V tomto veku však naozaj nie každá žena rieši práve otázky materstva. S pribúdajúcim vekom je však na tom horšie aj plodnosť ženy, pretože klesá počet vajíčok a znižuje sa aj ich kvalita.

Vyšší vek má okrem toho „na rováši“ viacero negatív, ktoré môžu ohroziť matku i dieťa. Riziko vraj začína už vo veku nad 35 rokov.

U mamičiek nad 40 rokov je vyššia pravdepodobnosť:

  • hypertenzie (vysokého krvného tlaku),
  • cukrovky 
  • preeklampsie (ochorenie v tehotenstve spojené s opuchmi, vysokým krvným tlakom a bielkovinou v moči).
  • častejší je aj výskyt chromozomálnych vád u dieťaťa (napr. Downov syndróm)

Po 35. roku veku tehotnej je odporúčaný odber plodovej vody pre vylúčenie genetických postihnutí plodu. Ak chcete o ňom vedieť viac, prečítajte si: Odber plodovej vody - treba sa báť?

Ani s pôrodom to nie je jednoduché – štúdie potvrdzujú u starších rodičiek častejší predčasný pôrod a oproti mladším ženám rodia takmer dvakrát častejšie cisárskym rezom.

Čítajte tiež: Tehotenstvo - 11 písmen šťastia

Nevyhnutnosťou u tehotných žien nad 40 sú:

  • pravidelné gynekologické kontroly, spojené s meraním krvného tlaku a hladiny glykémie (cukru v krvi)
  • správna životospráva s vyváženým množstvom vitamínov, minerálov a s vylúčením alkoholu, cigariet

Samozrejme, tieto  údaje a štatistiky nemožno považovať za univerzálne platné. Preto môžu aj ženy po 40. roku života a aj  neskôr mať celkom bezproblémové tehotenstvo a priviesť na svet bez akýchkoľvek komplikácií úplne zdravé dieťa.

A takýchto mamičiek po štyridsiatke nie je dnes naozaj málo. Dôležité je, aby staršie mamičky nepodceňovali lekársku starostlivosť, dbali o svoj zdravotný stav a snažili sa o čo najzdravší  životný štýl.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: