Slovenské pôrodnice z pohľadu mamičiek - Košický kraj

Mgr. Martina Pašková | 21. január 2012

Posledná časť seriálu o slovenských pôrodniciach.

Milé mamičky, je tu záver nášho seriálu o slovenských pôrodniciach. Dúfam, že sme priniesli informácie, ktoré vám aspoň trošku pomohli v rozhodovaní sa pri výbere tej správnej pôrodnice pre narodenie vášho bábätka. Snáď ste mali len samé pozitívne skúsenosti. A ak náhodou aj nie, verím, že narodenie vášho bábätka prehlušilo všetky nepríjemnosti spojené s pôrodom. V poslednej časti seriálu o slovenských pôrodniciach vám ponúkneme informácie z Košického kraja. Sprostredkúvame však odpovede lez zo štyroch pôrodníc, nakoľko ostatné na našu opakovanú výzvu o vyplnenie dotazníka nereagovali.

1. Univerzitná nemocnica L. Pasteura
Trieda SNP 1 (1. Gynekologicko-pôrodnícka klinika)
Vedúca sestra -  tel.: 055/6403 608, e-mail: ludmila.lojova@unlp.sk (informácie uvedené v článku sa týkajú pracoviska na Triede SNP 1)

Rastislavova 43 (2. Gynekologicko-pôrodnícka klinika)
040 01 Košice
Vrchná sestra – tel.: 055/6153 203

2. Nemocnica s poliklinikou Štefana Kukuru Michalovce, a.s.
Špitálska 2
071 01 Michalovce
Vedúca pôr. asistentka - tel.: 056/6416 238, e-mail: nemocnica@nskmi.sk
 
3. Nemocnica s poliklinikou Spišská Nová Ves, a.s.
Jánskeho 1
052 01 Spišská Nová Ves
Spojovateľka: 053/4199 111

4. Nemocnica s poliklinikou Trebišov, a.s.
SNP 1079/76
075 01 Trebišov
Spojovateľka: 056/6660 111, e-mail: nsptv@nsptv.sk


Predpôrodná príprava

Okrem toho, že začnete v určitom okamihu tehotenstva nakupovať detskú výbavičku a chystať izbičku pre svoje bábätko, pouvažujte milé mamičky i nad návštevou predpôrodného kurzu. Isto sa vám zídu informácie, ktoré tam získate, nielen pri pôrode, ale aj neskôr doma pri starostlivosti o bábätko. Väčšina kurzov ponúka pre nastávajúce mamičky i cvičenie, čo vám môže pomôcť nielen sa odreagovať, ale i lepšie pripraviť vaše telo na blížiaci sa pôrod. V Košiciach na SNP predpôrodnú prípravu pre tehuľky neorganizujú, dovolia však návštevu pôrodnice pred pôrodom. Michalovce sú na tom oveľa lepšie, pretože predpôrodný kurz je spojený s cvičením a môžu sa ho zúčastniť i oteckovia. Cena za kurz je 19,92 Eur, vedie ho pôrodná asistentka a kontaktovať ju môžete na čísle 056/6416 238. Spokojnosť vyjadrila aj Michaela: „Zúčastnila som sa kurzu a bola som nadmieru spokojná. S prístupom aj s informáciami. Nebola to len fyzická, ale i psychická príprava. Mne to veľmi pomohlo.“ V SNV tiež organizujú kurz spolu s cvičením a radi privítajú i oteckov. Zaplatíte 4,90 Eur za dve hodiny a kontaktovať môžete pôrodnú asistentku s certifikátom PFP na adrese por.asist@gmail.com. Rovnaké podmienky ohľadom kurzu ponúka i pôrodnica v Trebišove, informácie týkajúce sa prihlásenia a ceny vám zodpovedia na čísle 056/6660 622. Kurz síce neabsolvovala, ale pôrodnicu v Trebišove si prišla pozrieť mamička Lucia: „Predpôrodný kurz som neabsolvovala, ale radi mi poskytli informácie o postupoch, vybaveniach, možnostiach pôrodu, keď som sa bola informovať vopred, ešte pred pôrodom, čo mi uľahčilo samotné rozhodovanie pre výber pôrodnice.“
 

Sprevádzajúce osoby

Nie každá žena je za to, aby ju pri pôrode sprevádzal niekto blízky. Považuje túto udalosť za príliš intímnu záležitosť a je presvedčená, že ju ľahšie zvládne sama ako za prítomnosti partnera. Ak však patríte do tej druhej, čoraz viac sa zväčšujúcej skupiny mamičiek, ktoré sa chcú o nádherný zážitok narodenia svojho dieťatka podeliť, neváhajte a požiadajte niekoho blízkeho, aby vás sprevádzal. Môže to byť partner, ale i vaša mama alebo priateľka. Iste oceníte ich prítomnosť, najmä pokiaľ budete niečo potrebovať. Všetky štyri pôrodnice v dotazníku uviedli, že môžete mať pri sebe doprovod počas všetkých dôb pôrodných. Ale pozor! Ceny sa dosť líšia. Košice pýtajú 20 Eur, Michalovce 13,28 Eur, SNV 34 Eur a Trebišov 13 Eur. Katarína z Košíc mala pri sebe oporu: „Na SNP môže byť manžel pri rodičke celý čas, od začiatku do konca a musím povedať, že som bola ozaj rada, že bol manžel pri mne. Upozorňoval ma na dýchanie a mala som sa koho chytiť, keď bolo zle. Do poslednej chvíle bol pri mne a držal ma, za čo som veľmi vďačná.“ Mamička Ivana, ktorá rodila v SNV ľutuje, že manžel prišiel až na „finále“: „Manžel bol pri pôrode, ale zavolali ho až na samom konci, čo pre mňa nebolo dobre, pretože do pôrodnice sme utekali v noci o 1 hodine, manžela vtedy poslali domov s tým, že ho zavolajú až keď to začne. Teda do 11. hodiny dopoludnia druhého dňa som ležala na pôrodnej sále sama, bez podpory. Platili sme 34 Eur otecka pri pôrode, čo je asi najviac na Slovensku.“

Rutinné postupy

Holenie rodidiel, podanie klystíru a nástrih hrádze pri samotnom pôrode, to sú zákroky, ktoré sa označujú ako rutinné postupy, pretože sú ešte stále vykonávané viac - menej automaticky, bez prihliadnutia na to, či sú vôbec nevyhnutné. Aj v tejto oblasti dochádza postupne k pozitívnym zmenám a začína sa konečne k mamičkám pristupovať ako k individuálnym bytostiam. Dokonca sú pôrodnice, kde môžete, ak ste presvedčená o správnosti svojho rozhodnutia, tieto zákroky odmietnuť. Je však veľa mamičiek, ktoré plne dôverujú lekárom a podstúpia všetko, čo im odporučia. V Košiciach robia klystír i holenie, nástrih hrádze podľa potreby. Uviedli však, že mamička môže tieto zákroky po dohode s lekárom odmietnuť. Mamička Katarína: „Na pôrod som bola objednaná, takže holenie som absolvovala ešte doma. Ale ak by som nebola oholená, tak by to urobili oni, bez možnosti voľby. Klystír je tiež samozrejmosťou. Čo sa týka nástrihu, to neviem, lebo pôrod bol nakoniec ukončený sekciou.“ Zostávajúce tri pôrodnice v dotazníku tiež uviedli, že je možné zákroky odmietnuť. Na základe vašich skúseností však už vieme, že realita býva vo väčšine prípadov odlišná. Ivana zo SNV: „Holenie mne osobne nerobili, bola som pripravená, ale viem, že to vykonávajú. Klystír mi nestihli podať, ale hrádzu mi nastrihli.“

Výber personálu

Príjemný, milý a ústretový personál, ktorý dokáže mamičku povzbudiť a poradiť, keď to najviac potrebuje, urobí s jej psychikou veľa. Nie vždy však na nás v pôrodnici čaká pekné slovo. Treba chápať, že i zdravotníci sú iba ľudia a i oni môžu mať zlý deň. Preto ak sa chcete vyhnúť nevrlému lekárovi, vyberte si pôrodníka, ktorého poznáte alebo máte o ňom pozitívne referencie. Je to samozrejme za poplatok a nie práve nízky. V Košiciach na SNP si môžete za 165,97 Eur vopred vybrať pôrodníka. Ponúkajú tiež možnosť rodiť len s pôrodnou asistentkou. Neakceptujú pôrodníka z iného zariadenia. Iba vo výnimočných prípadoch, po predchádzajúcom súhlase riaditeľa nemocnice. Michalovská pôrodnica vám umožní vybrať si nielen pôrodníka (cenu za tento nadštandard v dotazníku neuviedli), ale i personál. Akceptujú i lekára z iného zariadenia, odmietajú však možnosť rodiť len s pôrodnou asistentkou. Za 100 Eur si môžete vybrať pôrodníka v SNV. Personál ani pôrodníka z inej nemocnice si dohodnúť nemôžete. V Trebišove platia rovnaké pravidlá ako v Michalovciach. 

Prvá doba pôrodná

Ak sa začne bábätko hlásiť na svet kontrakciami alebo odtečením plodovej vody, zoberte pripravenú tašku a zavolajte niekomu, aby vás odviezol do pôrodnice. O niekoľko hodín sa vaše bábätko narodí a vy si budete hrdo môcť užívať nový titul – MAMA. Niektorej mamičke sa dieťatko narodí do dvoch hodín od prvej kontrakcie, iná sa musí „potrápiť“ i dvanásť hodín. Všetko je individuálne. Každopádne, nech už váš pôrod trvá akokoľvek dlho, snažte sa ho prežiť čo najpríjemnejšie. Využite všetko, čo pôrodnica ponúka a čo vám bude vyhovovať. Niekomu pomôže teplá sprcha, iná mamička zas ocení možnosť prechádzať sa. V Košiciach na SNP vám dovolia poprechádzať sa, i konzumovať nápoje a stravu. Všetko však záleží na vašom stave. V Michalovciach sa mamičky „čakateľky“ tiež môžu voľne pohybovať, ale nápoje i strava sú zakázané. SNV povoľuje možnosť pohybu v závislosti od stavu rodičky a dieťatka, a konzumáciu nápojov alebo stravy nepovoľujú. V Trebišove je povolený neobmedzený pohyb i nápoje, ale strava nie. Vo všetkých uvedených pôrodniciach vám na požiadanie poskytnú epidurálnu analgézu. Cena sa v jednotlivých nemocniciach líši, v Košiciach je to 85 Eur, v Michalovciach 82,98 Eur, v SNV 100 Eur a v Trebišove 56 Eur.

 

Druhá doba pôrodná

Pri druhej dobe pôrodnej platí to isté čo pri prvej. Jej dĺžka je veľmi individuálna. Jedno je však isté, je oveľa kratšia ako tá prvá a na jej konci vás čaká ten najväčší poklad. Veľké percento mamičiek považuje polohu na chrbte s nohami vyviazanými hore za veľmi nepraktickú a nevhodnú. Našťastie, už takmer v každej pôrodnici majú aspoň polohovateľné kreslo, kde si mamička môže sama určiť nastavenie sklonu chrbta a nôh. V zahraničí však ponúkajú rodičkám oveľa viac alternatív a dovolia mamičke vybrať si polohu, ktorá jej najviac vyhovuje. Takže máme čo doháňať. V Pôrodnici na SNP vám s odporúčaním dovolia vybrať si medzi klasickou posteľou alebo polohovateľným kreslom a v rámci neho i polohu. K dispozícii majú tiež pôrodnú stoličku. V Michalovciach majú pre mamičky pripravené polohovateľné kreslo. Spišská Nová Ves má len klasickú posteľ a teda žiadna možnosť výberu polohy tu neexistuje. Mamička Ivana nám napísala: „Rodila som v klasickej polohe, na výber mi neponúkli žiadne iné polohy, a ani som nebola informovaná o inej polohe.“  V Trebišove majú okrem klasických postelí a polohovateľného kresla dokonca i vaňu. Mamička má teda viac možností a môže si vybrať tú, o ktorej si myslí, že jej bude najviac vyhovovať.

Novorodenec

O odbere pupočníkovej krvi, jej výhodách, možnostiach využitia a význame ste si mohli prečítať už i na stránkach časopisu Mama a ja. Ak sa chcete dozvedieť ešte viac a zaujíma vás táto téma, navštívte stránky spoločnosti CEPTRA, ktorá na Slovensku odber pupočníkovej krvi zabezpečuje. Všetko potrebné sa dozviete na  www.ceptra.sk. Ak sa pre odber rozhodnete, musíte zdravotnícky personál pôrodnice informovať vopred, aby stihli pripraviť všetko potrebné.
 
Ak počas pôrodu nenastanú žiadne komplikácie a vy i vaše dieťatko ste v poriadku, nič nebráni tomu, aby vám ho bezprostredne po narodení položili na bruško a vy ste si mohli naplno vychutnať túto chvíľu. Skúste sa dohodnúť s personálom vopred, že si želáte najskôr priloženie bábätka a až následne jeho ošetrenie. Veríme, že ak je všetko v poriadku, radi vám vyhovejú. V Košiciach vám bábätko priložia hneď alebo až po vyšetrení, záleží na vašom rozhodnutí. Mamička Zuzka si tento okamih vychutnala: „Ten pocit, keď som trikrát zatlačila a maličkú mi dali na brucho, kým doktor odstrihol pupočníkovú šnúru, bol nezabudnuteľný. Hneď potom zobrali maličkú a manžela, spolu ju merali, vážili a kúpali. Potom mi ju priniesli, aby sa prisala na prsník a dokončili sme pôrod.“ To isté platí v Michalovciach i v SNV, záleží na rozhodnutí mamičky. Mamička Ivana nám však napísala: „Dcérku mi po pôrode len ukázali, neskôr mi ju priniesli ukázať až keď bola oblečená a vyšetrená. Priložili mi ju až keď som bola na izbe, takže po troch hodinách.“ V Trebišove si dieťatko môžete privinúť bezprostredne po narodení.

Dojčenie

Opakovať fakt, že materské mliečko je pre dieťatko tou najlepšou potravou, snáď už ani nie je potrebné. Každá mamička, ktorá chce pre svoje dieťatko urobiť maximum, sa snaží dojčiť a urobí pre to všetko. Niekedy však môžu nastať situácie, kedy  to nie je úplne v našich rukách. Ak má dieťatko nejaký problém, alebo mamička nemôže z akéhokoľvek dôvodu dojčiť, býva neskôr s rozbehnutím dojčenia problém. No nech už je to akokoľvek, snažte sa pre plnohodnotné dojčenie urobiť všetko. Veríme, že vám v tom rady pomôžu vyškolené sestry, prípadne laktačné poradkyne, ktoré sú v každej pôrodnici. I v Košiciach majú vyškolené sestry, ktoré mamičke vysvetlia ako treba dieťatko správne priložiť. Zapožičajú vám i odsávačku a dieťatko v prípade potreby dokŕmia striekačkou, v nevyhnutnom prípade fľašou. Katarína má výhrady: „Najviac ma sklamalo, že bez konzultácie s mamičkou prikrmovali detičky umelým mliekom.“ Mamička Zuzka bola spokojná: „Personál bol starostlivý, chápavý a trpezlivý. Všetko podrobne mamičkám vysvetľovali. Ukázali nám kúpanie, ako správne kŕmiť z prsníka, ako si odsať mlieko, ako prebaľovať a veľké plus bolo aj to, že sme mohli byť prítomní pri všetkých vyšetreniach spolu s bábätkom.“ Michalovská pôrodnica bohužiaľ personál vyškolený špeciálne v otázkach dojčenia nemá. Odsávačky k dispozícii majú, ale pozor, detičky prikrmujú dojčenskými fľašami, s čím môže po rozbehnutí laktácie nastať problém. Fľaša na dokrmovanie bábätiek sa používa i v SNV a Trebišove. Tu majú k dispozícii ešte aj striekačky a lyžičky. Ivana, ktorá rodila v SNV si pochvaľuje: „Mala som problém s dojčením, sestričky mi však maximálne pomáhali a robili všetko pre to, aby sa mi dojčenie podarilo a nakoniec sa aj podarilo, takže hodnotím na 100 %.“ Lucia, ktorá rodila v Trebišove, by ocenila viac informácií: „Čo sa týka dojčenia, privítala by som viac informovať mamičku o polohách, možnostiach a hlavne po sekcii, keď je mamička ešte vyčerpaná, že je viac polôh ako len tá jedna klasická.“

Izby na šestonedelí

Z vašich ohlasov je jasné, že nadštandardných izieb je v našich pôrodniciach stále málo, a i keď o ne mamičky majú záujem, často sa na takúto izbu nedostanú, práve z dôvodu nedostačujúcej kapacity. Mnohé pôrodnice síce začínajú s rekonštrukciou, ale tá často zostáva iba na úrovni vymaľovania izieb. Na ostatné nezostávajú peniaze. Ak máte možnosť, navštívte pôrodnicu vopred a prezrite si priestory, v ktorých prežijete prvé dni so svojím bábätkom.

Pôrodnica v Košiciach má viac typov nadštandardných izieb za 24 Eur, za 10 Eur a napokon za 3,50 Eur za noc. Izby sú jedno až trojlôžkové a niektoré majú i vlastné sociálne zariadenia. Návštevy v tejto pôrodnici sú časovo obmedzené, ale môžu prísť za vami až na izbu. Katarína bola na izbe s ďalšími dvoma mamičkami: „Na izbe boli postele, nočné stolíky, skrinka, umývadlo, postieľka pre bábätká. Výborné bolo, že sme mali sprchu na izbe, ktorú sme zdieľali s vedľajšou izbou a WC pre tri izby.“

Nadštandardná izba v pôrodnici v Michalovciach má okrem vlastného sociálneho zariadenia televízor, varnú kanvicu, chladničku a pripojenie na internet. Cena je 17 alebo 13 Eur za noc a návšteva môže prísť za vami až na izbu. Na ostatných izbách je maximálne sedem lôžok (čo je podľa nás veľmi veľa), izby majú spoločné sprchy a toalety a návštevy sú časovo i priestorovo obmedzené.

Pôrodnica v Spišskej Novej Vsi  poskytuje mamičkám nadštandard za 14 Eur za noc. Mamička je na takejto izbe sama a môže si „užívať“ vlastné sociálne zariadenie a tiež neobmedzené návštevy. Ostatné izby sú dvoj a trojlôžkové, okrem postelí sú na izbe i prebaľovacie pulty a váhy na váženie bábätiek. Návštevy sú síce časovo obmedzené, ale môžu prísť za vami priamo na izbu. Ivana bola na klasickej izbe: „Ležala som na štandardnej izbe, boli sme tam dve mamičky, k dispozícii sme mali postieľky pre detičky, prebaľovací pult, mohli sme si zadovážiť varnú kanvicu za poplatok.“ Veronika využila nadštandard:      „Na izbe bola chladnička, ktorá ale nefungovala a televízor, v ktorom išiel len jeden program. Sprcha, WC a strava priamo na izbu.“

Pôrodnica v Trebišove má k dispozícii nadštandardné izby za 10 alebo 16 Eur za noc. Izby sú jedno aj dvojlôžkové, tak ako i klasické, len vybavenie na nadštandarde je o niečo komfortnejšie. Môžete počítať s televízorom, varnou kanvicou, mikrovlnkou a chladničkou. Návštevy v tejto pôrodnici chodia priamo na izbu. Lucia nám napísala: „Vybavenie izieb bolo skvelé, vybrala som si nadštandardnú izbu a bola som veľmi spokojná. Bola to dvojlôžková izba, no v tom čase som tam bola sama. Izba mala samostatné WC a kúpeľňu, no nie na izbe, ale oproti.“

...na záver...

Košice Trieda SNP
Mamička Zuzana: „Ja som bola s touto nemocnicou aj s celým priebehom tehotenstva a pôrodu v nej veľmi spokojná. Určite aj pri ďalšom pôrode si vyberiem túto nemocnicu.“ Foto 1
Mamička Katarína: „Čo sa týka pôrodu, určite by som do tejto pôrodnice išla znova. Najradšej by som však skombinovala novorodenecké a popôrodné oddelenie so starou pôrodnicou na Rastislavovej.“ 

Michalovce
Mamička Michaela: „Keďže momentálne sa opäť pripravujem na materstvo, určite si vyberiem túto nemocnicu. Bola som veľmi spokojná aj napriek tomu, že som počula na túto pôrodnicu aj negatívne ohlasy.“ 

Spišská Nová Ves
Ivana: „Pôrodnicu by som si vybrala znova len v prípade, ak by prišiel pôrod náhle. Ale ak by bol plánovaný, tak by som išla rodiť inde. Sklamal ma totiž personál, ktorý mal práve službu. Inak som bola spokojná aj s prístupom aj s informovaním.“ 
Mamička Veronika: „Pôrodnicu by som si vybrala opäť, bola som spokojná. Až na tú nadštandardnú izbu, ktorá nebola celkom dobre vybavená na to, že sa za ňu muselo platiť. S lekármi a sestričkami som bola spokojná.“ 

Trebišov
Mamička Lucia: Keby som si mala vybrať znova, určite si vyberiem pôrodnicu v Trebišove. Vybavenie izieb bolo skvelé, cítila som sa tam dobre, aj personál pôrodnice má moje odporúčanie, boli skvelí, na čele s pánom primárom.“ 

Celkom na záver patrí veľká vďaka vám, milé mamičky, ktoré ste si našli čas popri každodenných povinnostiach a poskytli nám vaše cenné skúsenosti a postrehy. Všetkým tým, ktoré veľké finále ešte len čaká prajem, aby ich postretli len samé príjemné okamihy.

 

 

 

 

 

 

 


 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: