Pôrod dvojčiat

Mgr. Klára Vítková Rulíková | 1. marec 2017
Pôrod dvojčiat

Jednou z najčastejších otázok mamičiek čakajúcich dvojičky je spôsob vedenia pôrodu a jeho termín. Pokúsme sa teda v dnešnej kapitole o dvojčatách venovať aspoň všeobecne tejto téme.

Tehotenstvo s dvojičkami je iné

Tehotenstvo s jedným dieťaťom trvá 40 týždňov. Tehotenstvo s dvojčatami sa považuje za donosené už v 38. týždni (trojčatá sa rodia dokonca už v 36. týždni tehotenstva).

Nielenže ho lekári považujú za donosené a zvyčajne nenechávajú dvojčatá až do 40. týždňa (v maternici majú veľmi málo miesta, placenta býva opotrebovaná a hrozí nedostatočné vyživovanie plodov), ale príroda to zariadila tak, že dvojčatá sú skutočne zrelé pre život mimo maternice o dva týždne skôr (majú znaky donoseného dieťaťa: vypadané jemné ochlpenie – lanugo, nechtíky prerastajú nechtové lôžka).

Napriek tomu sa až 50 % dvojčiat narodí pred 37. týždňom tehotenstva, teda predčasne

Prečítajte si: Budú to dvojičky?

Pôrod dvojčiat je špecifický

Pôrod dvojčiat je, rovnako ako celé tehotenstvo s dvojčatami, špecifický. Odborníci – perinatológovia sa riadia všeobecnými odporúčaniami, napriek tomu sa každý prípad musí individuálne posúdiť.

Pri rozhodovaní o spôsobe vedenia pôrodu (cisárskym rezom, alebo pokusom o spontánny vaginálny pôrod) je nutné brať do úvahy aj ďalšie faktory týkajúce sa priebehu tehotenstva, celkového stavu rodičky a plodov (poloha a hmotnosť), ale aj skúsenosti a obvyklé postupy daného pracoviska.

Pri splnení určitých podmienok je možné dvojčatá rodiť spontánne, zatiaľ čo trojčatá musia vždy prísť na svet cisárskym rezom. Vedenie pôrodu určuje, okrem iného, poloha plodov v maternici. Asi v 40 % prípadov sú dvojčatá uložené hlavičkami dolu, u ďalších 30 % je prvé dvojča uložené hlavičkou dole a druhé koncom panvovým.

Ďalšie polohy môžu byť napríklad uloženie oboch plodov koncom panvovým, priečna poloha jedného alebo druhého dvojčaťa, prípadne oboch. 

Spontánny pôrod dvojčiat

Odporúča sa u dvojčiat, ktoré sú obidve hlavičkou dole, prípadne je prvé dvojča (dvojča, ktoré je uložené v panve nižšie) uložené hlavičkou dole a druhé koncom panvovým. Pracovisko, na ktorom sa rodia dvojčatá, by malo byť vybavené kardiotokografickým monitorom s dvomi sondami a snímať ozvy plodov súčasne, aby sa nestalo, že sa opakovane monitoruje iba jeden plod a nezachytí sa prípadná tieseň druhého dieťaťa.

Vlastný pôrod dvojčiat (tzv. druhá pôrodná doba) prebieha v klasickej gynekologickej polohe a rutinne sa vykonáva nastrihnutie hrádze, čo je pri pôrode dvojčiat šetrnejší spôsob (ak by nastrihnutie hrádze nebolo vykonané, hrozí jej spontánne roztrhnutie).

Po pôrode plodu A sa nerodí placenta, pupočník sa iba podviaže, nechá sa voľne visieť z pošvy a rodí sa plod B. Ten by mal byť porodený čo najskôr (maximálne do 20 minút), pretože hrozí predčasné odlučovanie lôžka. Pôrod druhého dvojčaťa je už zvyčajne ľahší. 

Pôrod cisárskym rezom

Potrebný je z pohľadu polohy plodov, pokiaľ je jedno z dvojčiat uložené v maternici v priečnej polohe, prípadne ak je prvé dvojča uložené panvovým koncom a druhé hlavičkou, čím prichádza k tzv. kolíznej polohe dvojčiat. Súčasná medicína preferuje v rizikových prípadoch tzv. transport in utero (prevoz tehotných matiek do perinatologických centier). 
Veľkú úlohu pri voľbe vo vedení pôrodu, ako sme už spomínali, hrá poloha dvojčiat. Medzi ďalšie dôvody voľby pre cisársky rez môže patriť akútne zvýšenie krvného tlaku (napr. tzv. preeklampsia), predčasné odlučovanie placenty, nerovnomerný vývoj dvojčiat a ďalšie.

Asi 3 až 4 % tvorí samostatná skupina, keď sa prvé dvojča narodí vaginálne a druhé cisárskym rezom. Ten sa robí pri akútne vzniknutých komplikáciách pri vaginálne vedenom pôrode, ako sú napr. predčasné odlúčenie placenty, akútna hypoxia druhého dvojčaťa (znížené zásobovanie bábätka kyslíkom).

Prečítajte si: Cisársky rez – kedy a prečo?
Pôrod cisárskym rezom môže byť vedený buď v celkovej narkóze, alebo v epidurálnej anestézii (tlmenie bolesti zavedením znecitlivujúcej látky do oblasti bedrovej chrbtice). Epidurálna anestézia má výhody nielen pre mamičku, ale aj pre deti.

Mamičke sa lepšie hojí  jazva, môže „byť“ priamo pri pôrode (pokiaľ sú deti aj mamička v poriadku, môžu byť priložené k prsníkom už na pôrodnej sále), ľahšie sa naštartuje laktácia a nehrozia nepríjemné stavy spojené s narkózou (zvracanie, závraty a pod.).

Pre deti je výhodou najmä to, že s pôrodom nie je potrebné sa toľko ponáhľať, pretože nehrozí, že by celková narkóza prenikla pupočníkom do ich krvi (vtedy musia byť dvojčatá vybraté z maternice do cca 2 až 3 minút), a po pôrode môžu byť ihneď v kontakte s mamičkou.

Prečítajte si: Bonding – magické hodiny po pôrode   

Celková narkóza sa volí v akútnych prípadoch, keď niet času a je potrebné rýchlo konať, alebo pokiaľ nie je možné epidurálnu anestéziu aplikovať. Aj po celkovej narkóze je možné bez problémov dojčiť, iba laktácia sa rozbieha o niečo pomalšie.

Pri plánovanom pôrode cisárskym rezom (v celkovej narkóze aj epidurálnej analgézii) je možné, aby v prípade záujmu bol otecko pri pôrode. Oteckovia sa nemusia ničoho obávať, stoja alebo sedia pri hlave mamičky a vykonávanú operáciu zakrýva plachta pod mamičkinými rebrami.

Prečítajte si: Ako sa dojčí po cisárskom reze?

Mamičky, ktorým by bolo nepríjemné „byť pri tom“ (sú také, ktorým nie je príjemné počuť a vnímať to, čo sa pri operácii deje, a je to úplne normálne), je možné uspať bežným liekom na spanie (stačí sa dohodnúť s lekárom), pri ktorom nehrozí, že prejde do krvi detí, a mamička pôrod pokojne prespí. Po pôrode ju lekár prebudí, a tak jej môžu bábätká ihneď priložiť na prsia.

Po spontánnom pôrode dvojčiat bez komplikácií býva mamička prepustená spravidla na 3. – 4. deň po pôrode, pri cisárskom reze približne na 5. deň. Predĺžený pobyt v nemocnici môže spôsobiť pomalé priberanie dvojčiat alebo popôrodné komplikácie mamičky (zápal a pod.).

Ak je matka v poriadku a deti sú predčasne narodené a umiestnené v inkubátore, býva mamička prepustená podľa jej zdravotného stavu a svoje deti môže navštevovať, chodiť dojčiť (alebo sa o to pokúšať), prikladať, klokankovať, či aspoň im nosiť odstriekané mlieko na kŕmenie sondou.

Prečítajte si: Starostlivosť o novorodenca v kocke

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: