Prenášam, či nie? - Odpovieme.

Redakcia | 27. máj 2016
Prenášam, či nie? - Odpovieme.

Keď je žena tehotná, jej myšlienky sa upínajú k vytúženému okamihu, kedy sa dieťatko konečne narodí a ona ho bude môcť držať vo svojom náručí. Niekedy sa však stane, že bábätku sa v brušku až príliš páči a na tento svet sa príliš nehrnie.

Pri každom tehotenstve sa stanovuje predpokladaný termín pôrodu, pričom existuje niekoľko metód pre jeho určenie. Za pôrod v termíne sa považuje pôrod, ktorý sa uskutoční dva týždne pred alebo po predpokladanom termíne pôrodu. V praxi sa stretávame s prípadmi, keď nemusí ísť o prenášanie, ale o pôrod v správnom termíne. Stačí, že v mesiaci, keď došlo k oplodneniu vajíčka, nastala ovulácia neskôr. Takže, ak sa v takom prípade riadime výpočtom termínu pôrodu podľa dátumu poslednej menštruácie, skutočne sa môže zdať, že ide o prenášanie.

Čítajte tiež: Ako si vybrať svoju pôrodnicu?

Pri prenášaní, ktoré trvá dlhšie než 14 dní po predpokladanom termíne (dĺžka gravidity presiahne 42 týždňov), treba v prvom rade myslieť na dieťatko. Ak gravidita trvá dlhšie než 14 dní po predpokladanom termíne a plod nie je ohrozený, ide o tzv. fyziologicky predĺženú graviditu. Zvyčajne ide práve o prípad, kedy sa vplyvom rôznych okolností nepodarilo stanoviť presne termín pôrodu.

Náš tip: Máte už pripravený svoj pôrodný plán?

Ak gravidita trvá dlhšie než 42 týždňov a dochádza k ohrozeniu dieťaťa, ide o tzv. patologické prenášanie. V takom prípade je potrebné pristúpiť k ukončeniu gravidity – podniknú sa kroky na vyvolanie pôrodu alebo sa v prípade potreby ukončí gravidita operačne, čiže cisárskym rezom.

Poradíme vám: Čo všetko má byť vo výbavičke pre bábätko?

Keďže v závere tehotenstva – a to aj pred predpokladaným termínom pôrodu – môže nastať situácia, kedy môže byť plod ohrozený, mala by byť tehuľka častejšie sledovaná. Preto je potrebné v poslednom mesiaci zvýšiť frekvenciu návštev v poradni na minimálne 1-krát týždenne, príp. aj častejšie. Niekedy je dokonca potrebné budúcu mamičku hospitalizovať.

Môže vás zaujímať:

Prenášanie – aké sú príčiny tohto stavu?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: