Slovenské pôrodnice z pohľadu mamičiek - Prešovský kraj - 2. časť

Mgr. Martina Pašková | 16. november 2011

V ďalšej časti nášho seriálu sa pozrieme na pôrodnice Prešovského kraja - konkrétne v Bardejove, Snine, Kežmarku, Vranove nad Topľou a vo Svidníku.

Milé mamičky, v Prešovskom kraji nám zostalo ešte päť pôrodníc, za dvere ktorých nazrieme v tejto časti seriálu. Sú v mestách Bardejov, Snina, Kežmarok, Vranov nad Topľou a Svidník. Záverečná časť nášho seriálu sa bude venovať pôrodniciam Košického kraja. Je ich tam tiež desať, ale nakoľko nie všetky reagovali na našu žiadosť o poskytnutie informácií, bude nám stačiť priestor jedného článku. Veríme, že vďaka informáciám, ktoré vám sprostredkúvame, sa dokážete medzi ponukami jednotlivých pôrodníc ľahšie zorientovať. Držíme vám palce pri výbere tej správnej.

Nemocnica s poliklinikou Sv. Jakuba, n. o., Bardejov
Ul. Sv. Jakuba 21, 085 01 Bardejov
Vedúca sestra – tel.: 054/4788 438,
e-mail: ludmilacahajlova@nsp-bardejov.sk

Nemocnica Snina, s. r. o.
Sládkovičova 300/3, 069 01 Snina
Tel.: 057/7871 111,
e-mail: sekretariat@nemocnicasnina.sk

Nemocnica Dr. V. Alexandra v Kežmarku, n. o.
Huncovská 42, 060 01 Kežmarok
Vedúca sestra - tel.: 052/4512 206,
e-mail: kzivcakova@nkk.sk

Vranovská nemocnica, n. o.
M. R. Štefánika 187/177B,
093 27 Vranov nad Topľou
Vedúca sestra – tel.: 057/4865 374,
e-mail: lubica.imrichova@vnno.eu

Nemocnica arm. generála L. Svobodu Svidník, n. o.
Ul. MUDr. Pribulu 412/4, 089 01 Svidník
Vedúca sestra – tel.: 054/7860 217,
e-mail: nspsk@nspsk.sk

Predpôrodná príprava

Mamičky, ktoré nie sú tehotné po prvýkrát, už vedia, čo ich pri pôrode čaká, čo majú robiť, aby si ho uľahčili, ako správne dýchať a ako sa po narodení o svoje bábätko najlepšie postarať. Ale tie, ktoré čaká „premiéra“, isto ocenia množstvo praktických a užitočných rád, ktoré je možné získať práve na kurzoch predpôrodnej prípravy. Zväčša ich realizuje samotná pôrodnica a často sú spojené i s cvičením pre tehotné ženy, ktoré môže do značnej miery pozitívne ovplyvniť celkovú prípravu mamičky na pôrod.

Cena za kurz predpôrodnej prípravy v bardejovskej pôrodnici je 30 €. Je spojený s cvičením a svoje vedomosti a poznatky vám odovzdajú lekári, pôrodné asistentky i laktačná poradkyňa počas piatich hodín teórie a piatich hodín cvičenia. Kontaktovať ohľadne kurzu môžete laktačnú sestru na telefónnom čísle 054/4788 560. Mamička Zuzana Kočišová, ktorá si vybrala bardejovskú pôrodnicu, síce kurz neabsolvovala, ale pôrodnicu si prišla pozrieť vopred: „Využila som prehliadku oddelení a pôrodného traktu. Sestra mi veľmi rada zodpovedala na otázky a poradila, čo je dobré priniesť si do pôrodnice.“

Pôrodnica v Snine organizuje stretnutia v trvaní 60 minút, zaplatíte zaň 2 € a tiež je spojený s cvičením pre „tehuľky“. Kontakt na vrchnú sestru je 0949 252 941. Mamička Jana nám napísala: „Pôrodnica v Snine predpôrodné kurzy ponúka, ale ja som sa ho zúčastnila v Michalovciach kvôli vzdialenosti. Bola som spokojná, informácie boli prospešné. Počas pôrodu som ich však nevyužila, pretože som  rodila sekciou. Absentovali informácie o dojčení.“

Pôrodnica v Kežmarku má pre mamičky kurz v rozsahu 20 hodín a jeho cena je 49 €. Na kurze si zacvičíte a dozviete sa množstvo informácií od pôrodnej asistentky PhDr. Lenky Kellnerovej (0905 126 832, kellneroval@gmail.com) a od laktačnej poradkyne, ktorá je zároveň i dulou, Mgr. Ľubice Lapšanskej (0903 213 593, dulaluba@gmail.com).

Pôrodnica vo Vranove nad Topľou organizuje predpôrodný kurz v spolupráci s Materským centrom Slniečko pre mamičky od 16. t. t. Jeho cena je 20 €, mamička môže prísť koľkokrát chce i s manželom. Kurz zahŕňa i cvičenie a v prípade záujmu môžete kontaktovať Mgr. Zbojanovú na čísle 0915 288 246.

Kurzu vo Svidníku sa okrem mamičiek môžu zúčastniť i budúci oteckovia. Je rozdelený do ôsmych tematických celkov, z ktorých každý trvá jednu hodinu. Cena je 26,50 €, otecko si priplatí 3,30 €. Kontaktovať môžete pôrodnú asistentku na čísle 054/7860 366.

Sprevádzajúce osoby

Z vlastnej skúsenosti viem, že mať pri sebe niekoho blízkeho pri pôrode je neoceniteľné. Narodenie bábätka je výnimočná chvíľa. Predchádzajú jej však dlhé chvíle čakania, kedy oceníte pohladenie alebo masáž od partnera, alebo aj to, že vám podá pohár vody. Bude vám i veľkou psychickou oporou, preto ak to vami vybraná pôrodnica umožňuje, využite túto možnosť. Všetky uvedené pôrodnice povoľujú sprevádzajúceho počas všetkých dôb pôrodných, okrem tej v Kežmarku, kde platí obmedzenie na 2. a 3. dobu pôrodnú a na čas dve hodiny po pôrode. V Bardejove je poplatok za túto „službu“ 20 €, rovnako ako vo Vranove nad Topľou, v Snine je to 16,60 €, v Kežmarku 27 € a vo Svidníku 17 €. Mamička Marta z Bardejova bola trošku sklamaná: „Prekážalo mi, že môjho manžela poslali domov, keď som do pôrodnice prišla s odtečenou plodovou vodou. Vraj to bude trvať aj desať hodín, kým dostanem kontrakcie, a mne prišli do hodiny.“ Jitka Feciľáková bola naopak spokojná: „Manžela som mala pri pôrode. Bola to úžasná psychická pomoc. A tak sa aj jeho prítomnosť odrazila na znásobení pocitu šťastia, keď sa nám narodila dcérka. On sám má z pôrodu úžasný zážitok. Personál mu dovolil byť pri mne po celý čas kontrakcií.“

Rutinné postupy

Každá minca má dve strany a aj na otázku vykonávania istých zákrokov pri pôrode existujú dva protichodné názory. Veľmi pomaly sa i v našich pôrodniciach začína ustupovať od vykonávania postupov, ktoré sú často pre mamičky bolestivé, nepríjemné a niekedy i zbytočné. Holenie, klystír i nástrih hrádze sú záležitosti, ktoré môžu byť do istej miery pre ženu aj ponižujúce. Preto pri výbere pôrodnice zhodnoťte i túto otázku a rozhodnite sa na základe vlastného presvedčenia. Pozitívom je, že dnes už niektoré pôrodnice dávajú mamičke aspoň možnosť voľby a nevykonávajú jednotlivé úkony automaticky. V Bardejove podstúpite klystír, holenie i nástrih hrádze, ale máte možnosť uvedené zákroky odmietnuť. Pôrodnica v Snine v dotazníku uviedla, že o všetkom rozhoduje lekár. Marika nám však napísala inú skúsenosť. Všetko záleží od personálu. „Oholená som bola, klystír mi dávali. To som radšej neodmietala. Ale nástrih som odmietla a ani doktor nenamietal. Takže spokojnosť.“ Kežmarská pôrodnica uvádza holenie áno, klystír áno, o nástrihu rozhoduje lekár, ale pripúšťajú možnosť odmietnutia zo strany mamičky. Mamička Ľubica má takúto skúsenosť: „V pôrodnici pri príjme robili holenie, ak mamička nebola dopredu pripravená. Sestrička však bola veľmi zlatá. Pýtala sa, či sa ide mamička sama oholiť, alebo jej treba pomôcť. Klystír mi robili, keďže som išla rodiť cisárskym rezom. Ale najskôr vyskúšali čapík, a keď po hodine nezabral, tak robili klystír. Mamička ho však mohla odmietnuť.“ Vo Vranove je to rovnako ako v Snine, bohužiaľ, mamičkine požiadavky neakceptujú. Vo Svidníku sú empatickejší, dávajú mamičkám možnosť rozhodnúť sa.

Výber personálu

Služba, za ktorú sa platí pomerne vysoký poplatok, je výber pôrodníka. Je to ale samozrejme na vás, či sa „zveríte“ do rúk lekára, ktorý má práve službu, alebo sa poistíte a vopred si dohodnete pôrodníka, s ktorým sa poznáte alebo máte o ňom dobré referencie. V bardejovskej pôrodnici si môžete vybrať pôrodníka za 150 €. Rodiť len za prítomnosti pôrodnej asistentky alebo akceptácia pôrodníka z iného zariadenia nie je možná. Snina neponúka žiadnu alternatívu v tejto otázke, musíte prijať personál, ktorý má práve službu. Možný výber pôrodníka je i v Kežmarku a tiež akceptujú lekára z iného zariadenia, pokiaľ má s nemocnicou podpísanú zmluvu. Zdenka mala pri pôrode svojho gynekológa: „Náhoda chcela, aby môj prvý pôrodník otvoril súkromnú ambulanciu a uzatvoril zmluvu s kežmarskou nemocnicou, kde chodil odrodiť svoje pacientky, čo mne úžasne vyhovovalo.“ Vo Vranove vás výber pôrodníka bude stáť 140 € a vo Svidníku 64,50 €.

Prvá doba pôrodná

Prvá doba pôrodná sa najčastejšie začína slabými kontrakciami, ktoré postupne silnejú a oznamujú tak mamičke, že sa blíži narodenie bábätka. Môže vám tiež prasknúť plodová voda, alebo vám môže začať hustý výtok zmiešaný s krvou. V každom z týchto prípadov by ste mali bezodkladne vyraziť do pôrodnice. Bábätko sa o pár hodín narodí a vy si ho konečne budete môcť pritúliť. Samozrejme, že každý pôrod je iný, a preto sa líši i dĺžka prvej doby pôrodnej. Dôležité je, aby ste boli v psychickej pohode a šetrili si sily na samotné vytlačenie dieťatka. Využite prostriedky, ktoré pôrodnica ponúka na to, aby ste si čas čakania čo najviac spríjemnili a pokúsili sa zmierniť stupňujúce sa kontrakcie. V Bardejove sa môže mamička voľne pohybovať i konzumovať nápoje. Strava je zakázaná. V ostatných pôrodniciach platí v podstate to isté, len treba dodať, že všetko záleží na stave rodičky a na priebehu pôrodu. V každej pôrodnici sú vám na požiadanie schopní podať epidurálnu analgézu na tlmenie bolesti. Cena za jej podanie je rôzna. V Bardejove zaplatíte 133 €, v Snine 83 €, vo Vranove 100 € a vo Svidníku 70 €. Kežmarok sumu v dotazníku neuviedol.

Druhá doba pôrodná

Zavŕšením druhej doby pôrodnej je pohľad na vaše očakávané bábätko. Niektoré mamičky zatlačia iba párkrát a drobec je na svete, iné sa potrápia trošku dlhšie. Veľmi dôležitá v tejto etape je poloha, v ktorej môže mamička porodiť svoje dieťatko. Na Slovensku je výber polohy veľmi obmedzený a zväčša eliminovaný iba na klasickú posteľ alebo polohovateľné kreslo. V Bardejove je pre mamičky pripravené polohovateľné kreslo, takže polohu na rodenie si môžete vybrať iba v rámci neho. Mamička Jitka napísala: „Rodila som v klasickej polohe ležmo. Možno by som uvítala aj iné alternatívne spôsoby, keďže poloha ležmo bola pre mňa dosť nepríjemná. Našťastie, v ľahu som bola iba chvíľku. Bolesti som si poctivo „odchodila“.“ Snina je na tom ešte horšie, pretože mamičky sú odkázané na klasickú posteľ. Niektorým mamičkám to však vyhovuje: „Rodila som na pôrodnom lôžku a vyhovovalo mi to tak. Neviem si predstaviť skúšať iné polohy,“ napísala mamička Marika zo Sniny. V Kežmarku môžete rodiť v polosede, a to na polohovateľnom kresle, Vranov má k dispozícii tiež iba klasickú posteľ (dodávajú, že sa dá polohovať) a vo Svidníku si môžete vybrať medzi posteľou a pôrodnou stoličkou.

Novorodenec

Odber pupočníkovej krvi na Slovensku zabezpečuje spoločnosť CEPTRA prostredníctvom zdravotníckeho personálu priamo pri pôrode. Pupočníková krv by mala byť určitou poistkou v prípade vážneho ochorenia vášho dieťatka. Ak zvažujete odber, prečítajte si podrobné informácie o jeho realizácii, o uskladnení a platbách na stránke www.ceptra.sk. Nie všetky pôrodnice garantujú priloženie bábätka bezprostredne po jeho narodení. A nie vždy to situácia dovoľuje. Ak však nenastanú žiadne komplikácie počas pôrodu, vaše bábätko i vy ste v poriadku, požiadajte, aby vám ho ihneď priložili a až potom odniesli na vyšetrenie. Tento okamih sa vám navždy vryje do pamäti. Pôrod je i pre dieťatko veľmi vyčerpávajúci a keď bude môcť stráviť aspoň chvíľku vo vašej tesnej blízkosti, upokojí sa. Bardejovská pôrodnica uviedla v našom dotazníku priloženie bábätka hneď po narodení. Mamička Zuzana: „Dcérku mi priložili až po otretí, ale nahú, zabalenú len do plienočky.“ Mamička Marta sa tiež podelila o svoje skúsenosti v tejto pôrodnici: „Hneď po osušení a zistení základných životných funkcií mi Jakubka priložili, potom ho nechali váľať sa mi po brušku a prisať sa.“ V Snine prikladajú bábätká hneď, ak si to želáte, alebo po vyšetrení. V kežmarskej pôrodnici vám drobca priložia až po vážení a vyšetrení, čo nám potvrdila i mamička Lucia: „Bábätko mi priložili po umytí a oblečení, aspoň som sa za tú chvíľu mohla z toho spamätať a potom si vychutnať dcérku.“ Vo Vranove je rovnaký postup ako v Kežmarku a Svidník uprednostňuje priloženie dieťatka bezprostredne po narodení. Mamička Aneta, ktorá rodila vo Svidníku sekciou, je veľmi nespokojná: „Synčeka mi nepriložili vôbec, ani po umytí, ale šla som si pre neho po 33 hodinách po pôrode, a chcem zdôrazniť, že po vlastných. O priložení na prsník ani nehovorím.“

Dojčenie

Príroda to zariadila úžasne. Mamičke sa po pôrode bábätka začne tvoriť materské mliečko, ktoré predstavuje najprirodzenejší a zároveň najlepší variant potravy pre dieťatko. Sú v ňom obsiahnuté všetky potrebné látky, ktoré zabezpečujú správny rast malého človiečika. Môžu však nastať situácie, kedy dojčenie nie je možné vôbec alebo nie je až také jednoduché. Ak sa vyskytne akýkoľvek odstrániteľný problém, bojujte a nevzdávajte sa. Požiadajte o pomoc sestričky na novorodeneckom oddelení, ktoré by mali byť vyškolené a ochotné poradiť vám. Pýtajte sa a žiadajte o radu. Všetky uvedené pôrodnice majú k dispozícii vyškolený personál, ktorý by mal byť pripravený každej mamičke poradiť v prípade potreby a vysvetliť jej správnu techniku dojčenia. V Bardejove vám môžu zapožičať odsávačku na mliečko, ak ju budete potrebovať, a ak nebudete mať dostatok mliečka, prikŕmia vaše bábätko striekačkou. Mamička Zuzana nám napísala takýto postreh: „Za veľmi veľkú výhodu pokladám prítomnosť laktačnej poradkyne. Je to veľmi milá osoba, ktorá je ochotná vždy poradiť, ukázať, povzbudiť, a to všetko s úsmevom na tvári.“

V Snine odsávačky nemajú a detičky prikrmujú fľašou, na čo treba dávať pozor, pretože si na ňu často veľmi rýchlo zvyknú a potom odmietajú mamičkin prsník. Marika bola spokojná: „Na novorodeneckom oddelení boli veľmi milé sestričky, ukázali, ako máme dojčiť, ak mi to nešlo, ukázali znova a znova.“ Ale mamička Jana má úplne inú skúsenosť: „Sklamaná som bola z malej podpory dojčenia zo strany personálu novorodeneckého oddelenia. Kŕmenie z fľaše, žiadne ukážky alternatívneho dokrmovania.“ Alexandra si naopak pochvaľuje: „Mimoriadne zlatá bola pani primárka, ktorá nám po každej vizite dávala ešte odborné rady a skúsenosti.“ V Kežmarku tiež mamičkám zapožičajú odsávačku a detičky prikrmujú umelým mliečkom podávaným na lyžičkách. Ľubica bola spokojná: „Sestrička mi hneď prišla ukázať, ako mám malého dojčiť. Chodila sa stále pýtať, či nepotrebujem niečo poradiť, ukázať. Vysvetlili mi všetko, prebaľovanie, kúpanie, ošetrovanie pupčeka, dojčenie.“ Vo Vranove odsávačky nemajú a dokrmovanie prebieha prostredníctvom striekačky alebo fľaše. Pôrodnica vo Svidníku disponuje odsávačkami na mlieko a detičky nezostanú hladné vďaka príkrmom podávaným lyžičkou alebo striekačkou. Negatívnu skúsenosť má však mamička Aneta: „Keď som si po malého po sekcii prišla a konečne mi ho priložili, tak edukácia o dojčení znela asi takto - ...vy neviete dojčiť?..., ako prvorodička som teoretické vedomosti mala, prvýkrát je to ale o niečom úplne inom.“

Izby na šestonedelí

Situácia sa pomaly ale isto vylepšuje i v otázke zariadenia a vybavenia izieb v našich pôrodniciach. Mnohé prechádzajú rekonštrukciami, sú farebne vymaľované, zariadené novým nábytkom a oveľa útulnejšie ako v minulosti. Ešte väčší komfort ponúkajú nadštandardné izby, kde okrem klasického vybavenia môžete počítať s televízorom, chladničkou, manželskou posteľou a pod. Samozrejme za poplatok. Pôrodnica v Bardejove má jednoposteľovú i dvojposteľovú nadštandardnú izbu. Ceny za ich využívanie sú pomerne nízke, 10 a 7 €. Ostatné izby sú jedno- až trojlôžkové a ich vybavenie je klasické. Návštevy sú časovo obmedzené, ale môžu prísť za vami priamo na izbu. Zuzana Kočišová bola na štandardnej izbe: „Každá izba mala svoju sprchu a pulty s vaničkami a priestorom pre bábätká. Ja osobne som ležala na trojlôžkovej štandardnej izbe a nemôžem sa sťažovať.“ Jitka Feciľáková využila nadštandard: „Zvolila som si jednotku nadštandard, aby sme mali s dieťatkom čo najviac súkromia a tichosti. Izba bola výborne vybavená, aj predĺžené návštevné hodiny.“ Pôrodnica v Snine má jednu nadštandardnú dvojlôžkovú izbu, zaplatíte za ňu 8 € za noc. Má vlastné sociálne zariadenie, TV, chladničku. Ostatné izby majú spoločné sociálne zariadenia a štandardné vybavenie. Návštevy sú časovo neobmedzené ale môžete ich privítať iba vo vyhradených priestoroch. Jana bola na izbe s ďalšími, až štyrmi mamičkami: „Postele boli neskutočne vysoké, čo bol pre mňa po sekcii problém. Nebol tam žiadny schodík, nič, používala som vlastný kufor namiesto schodíka.“ Ešte zarážajúcejší postreh poslala Marika: „Na izbe nás bolo šesť! Vybavenie nič moc. Staré skrinky a stolíky pri posteliach.“

Pôrodnica v Kežmarku má tiež dva typy nadštandardných izieb. Za jednolôžkovú zaplatíte 17 € za noc a za dvojlôžkovú 10 € za noc. Návštevy sú povolené iba na nadštandardných izbách, ostatné mamičky svojich blízkych privítajú vo vyhradených priestoroch. A sú tiež časovo obmedzené. Ľubica bola na dvojlôžkovej nadštandardnej izbe: „V izbe bol plazmový televízor, stôl so stoličkami na jedenie, posteľ, skriňa na oblečenie, skrinka na drobné veci, postieľka pre bábätko. Kúpeľňa bola spoločná s druhou nadštandardnou izbou, kde boli dve umývadlá so zrkadlom, sprchovací kút a vanička s kútikom na kúpanie bábätka.“ Cena za jednolôžkovú nadštandardnú izbu v pôrodnici vo Vranove nad Topľou je 14 € za noc a za dvojlôžkovú 11 € za noc. Izby majú vlastné sociálne zariadenie, prebaľovací pult pre bábätká, TV, chladničku a vaničku na kúpanie detičiek. Na ostatných izbách sú zvyčajne tri postele a ich vybavenie nie je ničím výnimočné. Návštevy v tejto pôrodnici sú časovo obmedzené a môžu za vami prísť iba do vyhradených priestorov. Pôrodnica vo Svidníku ponúka nadštandardnú izbu za 10 € za noc. Mamička je na izbe sama, má vlastné sociálne zariadenie a môže si užívať vyšší komfort v podobe TV, prebaľovacieho a kúpacieho boxu, chladničky a kanvice. Ostatné mamičky sa musia uskromniť a o klasické vybavenie sa musia podeliť dve či tri. I tu platia pre návštevy návštevné hodiny a vyhradený priestor.

Na záver...

Bardejov
Zuzana: „Túto pôrodnicu by som si vybrala znova a odporúčam ju ďalej aj iným nastávajúcim mamičkám. Za pozitíva považujem príjemné prostredie, milý personál, prítomnosť laktačnej poradkyne, chutnú stravu a možnosť prítomnosti partnera pri pôrode.“

Marta: „Nemocnicu by som si vybrala znova, kvalita lekárov je vynikajúca, je tam príjemné prostredie a veľkou pomocou je pri dojčení laktačná sestra.“ Jitka: „Jednoznačne, aj druhý pôrod plánujem u nás v Bardejove. Keďže moje skúsenosti boli po každej stránke absolútne pozitívne, nemám čo vytknúť, môžem iba odporúčať.“

Snina
Jana: „Milo ma prekvapilo správanie sestier, lekárov, sanitárov. Urobili všetko pre to, aby môj pôrod dopadol dobre. Neignorovali moje problémy. Milo ma prekvapili spoločné sprchy a WC, boli zrekonštruované a čisté.“ Marika: „Vybrala by som si znova túto pôrodnicu. Nepáčila sa mi strava pre dojčiace matky, ale čo sa týka starostlivosti o mňa a o moje bábätko, bola super.“ Alexandra: „Jediné negatívum je technický stav izieb a oddelenia. Mohlo by to byť lepšie, viac nadštandardných izieb. Čo sa týka prístupu a odbornosti personálu, bola som maximálne spokojná.“

Svidník
Aneta: „Do svidníckej pôrodnice už rodiť nepôjdem, dám prednosť pôrodnici mimo bydliska a veľmi dobre zvážim, kde to bude. Lekári sú nekompetentní, všetky pacientky berú paušálne, žiadne nové metódy vedenia pôrodu, o etike v zdravotníctve z pohľadu primára ani nehovorím.“

Kežmarok
Lucia: „Určite by som rodila jedine v Kežmarku. Bola som milo prekvapená zo všetkého. Sklamanie? Žiadne.“

Zdenka: „Ak máte skvelého gynekológa – pôrodníka (MUDr. Adnnan Sade), ktorý je s vami pri pôrode, tak potom by som chcela rodiť znova v Kežmarku.“ Ľubica: „Rodiť by som išla znovu len do Kežmarku. Všetci boli pozitívni. Ukázali mi všetko, prebaľovanie, kúpanie, ošetrovanie pupčeka, dojčenie.“

Tak vidíte, milé mamičky, niekto je spokojný, iný zasa nie. Všetko záleží od situácie a od našich očakávaní. Nie je však možné urobiť si objektívny obraz na základe jednej výpovede. Chceme sa týmto poďakovať všetkým mamičkám, ktoré sa podelili o svoje zážitky, a tiež personálu uvedených pôrodníc za poskytnutie informácií. Veríme, že situácia sa už bude iba zlepšovať a prostredie, v ktorom sa budú rodiť naše deti, bude príjemné a pohodové.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: