Pobolieva aj ostatné tehotné bruško?

Redakcia | 7. december 2016
pobolieva tehotné bruško na začiatku tehotenstva

Je občasná bolesť v podbrušku na začiatku tehotenstva bežná? Stretávajú sa s tým aj iné budúce mamičky?

Vaša otázka:

Som na začiatku tehotenstva, konkrétne v 5. týždni. Každú chvíľku pociťujem pobolievanie v podbrušku. Nejde o neznesiteľnú bolesť, nekrvácam ani nešpiním. Keďže ide o moje prvé tehotenstvo, rada by som vedela, či aj iné ženy majú podobné pocity, alebo mám žiadať vyšetrenie u môjho gynekológa?

Občasné pobolievanie podbruška v 1. trimestri tehotenstva je normálne, ale...

Na vašu otázku odpovedá Prof. MUDr. Karol Holomáň , CSc.: Ste v prvom trimestri gravidity. Sťažujete sa na občasné pobolievanie v oblasti podbruška. Nejde o neznesiteľnú bolesť, ani nekrvácate.

Veľmi častým javom počas gravidity je bolesť, ktorá sa vyskytuje v oblasti podbruška, ale môže ísť aj do strán, do oblasti slabín. Silnejšia je pri vzpriamenej polohe, naopak slabšia v ľahu.

Ak je to tento typ bolesti, môže byť spôsobený väzmi, ktoré fixujú maternicu v správnej polohe. Volajú sa oblé väzy. Odstupujú od rohov maternice a prechádzajú slabinovým kanálom až do oblasti veľkých pyskov ohanbia, kde sa upínajú.

Pri zväčšujúcej sa maternici môže natiahnutie oblých väzov spôsobiť uvedené ťažkosti. Aj keď to znie paradoxne, je to „normálna“ bolesť. Vo väčšine prípadov uvedené bolesti pretrvávajú do 23. – 25. týždňa gravidity a potom spontánne ustúpia.

Odporúčam vám však váš stav konzultovať s vaším lekárom, aby vylúčil prípadnú inú príčinu ťažkostí.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Kedy môžem znovu otehotnieť po cisárskom reze?

Mohlo by vás zaujímať aj:  Problémy a problémiky v tehotenstve vs. pohodové tehuľkovanie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: