Placenta musí ísť von

redakcia | 4. marec 2011
Placenta musí ísť von

Priebeh pôrodu, jeho jednotlivé fázy sú veľmi citlivé na rôzne podnety a každá žena sa s nimi vysporiada individuálne.

Pôrod je jeden z najzložitejších dejov, počas ktorého dochádza k maximálnemu využitiu fyzických a psychických síl ženy a vôbec celého jej organizmu.

Priebeh pôrodu, jeho jednotlivé fázy sú veľmi citlivé na rôzne podnety a každá žena sa s nimi vysporiada individuálne. Samozrejme, celý proces je súčinnosťou mnohých faktorov, od tých genetických, cez fyzické dispozície až po vplyvy okolia a stane sa občas, že všetko dopadne inak, ako by sme si želali.

Niet nad krajší moment, ako keď sa narodí zdravé dieťatko a vzápätí sa môže tešiť z prítomnosti svojej spokojnej mamičky. No niekedy to „hneď“ je o čosi neskôr, keď nechce vyjsť placenta von „podobrotky“ a sama, ale treba jej pomôcť.

Po narodení dieťatka nasleduje pôrod placenty, kedy najprv dôjde vo vnútri k jej odlúčeniu od steny maternice a potom sa dostáva von vypudením cez pôrodné cesty. Niekedy musí rodička párkrát ešte jemne zatlačiť, alebo placenta vyjde nepozorovane von. Stane sa však, že sa jej nechce von ani po uplynutí hraničnej doby 30 minút, alebo jej v tom niečo bráni. Ak toto čakanie sprevádza silné krvácanie, k opatreniam sa pristúpi skôr.

Príčin môže byť hneď niekoľko: porucha pri odlučovaní placenty, zadržiavanie placenty stiahnutím krčka maternice, slabé kontrakcie v tejto dobe, kombinácia týchto príčin. V takomto prípade pôrodník pristúpi k operačnému zákroku, pri ktorom budete v krátkej narkóze a on pomocou určenej techniky manuálne vyberie placentu von. Následne pomocou inštrumentov skontroluje pôrodné cesty.

Možno to nevyznieva veľmi pozitívne, ale verte, že keby ostala placenta dnu, alebo čo i len časť z nej, mohlo by to viesť k silnému krvácaniu a z toho k ďalším nepríjemným komplikáciám.

 

Zaujímavé články na tému tehotenstvo a pôrod, rady odborníkov i skúsenosti iných mamičiek nájdete v sekcii Tehotenstvo. Z mnohých pre Vás vyberáme:

Vybrali by ste si cisársky rez?

Čo s placentou po pôrode?

Pôrodný plán

Čo si zobrať do pôrodnice

 

Akékoľvek pochybnosti, otázky či problémy súvisiace s tehotenstvom máte, neváhajte a poraďte sa s ostatnými mamičkami i tehuľkami v diskusiách na našej stránke. V prípade, že potrebujete radu odborníka, využite poradňu gynekológa, kde vám Doc. MUDr. Jozef Záhumenský odpovie na vaše dotazy, prípadne v už zodpovedaných otázkach možno nájdete riešenie práve toho vášho aktuálneho problému.

 

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: