Pokoj na lôžku: ako prežiť tehotenstvo doma v posteli?

Redakcia | 22. apríl 2017
Pokoj na lôžku: ako prežiť tehotenstvo doma v posteli?

Odchádzate z poradne s odporúčaním gynekológa, aby ste dodržiavali pokoj na lôžku? Môže to byť z viacerých príčin...

Kedy musí žena počas tehotenstva dodržiavať pokoj na lôžku

Pokoj na lôžku sa v tehotenstve odporúča ženám z rôznych dôvodov. Predovšetkým je to na stabilizovanie zdravotného stavu a zmiernenie niektorých komplikácií, napr. tvrdnutie brucha, nízko položená placenta, časté falošné kontrakcie, preeklampsia, hroziaci potrat alebo predčasný pôrod...

To, ako dlho počas dňa oddychovať, sa môže u každej tehuľky líšiť. Sú stavy, pri ktorých musí žena preležať takmer celé dni (dokonca aj v nemocnici pod dozorom lekárov), niekedy však na stabilizáciu zdravotného stavu stačí iba minimálny čas na lôžku, so šetrením sa pri bežných činnostiach doma.

Neberte odporúčaný odpočinok v posteli ako nutné zlo. Naopak, chápte to ako ďalší dôvod urobiť niečo pre svoje bábätko (a v konečnom dôsledku i pre seba).
Pri ležaní striedajte polohy, aby ste nepreťažili krvný obeh. Ak máte problém s tŕpnutím alebo puchnutím nôh, podložte si ich vankúšom. V žiadnom prípade neležte na bruchu.

Na uvoľnenie svalstva sú vhodné nenáročné relaxačné cvičenia (viac na internetových stránkach venujúcich sa jóge či cvičeniu pre tehuľky).
Byť zavretá doma a v posteli vyzerá ako pozvánka na pyžamový večierok iba prvých pár dní. Ak sa však z toho stanú týždne, z usmievavej tehuľky je razom mrzutá... 
Prečítajte si: Pomáha masáž hrádze?

Ako prežiť doma v posteli?

Buďte on-line, prijímajte návštevy (v rozumnom množstve), píšte si s niekým cez internet, chatujte, zapojte sa do debatných skupín nastávajúcich mamičiek...(napr. na diskusnom fóre www.mamaaja.sk)

Vzdelávajte sa
– opakujte si slovíčka z cudzieho jazyka, čítajte knihy, vzdelávajte sa na tému rodičovstva... 

Upracte si – v nočnom stolíku, v komode pri posteli...

Urobte poriadok – vo svojom diári, kozmetickej taške...

Dbajte – o svoj vzhľad (ošetrite si nechty, urobte si nový make-up – po pôrode na také aktivity veľa času nebude)

Napíšte – list/pohľadnicu a niekoho potešte; zoznam vecí, ktoré potrebujete do pôrodnice...

Buďte tvorivá – kreslite, maľujte, vyšívajte, pleťte, háčkujte, šite... jednoducho robte to, na čo máte talent a na čo o pár mesiacov nebudete môcť ani pomyslieť.

Robte veci, ktoré ste už dáááávno chceli – usporiadajte fotky v albume, vytvorte si receptár s detskými jedlami...
Pokoj na lôžku jednoznačne vyžaduje vyhnúť sa dvíhaniu ťažkých predmetov, namáhavému cvičeniu a podobným aktivitám (často aj sexu). 
Prečítajte si: Žlčníkový záchvat v gravidite

Prečítajte si: Príčiny predčasného pôrodu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: