Som tehotná alebo nie? Chcem mať naozaj istotu!

Redakcia | 27. jún 2022
som tehotná

Hlavne pre ženu, ktorá je tehotná prvý krát vyvstanú mnohé otázky, s ktorými si nevie rady. Začína to potvrdením tehotenstva - som naozaj tehotná? Neklamú ma príznaky ako nevoľnosť, napäté prsníky, vynechaná menštruácia? Kúpiť test či ísť do poradne?

Tehotná po prvýkrát

Hovorí sa, že všetko sa raz v živote stane po prvýkrát. Prvá láska, prvé bozky, ale aj prvé tehotenstvo. Aj keď v súčasnosti to majú tehuľky ľahšie v tom, že k dispozícii je dostatok odbornej literatúry, špecializovaných časopisov (ako najčítanejší časopis pre rodičov i budúcich rodičov  MAMA a ja), prežívať to po prvýkrát na vlastnej koži nie je jednoduché. Aké otázky ženy na začiatku tehotenstva trápia  nám prezradí gynekológ a pôrodník MUDr. Peter Brenišin.  

Som tehotná alebo nie som?

Možno sa niektoré „ostrieľané“ rodičky nad týmto, pre niekoho banálnym problémom pousmejú, ale pre ženu, ktorá prvýkrát otehotnie, vôbec nemusí byť jasné, či ide alebo nejde o tehotenstvo. Som tehotná alebo nie som? 

Hovorí sa, že žena hormonálne dozrieva až po prvom pôrode. Znamená to, že kým ešte neporodila, môžu sa vyskytovať niektoré nepravidelnosti napríklad v rámci menštruačného cyklu. Mnoho mladých žien, pokiaľ neužívajú hormonálnu antikoncepciu, má menštruačný cyklus trochu nepravidelný, takže o „presne každých 28 dní“ sa im môže iba snívať. :)

Preto, keď sa menštruácia oneskorí, si niekedy ani nemusia uvedomiť, že ide o tehotenstvo, ale považujú to za bežné omeškanie, ktoré sa o čosi viac natiahlo. Taktiež poznáme prípady, keď sa krvácanie objaví aj u tehotnej ženy, hoci o čosi slabšie, a to v období, keď by sa mala začať menštruácia.

Takže vynechanie menštruácie síce považujeme za jeden z príznakov tehotenstva, ale nemôže sa považovať za „zaručený“ znak toho, že je žena tehotná. 

Príznaky tehotenstva: Tehotenská nevoľnosť alebo "len" pokazený žalúdok...?

Predpokladám, že väčšina žien, ktoré už boli alebo sú tehotné, si pri týchto otázkach len povzdychnú – takmer každá z nich totiž počas gravidity prekonala alebo prekonáva väčšie či menšie tráviace ťažkosti. Len malé percento žien priznáva, že nič také, ako ranná nevoľnosť či „špeciálne chute“ počas tehotenstva nezažilo.

Aj tieto ťažkosti majú určitú postupnosť. Máloktorá žena začne hneď na prvý deň po vynechanej menštruácii výrazne zvracať. Spravidla sa objaví najskôr pocit plného či ľahko pokazeného žalúdka, potom jej začnú prekážať určité vône či jedlá, a neskôr možno dôjde aj na „dôverný rozhovor“ s vašou toaletou.

Som tehotná - príznaky tehotenstva

Ale ruku na srdce – ak vyslovene nečakáte na tehotenstvo a nesledujete úzkostlivo každú zmenu vo vašom organizme, napadlo by vám hneď od začiatku, že tie nepríjemné pocity v tráviacom trakte musia okamžite znamenať tehotenstvo. Pre ženu, ktorá to zažíva po prvýkrát, to vôbec nemusí byť také jednoznačné, ako sa to javí „ostrieľaným“ rodičkám.  

Napäté prsníky - som tehotná?

Nič mimoriadne v čase pred menštruáciou, hoci mnoho mladých žien túto súčasť predmenštruačného syndrómu na vlastnej koži nepozná. U týchto žien sa nemusí objaviť pocit napätia v prsníkoch, ani keď sú v ranom štádiu gravidity, ale až o niečo neskôr, keď sa táto časť tela začne intenzívnejšie pripravovať na svoju budúcu funkciu dojčenia. Takže ani napätie v prsníkoch nemožno považovať za jednoznačný príznak tehotenstva.

Možno časom, až nadobudnete istotu, že ste tehotná, budú vám všetky tieto príznaky do seba zapadať a budete sa čudovať, že vám to ihneď nebilo do očí – ale aj hodinár si je istý, či prístroj funguje, až keď posledné koliesko zapadne na svoje miesto.  

Tehotenský test

Samozrejme, či už ide o plánované tehotenstvo alebo nie, každá žena chce vedieť, na čom je. V takom prípade je potrebné urobiť si test, ktorý spoľahlivo určí, či ide o graviditu alebo nie.

Som tehotná? Potvrdenie tehotenstva

  • Tehotenský test z lekárne poslúži pomerne spoľahlivo. Paleta sa rozširuje, najnovšie testy dokážu graviditu potvrdiť alebo vylúčiť veľmi skoro. Spravidla sa však aj pri týchto testoch uvádza, že ich spoľahlivosť sa zvyšuje až určitý počet dní po dni, kedy sa „to“ stalo. Mimochodom, ak ste si tehotenské testy nakúpili už pred časom „do zásoby“, skontrolujte si, či náhodou neuplynula doba použiteľnosti – vtedy už výrobca spoľahlivosť testu nezaručuje.
  • Ultrazvukové vyšetrenie dokáže zistiť tehotenstvo už okolo 5. týždňa. Navyše má obrovský význam aj v tom, že dokáže lokalizovať umiestnenie gravidity, takže dokáže odhaliť mimomaternicové tehotenstvo.
  • Vyšetrenie HCG, čiže tzv. tehotenského hormónu. Tento hormón sa vytvára počas gravidity a jeho hladina spoľahlivo diagnostikuje vývoj tehotenstva. Využíva sa teda nielen pre potvrdenie gravidity, ale zároveň signalizuje, či napreduje „normálnym“ tempom – napr. pri mimomaternicovej gravidite sú hodnoty HCG odlišné ako pri fyziologickom tehotenstve.  

Som naozaj tehotná - kedy navštíviť tehotenskú poradňu

Aj keď je váš tehotenský test jednoznačne (a príp. aj opakovane) pozitívny a máte pocit, že sa cítite dobre, máte správnu životosprávu tehotnej ženy, návštevu poradne neodkladajte. Navštívte ju radšej skôr – pokojne aj v priebehu prvého mesiaca, najneskôr okolo šiesteho týždňa gravidity, čo je zhruba jeden mesiac po vynechaní menštruácie.

Myslite na to, čo už bolo uvedené vyššie – nejde len o potvrdenie tehotenstva, ale aj o to, či je tehotenstvo správne umiestnené, či nejde o mimomaternicovú (extrauterinnú) graviditu, ktorá by mohla ohroziť váš život.

Som tehotná - príznaky tehotenstva

Okrem toho v poradni podstúpite niektoré základné vyšetrenia, ktoré budú pre vášho pôrodníka východiskom pri posudzovaní vášho zdravotného stavu počas tehotenstva. Mimoriadne dôležité je v tomto období podchytiť prípadné odchýlky od normálneho zdravotného stavu, či už ide o krvný tlak, cukor v krvi, bielkoviny v moči či iné.

Aj keď sa vám zdajú mnohé tieto vyšetrenia zbytočné a obťažujúce, nezabúdajte, že to všetko robíte v záujme vlastného zdravia a zdravia vášho, zatiaľ nenarodeného dieťatka.

Preto ak máte aj najmenšie pochybnosti o svojom zdraví alebo akékoľvek otázky týkajúce sa priebehu tehotenstva, spýtajte sa, nech by sa vám zdali akokoľvek „hlúpe“, nepodstatné, banálne.

Tehotenstvo už potvrdené? Tak potom vás určite zaujme sledovanie vášho tehotenstva pekne týždeň po týždni:

Vaše tehotenstvo týždeň po týždni - ako sa vyvíja váš drobček v brušku  a čo sa deje s vaším telom?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: