Strach z pôrodu: TAKTO ho prekonáte!

MUDr. Peter Brenišin | 11. august 2017
Strach z pôrodu: TAKTO ho prekonáte!

Strach z pôrodu majú asi spoločný všetky tehuľky – rozdielna je však miera, do akej ho pociťujú a prežívajú. Ako sa s ním vyrovnať čo najlepšie? Poradí gynekológ MUDr. Peter Brenišin.

Pôrod - ako začína, ako prebieha?

Pôrod patrí v živote ženy medzi zážitky, ktoré len tak ľahko nič neprekoná – a to v pozitívnom zmysle slova. Napriek tomu ženy majú z neho väčší či menší strach, je to však logické. Každý pôrod je veľkou neznámou a čím viac sa blíži, tým viac hrôzostrašných možností či historiek sa budúcej mamičke vynára.

V minulosti nebolo ničím mimoriadnym, ak sa stalo, že žena počas pôrodu alebo krátko po ňom zomrela. Mnohé komplikácie, ktoré sa dnes dajú riešiť vďaka pokroku v medicíne, nebolo možné na úrovni vtedajších poznatkov zvládnuť. Veď príčiny horúčky šestonedieľok, ktorá zvyčajne viedla k smrti, boli objavené až pred polovicou 19. storočia.

Veľkou výhodou v súčasnosti je možnosť ukončiť pôrod v prípade potreby operačnou cestou, čiže cisárskym rezom, pričom často nie je potrebná ani celková anestézia.

Umožňuje to zachrániť život dieťatka či mamičky, keď sa vyskytnú komplikácie, vyžadujúce si rýchle ukončenie pôrodu. No strach z prirodzeného pôrodu – predovšetkým z bolesti, spôsobuje, že tehuľky cisársky rez často vyžadujú aj v prípadoch, keď naň neexistuje skutočný dôvod.

Prečítajte si: Predčasný pôrod: Príliš skoro na svet...

Strach z pôrodu môže mať rôzne podoby

  • žena nevie, čo má očakávať, lebo ešte nikdy nerodila, takže ide v podstate o prirodzený strach z neznámeho,
  • žena už rodila, ale pôrodu sa obáva, lebo už vie, že ju čaká námaha a bolesť,
  • ak už rodila, pričom sa počas pôrodu vyskytli komplikácie, obáva sa ich znovu,
  • ak už rodila a pôrod prebehol v poriadku, aj tak pripúšťa možnosť, že pri ďalšom sa komplikácie môžu vyskytnúť,
  • prvorodička môže mať strach, že nepozná, či už pôrod začína,
  • obavy typu „všetky ženy v našej rodine rodia s komplikáciami“,
  • obavy spojené so strachom o vlastný zdravotný stav – hlavne u žien, ktoré trpia ochorením, ktoré získali pred alebo počas tehotenstva,
  • obava z personálu pôrodnice (ochota, ústretovosť, odborná zdatnosť, možnosť pochybenia ap.),
  • obava z vlastného správania sa počas pôrodu (zvládnem to?),
  • obavy spojené viac s obdobím po pôrode – napr. strach z toho, či sa bude môcť alebo vedieť postarať o dieťa, strach o jeho zdravie a iné – pôrod je len medzníkom, ktorým v myšlienkach oddeľuje budúce riziko alebo až „nebezpečie“ od relatívnej istoty v tehotenstve.

Môj druhý pôrod? Nádherný!

Medzi lekárom a rodičkou by mala existovať dôvera

Prax je ale iná... V súčasnosti prevláda stav, keď – obrazne povedané – futbalu a medicíne rozumie každý... Ale zopár článkov prečítaných na internete ešte z nikoho lekára neurobilo...

O internete pritom možno povedať zhruba to isté, čo o ohni – dobrý sluha, ale zlý pán. Pri čítaní rôznych hrôzostrašných historiek a sťažností mamičiek na priebeh pôrodu či situáciu v našich pôrodniciach si treba uvedomiť pár skutočností:

  • aj keby ste ich všetky spočítali, predstavujú iba úplne mizivý zlomok zo všetkých pôrodov,
  • hoci na prvý pohľad na týchto fórach prevažujú negatívne články, je to spôsobené tým, že tendenciu písať o svojich skúsenostiach majú ľudia nespokojní – tí spokojní si žijú vlastný život a na podobné fóra neprispievajú vôbec alebo zriedka,
  • hoci prevažujú sťažnosti na lekárov či personál, ide často len o jednostranný pohľad pacientky – ak by mal príslušný lekár možnosť vyjadriť sa, možno by ste si vypočuli historku o neinformovanej alebo nedisciplinovanej rodičke (žiaľ, aj s takými sa pôrodníci stretávajú, hoci o tom bežne nehovoria).

Dôverujte lekárom a zdravotnému personálu

Bežní pacienti si často neuvedomujú, že lekári a zdravotnícky personál všeobecne tvoria osoby s vysoko altruistickým a humánnym cítením, ktorí si svoje povolanie zvolili z túžby pomáhať iným a túto prácu vykonávajú v nie vždy ideálnych podmienkach, práve naopak – často sú v obrovskom časovom a psychickom strese, ktorý musia popri práci zvládnuť.

Príkladom môžu byť práve možné komplikácie počas pôrodu, kedy je ohrozený nie jeden, ale hneď dva životy, za ktoré lekár v tej chvíli cíti, aj nesie zodpovednosť.

Chýbajúca dôvera voči lekárovi či personálu môže významne zvyšovať strach z pôrodu. Hlavne pre tieto prípady je vo väčšine nemocníc možnosť zvoliť si k pôrodu lekára, ktorému žena dôveruje. Niektoré ženy dokonca volia aj inú pôrodnicu než tú, do ktorej by mali patriť.

Na druhej strane dôvera voči lekárovi pôsobí na rodiacu ženu pozitívne, dokáže ju upokojiť a pomôže prekonať aj ťažšie fázy pôrodu, keď rodička môže mať pocit, že je na konci so silami. Vedomie, že lekár je nablízku a dokáže pomôcť, jej umožňuje zmobilizovať sa a nájsť v sebe silu, o ktorej ani netušila.

Dôvera voči lekárovi znamená, že sa môžete spýtať, ak niečomu nerozumiete alebo povedať, že sa vám niečo nepozdáva. Ak cítite, že čosi nie je v poriadku, ihneď o tom lekárovi povedzte, vaše informácie majú preňho počas pôrodu cenu zlata a cenu života.

Personál na vaše otázky odpovie a tým rozptýli vaše pochybnosti, čo pomôže u vás nastoliť späť psychickú pohodu a úspešne zvládnuť pôrod až do konca.

Prečítajte si: Dula – žena, ktorá vám pomôže hľadať vlastnú cestu...

Na prekonanie strachu je potrebné dostatočné množstvo vedomostí

Strach korení z nevedomosti. Je preto dobré nazbierať dostatok informácií nielen o priebehu tehotenstva, ale aj o pôrode a období po ňom.

Avšak internet nemožno považovať vždy za správny zdroj. Vhodnejšie je zaobstarať si knihu určenú budúcim mamičkám.

A hoci sa nedá poprieť, že aj literatúra tohto typu podlieha určitým módnym trendom, obsahuje informácie opierajúce sa o bohaté teoretické a praktické skúsenosti autorov.

V tejto literatúre sú aj všetky potrebné informácie od prípravy na otehotnenie, cez tehotenstvo a pôrod, až po šestonedelie. Informácie sú podávané objektívne, pravdivo a vecne, bez skreslenia a bez snahy vyvolávať senzáciu.

A možno vám kniha pripomenie aj to, na čo ste možno trochu pozabudli – že vaše telo je perfektne uspôsobené na vynosenie a porodenie dieťatka, takže pôrod je prirodzenou súčasťou života, rovnako ako u ostatných žien generácie pred vami...

Vynikajúce poznatky môžete nájsť aj v špecializovaných časopisoch (ako je ten náš), kde cieľom autorov je snaha pomáhať, a nie túžba zvyšovať počet výtlačkov za cenu lacnej senzácie.

Popri odborných článkoch tu nájdete aj príspevky od čitateliek, ktoré sú ochotné podeliť sa o svoje skúsenosti s verejnosťou, takže tu nechýba ani akýsi „vox populi“.

Informácie o pôrode hľadajte z hodnoverných zdrojov

Výborným zdrojom môžu byť aj priateľky a príbuzné, ktoré už majú pôrod za sebou. Najlepšie je obrátiť sa na tú, ktorej dôverujete najviac, že vám podá vecné a neskreslené informácie, bez snahy urobiť sa zaujímavou hrdinkou.

Takže – informácie áno, ale z hodnoverného zdroja. Ak by ste sa však náhodou rozhodli zakúpiť si niektorú z kníh, ktoré sa používajú ako učebnice na lekárskych fakultách, rýchlo si to rozmyslite.

Takáto kniha by vám urobila medvediu službu – laik totiž  všetky informácie nemôže pochopiť a čo nepochopí, to si zásadne (Murphyho zákon) vysvetlí nesprávne.

Dula vs. partner

Strach vám pomôže prekonať aj profylaktická príprava

Vynikajúcim prostriedkom sú aj kurzy profylaktickej prípravy na pôrod, ktorých sa môžete zúčastňovať sama alebo s partnerom.

Vedú ich zvyčajne skúsené pôrodné asistentky alebo lekári, ktorí vám vysvetlia prípravu na pôrod, priebeh, na čo sa pripraviť, čo si vziať do pôrodnice, naučia vás, ako počas pôrodu správne dýchať, aké cvičenia vám uľahčia prípravu na tlačenie a tiež rady odpovedia na vaše otázky.

Nemožno zabúdať ani na lekára v poradni – ak vám niečo ohľadom pôrodu nie je jasné, pokojne sa ho spýtajte.

Ak ste však z nejakého dôvodu takúto prípravu neabsolvovali, nič sa nedeje – pôrodná asistentka či lekár vás počas pôrodu usmernia, stačí počúvať ich pokyny.

Prečítajte si: Ľahší a bezbolestnejší pôrod: ako sa naň pripraviť?

Je dobré pozrieť si video o pôrode?

Ak nejde o vzdelávacie video, ale záznam z pôrodu vašej známej, ako prvotné info to nie je vhodné, pretože síce vidíte, čo sa deje, ale vôbec tomu nerozumiete.

Počas pôrodu vám môže byť úplne ukradnuté, či ste na videu videli alebo nevideli hlavičku prerezávajúcu sa cez rodidlá, pretože v pôrodnej sále vám nikto nepristaví zrkadlo, aby ste si to vedeli porovnať s priebehom vlastného pôrodu.

Panika a strach z pôrodu nie sú to isté

S ohľadom na určité hormonálne zmeny môže žena počas tehotenstva niektoré veci prežívať intenzívnejšie, teda aj strach z pôrodu. Do istej miery je to v poriadku, ak vám však strach nedá myslieť na nič iné, nedovolí vám spať alebo vás budí zo sna, už to nie je dobré.

Ak nenachádzate – či už sama alebo po rozhovore s niekým blízkym –  spôsob, ako tento neprimeraný strach zvládnuť, obráťte sa na psychológa. Niekedy je jednoduchšie zveriť sa niekomu „cudziemu“ než kolegyni v kancelárii...

Psychológ si vaše problémy vypočuje – niekedy pomôže už to, že sa môžete slobodne vyrozprávať. Nie nadarmo sa vraví, že zdieľaná starosť je polovičná starosť.

Môžete si byť istá, že sa vám nevysmeje, ani nebude zľahčovať. Iba s vami krok za krokom rozoberie vašu starosť, pričom vám ponúkne aj iný uhol pohľadu, a zároveň vás naučí, ako sa so svojím strachom vyrovnať.

Výborný je autogénny tréning, v rámci ktorého sa naučíte relaxovať a upokojiť aj v stresových situáciách alebo v prípade, že vás začne premáhať strach.

Pokiaľ by však strach nebol zvládnuteľný ani takto a hrozí poškodenie zdravia tehotnej ženy (napr. sa môžu vyskytnúť problémy s krvným tlakom), možno zvážiť aj medikamentóznu liečbu. Tú však treba konzultovať s  odborníkom, aby boli zvolené medikamenty vhodné aj pre dané obdobie gravidity.

Cisársky rez – kedy a prečo?

Pätoro „ideálnej“ rodičky (z pohľadu pôrodníka)

  • Správne a primerane informovaná.
  • Ak má pripravený pôrodný plán, je ochotná o ňom diskutovať, netrvá na ňom dogmaticky (situácia sa môže počas pôrodu vyvinúť inak, než bolo pôvodne „naplánované“).
  • Disciplinovaná – vie, že od jej správania počas pôrodu závisí jej zdravotný stav, aj dieťatka.
  • Dokáže spolupracovať – počúva pokyny lekára a sestier a snaží sa ich čo najlepšie plniť.
  • Nemá zábrany hovoriť, ak má pocit, že čosi nie je v poriadku.


Možno si poviete, že mužovi sa o týchto veciach hovorí jednoducho. Dovoľte preto, aby som sa nás mužov trochu zastal – nemôžeme na seba vziať tú obrovskú námahu a drinu a tú dávku bolesti, ktorú počas pôrodu pretrpíte.

Verte však, že bezmocnosť a nekonečné minúty, ktoré sa nám počas pôrodu vlečú rovnako dlho vám, sú strašné. Pre TO, čo dokážete vydržať, si vás nesmierne vážime a milujeme.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: