Slovenské pôrodnice z pohľadu mamičiek - Trnavský kraj

Mgr. Martina Pašková | 1. marec 2011
Slovenské pôrodnice z pohľadu mamičiek - Trnavský kraj

V ďalšej časti nášho seriálu sa zoznámime s pôrodnicami v Trnavskom kraji.

V predchádzajúcom článku sme vám v prvej časti nového seriálu o slovenských pôrodniciach predstavili tie z Bratislavského kraja. 

Dnes pokračujeme a prinášame vám aktuálne informácie o pôrodniciach Trnavského kraja. Konkrétne sa pozrieme do piatich miest – Trnavy, Piešťan, Galanty, Dunajskej Stredy a Skalice. Dúfame, že uverejnené informácie budú cennými radami pre mamičky z tohto regiónu a uľahčia im výber správnej pôrodnice, s ktorou budú spokojné. Opäť nám pri písaní článku veľmi pomohli vaše názory a skúsenosti, o ktoré ste sa s nami podelili.

Počet živonarodených detičiek v tomto regióne je za posledné roky pomerne vyrovnaný a dá sa povedať, že má mierne stúpajúcu tendenciu. Každopádne počet pôrodov sa veľmi nelíši od počtu pôrodov v Bratislavskom kraji, kde sú iba tri pôrodnice a v Trnavskom kraji našťastie o dve viac. Takže si na ne bližšie posvieťme.

Fakultná nemocnica Trnava
Žarnova 11, 917 75 Trnava
Tel.: primár – 033 59 38 525,
e-mail: jan.varga@fntt.sk

Nemocnica Alexandra Wintera, n.o.
Winterova 66, 921 63 Piešťany
Tel.: 033 79 55 111,
e-mail: sekretariat@naw.sk

Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda, a. s.
Veľkoblahovská 23, 929 01
Dunajská Streda
Tel.: primár – 031 55 71 240,
e-mail: sekr@nspds.sk

Nemocnica s poliklinikou sv. Lukáša, a. s.
Hodská 373/38, 924 22 Galanta
Tel.: 031 78 33 111,
e-mail: nspga@nemocnica-galanta.sk

Nemocnica s poliklinikou Skalica, a. s.
Koreszkova 7, 909 82 Skalica
Tel.: primár – 034 69 69 115,
e-mail: sekretariat@nspskalica.sk

 

Predpôrodná príprava

Takmer všetky nastávajúce mamičky študujú pred pôrodom dostupnú literatúru, diskutujú na internete a zháňajú najrôznejšie informácie, ktoré by im mohli pomôcť uľahčiť samotný pôrod a prvé dni starostlivosti o bábätko. Obzvlášť dychtivé po informáciách sú prvorodičky, čo je prirodzené, pretože ešte presne nevedia, čo ich čaká. Preto, milé mamičky, neváhajte a využite možnosť predpôrodných kurzov, ktoré ponúkajú samotné pôrodnice.

V prípade Trnavského kraja okrem pôrodníc v Trnave a Skalici. Tu si môžete dohodnúť spolu s partnerom aspoň návštevu pôrodnice pred samotným pôrodom, aby ste videli, aké prostredie vás čaká. V Piešťanoch si za predpôrodný kurz v rozsahu 10 hodín zaplatíte 20 Eur, vedie ho pani Bc. Chmelíková a môžete ju kontaktovať na tel. čísle 0907 225 181. V Dunajskej Strede má predpôrodné kurzy na starosti diplomovaná pôrodná asistentka, s ktorou sa dohodnete na rozsahu kurzu, čomu následne zodpovedá i cena. 50 Eur za jedenásť stretnutí na kurze zaplatíte v Galante, je taktiež vedený pôrodnou asistentkou a skontaktovať s ňou sa môžete na čísle 0905 574 237. Okrem toho, že sa na kurzoch dozviete množstvo zaujímavých a potrebných informácií, aj si dobre zacvičíte, čo je prospešné nielen pre vás, ale i pre vaše bábätko.

Sprevádzajúce osoby

Plus dávame všetkým piatim pôrodniciam Trnavského kraja za to, že umožnia mamičkám mať pri sebe doprovod počas pôrodu. Je samozrejme potrebné za to zaplatiť. V Trnave, Galante a Skalici je to 16,60 Eur, v Piešťanoch 20 Eur a v Dunajskej Strede 25 Eur. Zase je treba pripomenúť, že všetko záleží na stave mamičky a priebehu pôrodu, zvyčajne môže byť doprovod prítomný počas všetkých dôb pôrodných

Rutinné postupy

Nie je to tak dávno, čo sa v slovenských pôrodniciach pristupovalo k mamičkám iba ako k pacientkam a nie veľmi sa prihliadalo na ich požiadavky, pocity a osobné priania. Preto sa i zákroky, ktoré sú ešte aj dnes vykonávané počas pôrodu, označujú ako rutinné postupy. Vykonávali sa totiž často bez ohľadu na to, či boli vôbec nutné a potrebné. Pozitívom je, že situácia sa pomaličky zlepšuje a postupne pribúdajú pôrodnice, v ktorých môžete tieto zákroky odmietnuť, ak ste presvedčená, že nie sú nevyhnutné. To, čo môže každá mamička podstúpiť už doma, je bezpochyby odstránenie chĺpkov. Ak by ste to náhodou nestihli, v Trnave, Piešťanoch a Skalici vás to čaká priamo v pôrodnici.

V Galante sa môžete sama rozhodnúť, či tento postup odmietnete a v Dunajskej Strede o tom rozhodne lekár. Nemilú skúsenosť s holením má ale mamička Monika, ktorá porodila minulý rok v pôrodnici v Piešťanoch syna Šimonka. „Holenie mi robili ich žiletkou, i keď som mala svoju, čo ma dosť nepríjemne prekvapilo.“

V Galante máte, milé mamičky, možnosť odmietnuť i klystír a nástrih hrádze, o ktorom však viac-menej rozhoduje samotný priebeh pôrodu. V Dunajskej Strede o aplikácii klystíru a o nástrihu hrádze rozhoduje lekár. V Trnave môžete aj klystír aj nástrih odmietnuť, v Piešťanoch robia nástrih podľa potreby, tiež však môžete uvedené zákroky odmietnuť. Skalica je na tom podobne, takže z uvedených informácií poskytnutých samotnými pôrodnicami vyplýva, že z rutinných postupov sa stávajú menej časté a čo je dôležité, môže o ich prevedení rozhodnúť samotná mamička.

Výber personálu

Vo všetkých piatich pôrodniciach Trnavského kraja majú mamičky možnosť vybrať si svojho pôrodníka. Iba v Skalici je tento výber limitovaný pracovnou dobou konkrétneho lekára. Za túto službu zaplatíte v Trnave 232,36 Eur, v Piešťanoch je to 100 Eur, v Dunajskej Strede cena závisí od samotného lekára a pôrodnice v Galante a Skalici uvedené informácie neposkytli. V dvoch z uvedených pôrodníc môžete dokonca rodiť len s pôrodnou asistentkou, a to konkrétne v Galante a v Skalici. V Piešťanoch akceptujú i pôrodníka z iného zariadenia, ktorého si sama vyberiete, v Skalici vám toto rozhodnutie musí schváliť primár oddelenia, v Galante je to taktiež možné iba po dohode, no a Trnava a Dunajská Streda takúto možnosť neponúka.

Druhá doba pôrodná

Druhá doba pôrodná je etapa, počas ktorej sa bábätko narodí. O tom, koľko trvá, rozhoduje veľa faktorov, nesmierne dôležitá je spolupráca mamičky s personálom, ale najmä jej psychický
stav. V mnohých slovenských pôrodniciach sa ešte stále rodí v klasickej polohe. Svetlou výnimkou sú pôrodnice, ktoré i v tomto smere ponúkajú alternatívu. Je ich však stále málo. Pozrime sa, ako sú na tom pôrodnice v Trnavskom kraji. Absolútnu slobodu pri výbere polohy neponúka žiadna z uvedených pôrodníc, t. z., vybrať si môžete iba medzi klasickou posteľou, polohovateľným kreslom, prípadne pôrodom do vane v Dunajskej Strede.

Ak majú mamičky z pôrodu veľký strach a myslia si, že ho bez prostriedkov tlmiacich bolesť nezvládnu, majú možnosť požiadať o podanie epidurálnej analgézy. V trnavskej pôrodnici zaplatíte za túto službu 92,94 Eur, v Piešťanoch je to 83 Eur, v Skalici 66,40 Eur. Pôrodnice v Dunajskej Strede a Galante nám tieto informácie neposkytli.

Novorodenec

V posledných rokoch majú rodičia, ktorým sa narodí bábätko, možnosť zabezpečiť pre neho vlastnú pupočníkovú krv pre prípad, že by ju niekedy v budúcnosti mohlo v súvislosti so zdravotnými problémami potrebovať. Rozhodnutie o jej odbere dobre zvážte, pretože to nie je lacná záležitosť, na druhej strane sa pre vaše dieťa vytvorí určitá poistka, ktorú môžete v prípade núdze použiť. Ak sa teda pre takúto možnosť rozhodnete, musíte o tom vopred informovať personál. Všetkých päť uvedených pôrodníc zabezpečuje odber pupočníkovej krvi.

Na okamih, keď prvýkrát uvidíte svoje bábätko, nikdy nezabudnete. Je to neopísateľný pocit, keď ho budete držať v náručí, a zároveň veľmi dôležitý moment nielen pre vás, ale najmä pre samotné bábätko. Štyri z pôrodníc Trnavského kraja uvádzajú, že priložia bábätko mamičke ihneď po narodení. Samozrejme, ak nenastali žiadne komplikácie a bábätko i mamička sú v poriadku. Iba v skalickej pôrodnici bábätko najskôr vyšetria. Vaše skúsenosti sa však väčšinou odlišujú od toho, čo uvádzajú samotné pôrodnice. Mamička Monika svojho syna videla síce hneď po narodení, ale priložili jej ho až po umytí. Takú istú skúsenosť má i Katarína z Piešťan: „Synčeka najprv odniesli umyť a obliecť, priniesli mi ho, až keď ma lekár zašíval.“ „Dieťatko mi nepriložili na pôrodnej sále vôbec, len mi dcérku ukázali a potom ležala chvíľu v postieľke vedľa mňa...“ – to už je skúsenosť mamičky Viktórie Holej z trnavskej pôrodnice. Mamičke Eliške priložili synčeka v pôrodnici v Galante hneď po pôrode. Nebojte sa, mamičky, a požiadajte sestričky o priloženie svojho dieťatka. Je to preň veľmi dôležitý okamih!

Dojčenie

O dojčení a dôležitosti materského mlieka pre bábätká sa popísalo už veľmi veľa článkov. Nikto nemôže spochybniť fakt, že práve materské mliečko je vďaka svojmu zloženiu najlepším variantom stravy pre dieťatko. Nie vždy však ide všetko ľahko a najmä v prvých dňoch môžu mať mamičky s dojčením problém. Vtedy je veľmi dôležitá podpora okolia, najmä vyškoleného nemocničného personálu. Ten je vo všetkých uvedených pôrodniciach pripravený zodpovedať vaše otázky a všetko vám vysvetliť. Nie je žiadnou hanbou pýtať sa, ak niečo neviete, alebo máte s dojčením problémy. V prípade, ak budete potrebovať, môžete požiadať i o zapožičanie odsávačky na mlieko. Ak by ste mali s dojčením zo začiatku problém, vaše dieťatko hladné nezostane.

Detičky sa prikrmujú väčšinou roztokom glukózy alebo umelým mliečkom, ktoré je podávané lyžičkou, striekačkou, príp. dojčenskou fľašou. V každej z týchto pôrodníc si môžete po kŕmení skontrolovať, či vaše bábätko priberá, všade majú totiž k dispozícii váhy. Spokojná nielen s personálom na novorodeneckom oddelení trnavskej pôrodnice bola mamička Viktória Holá: „Čo sa týka dojčenia, sestričky boli veľmi ochotné, milé, poradili, poukazovali všetko, čo sme sa pýtali a aj vďaka tomu úspešne dojčím. Ukázali nám kúpanie, starostlivosť o pokožku, pupček, prebaľovanie.“ Novorodenecké oddelenie skalickej nemocnice chváli mamička Monika: „Sestričky na novorodeneckom boli úžasné, milé, ochotné, usmievavé. Všetko nám vysvetlili,
ukázali, poradili, kedykoľvek, i o polnoci, a to doslova.“

Izby na šestonedelí

Po pôrode si vás, milé mamičky, nechajú i s vaším drobcom ešte pár dní v pôrodnici. Zväčša to býva štyri až päť dní, niekedy i dlhšie. Na čo sa teda môžete tešiť, príp. netešiť, čo sa týka izieb a sociálnych zariadení? To, že bábätko máte 24 hodín pri sebe, už písať nemusíme, lebo rooming in majú dnes všetky pôrodnice na Slovensku. Trnavská pôrodnica má nadštandardnú izbu, za ktorú si zaplatíte 33,19 Eur za noc. Zvyčajne sú na izbách dve mamičky, sociálne zariadenia sú spoločné a vybavenie izieb je štandardné. Návštevy môžete prijímať neobmedzene, ale iba vo vyhradených priestoroch. Pokiaľ ste si zaplatili za nadštandard, môžu vás vaši blízki navštíviť priamo na izbe.

Piešťanská pôrodnica tiež ponúka nadštandardnú izbu, ktorá vás bude stáť 17 Eur za noc. Na klasických izbách sú dve až tri mamičky spolu s detičkami, izby majú spoločné sociálne zariadenia a samozrejme klasické vybavenie. Návštevy musíte upozorniť na časové obmedzenia a stretnúť sa s nimi môžete iba vo vymedzených priestoroch, nie na izbách.

Dunajská Streda ponúka väčší komfort za 20 alebo dokonca 40 Eur za noc. Tu vás ale otecko vášho dieťatka môže navštíviť kedykoľvek. Ak sa rozhodnete pre klasickú izbu, môžete mať ešte jednu alebo dve spolubývajúce. Sociálne zariadenia sú vždy spoločné pre dve izby. Návštevy sú časovo obmedzené a tiež iba v priestoroch na to určených.

Pôrodnica v Galante ponúka nadštandardnú izbu za 16,60 Eur za noc a mamička je na takejto izbe vždy sama. Ostatné izby majú dve postele a spoločné sociálne zariadenia. Sú tam však i váhy na váženie bábätiek, prebaľovací pult, a dokonca i televízor. S návštevou sa môžete stretnúť vo vyhradených priestoroch a iba v stanovenom čase.

Posledná, skalická pôrodnica ponúka komfortnú izbu za 20 Eur za prvú noc a za 13,30 Eur za každú ďalšiu noc. Výhodou je samostatné sociálne zariadenie. Ostatné izby majú dve až tri lôžka a každé dve izby majú spoločné sociálne zariadenie. Návštevy vás môžu prísť pozrieť vo vyhradenom čase a privítate ich vo vymedzenom priestore, príp. izbe so súhlasom personálu.

 

Ďakujeme nielen personálu uvedených pôrodníc za poskytnutie informácií, ale najmä vám, milé mamičky, za to, že ste sa s nami podelili o vaše zážitky i skúsenosti. V nasledujúcom článku sa bližšie pozrieme za dvere pôrodníc v Trenčianskom kraji. Čitateľkám – tehuľkám držíme palce a prajeme krásne zážitky spojené s príchodom drobčeka na svet!

 

Milé mamičky, nepochybne mnohé z vás majú množstvo názorov a skúseností i s týmito pôrodnicami. Neváhajte a zapojte sa preto do diskusie pod článkom, pomôžete tak iným mamičkám v rozhodovaní o tom, kde privedú na svet svoje dieťatko.

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: