Pekná aj v tehotenstve

Redakcia | 5. august 2016
Pekná aj v tehotenstve

Tehotenstvo pristane každej žene. Vnútorná radosť z očakávania potomka vyžaruje aj z jej tváre. Napriek tomu v starostlivosti o pleť i telo treba pokračovať aj počas deviatich mesiacov.

Počas tehotenstva dostáva zabrať nielen pokožka v oblasti bruška, hormonálne zmeny majú vplyv aj na kvalitu našej pleti, vlasov, nechtov... Ako sa o seba vhodne postarať v priebehu deviatich mesiacov, čo je vhodné používať, čoho sa vyvarovať, akú starostlivosť zvoliť na pokožku na namáhaných častiach, aby sa nám po tehotenstve nevypomstila v podobe neželaných strií?

Prečítajte si: Strie v tehotenstve

Zmena, ktorá znamená život

Tehotenskými zmenami prechádza celý ženský organizmus od korienkov vlasov až po nohy, ktoré nosia väčšiu záťaž ako nosili doteraz. Na zmenách, ktoré sú viditeľné na každej tehotnej žene, sa podieľajú hormóny. Hormóny majú na svedomí zmenu vo výraze tváre, majú vplyv na pokožku, ktorá v tomto čase inklinuje k väčšej suchosti, niekedy dokonca až k citlivosti, aj cievny systém s pribúdajúcou váhou dostáva zabrať.

Žily na končatinách môžu mať zvýraznenú cievnu kresbu, preto si nohy v priebehu dňa vykladajte, kedykoľvek budete mať príležitosť, na vyvýšené miesto. V noci si nohy podložte aj dvomi vankúšmi, pomôžete tak odľahčiť namáhaný žilový systém, cez deň noste elastické zdravotné pančuchy, ktoré si oblečte v posteli, ešte predtým, ako vstanete.

Prečítajte si: Chcete mať krásne nohy? Vyložte si ich!
Pekná pokožka v tehotenstve

Pokožka na brušku a bokoch sa postupne napína a ak sa natiahne viac, ako jej to dovoľuje jej pružnosť, elastické väzivo sa natrhne a vznikajú jazvičky, ktoré poznáte pod pojmom strie. Môže to však spôsobiť aj nadmerná hmotnosť.

Jedno je však isté, ak už strie vzniknú, je to nezvratný dej. Nedajú sa z pokožky odstrániť. Ani po skončení tehotenstva a návrate k pôvodnej hmotnosti sa nestratia. Je tu však aj jedno pozitívum, a to, že časom vyblednú.

Fialovočervené pásiky potrhaného podkožného väziva časom dostanú strieborný vzhľad a sú na pokožke menej nápadné. To isté sa deje aj s pokožkou v oblasti hrudníka, prsia sa vplyvom hormónov pripravujú na dojčenie dieťatka, zväčšujú svoj objem a napínajú jemnú pokožku.

Preto platí základné pravidlo – pravidelne (aj niekoľkokrát denne) si jemnými krúživými pohybmi vtierajte telový krém, či mlieko. Skúste použiť masážny olejček, napr. levanduľový, prípadne môžete použiť krémy určené práve na tieto partie. 

Prečítajte si tiež: Koža a jej premeny v gravidite
Prsia okrem pravidelného krémovania ocenia oporu v podobe kvalitnej podprsenky, najlepšie bavlnenej. Nezabúdajte na správne držanie tela a priveľmi si nenamáhajte chrbticu.  

TIP: Svojim prsníkom venujte náležitú starostlivosť. Kúpte si aspoň dve najkvalitnejšie podprsenky, aké si môžete finančne dovoliť so zapínaním vpredu, ktoré využijete aj po narodení bábätka pri dojčení. Dobrá podprsenka minimalizuje nepríjemné pocity najmä v prvých týždňoch. 
Ďalšou zmenou, ktorá vás počas tehotenstva stretne, je zvýšená potivosť. Opäť ju majú na svedomí tehotenské hormóny a zvýšené prekrvenie pokožky počas gravidity. V noci sa zobudíte s pocitom, že ste spotená, vo zvýšenej miere sa potíte aj počas dňa, alebo je vám horúco, aj keď vonku fúka severák. Tu vám môžu byť nápomocné voľné odevy z čistej bavlny. Dôležitý je dostatočný príjem tekutín a dobre vám môže urobiť spanie pri otvorenom okne.

Pekné vlasy v tehotenstve

Väčšinou sa kvalita vlasov vplyvom tehotenských hormónov mení k lepšiemu, vlasy sú lesklejšie i hustejšie. Ale časť žien sa naopak sťažuje na vypadávanie a zhoršenie kvality vlasov. Suché vlasy môžu byť suchšie a mastné sa môžu stať mastnejšími. Ak patríte do tejto skupiny, nezúfajte, našťastie je to dočasný jav a onedlho sa upraví. 

Ako sa starať o vlasy v tehotenstve? Ak máte veľmi suché vlasy, používajte jemnejšie šampóny a vlasové balzamy, či masky, ktoré vlas zvlhčia, vhodné sú spreje na hydratáciu vlasového vlákna. Obmedzte žehlenie vlasov i fénovanie.

Mastnejšie vlasy – treba len často umývať. Čo sa týka farbenia vlasov, odborníci z oblasti medicíny sú stále v tejto otázke nejednotní. V poslednej dobe však odborníci z účesových štúdií tvrdia, že vyhýbať sa farbeniu vlasov nie je potrebné.

Zloženie farieb je vraj založené na nových procesoch, farba nepreniká cez pokožku a neohrozuje tak vaše dieťatko. Rozhodnutie je teda na vás. Pokiaľ si vlasy farbiť chcete, navrhujeme používať aspoň jemnejšie farby (tónovacie, bez obsahu amoniaku a pod.).

Ak už máte vlasy krásne zafarbené, nezabudnite na jednoduchý strih, ktorý nebude náročné udržiavať aj v domácom prostredí a ktorého praktickosť oceníte aj po narodení bábätka.  

S úsmevom na perách a zdravých chrupom

Nie je pravda, že každé tehotenstvo musí nevyhnutne znamenať pre mamičku o jeden zub menej. Zamerajte sa na prevenciu a starostlivosť o chrup, pretože po narodení dieťatka nebudete mať toľko času pre seba, ako ste boli možno doteraz zvyknuté a navyše, nielen že si chránite svoje zdravie, ale ani neprenesiete kaz na svoje dieťatko.
Prečítajte si: Problémy a problémiky v tehotenstve vs. pohodové tehuľkovanie

V tehotenstve môžete mať citlivejšie ďasná, ktoré môžu krvácať, chybou však je obmedziť čistenie, či dokonca prestať si čistiť zuby, keď ďasná krvácajú. Stačí si vybrať správny druh zubnej pasty a kefky, alebo zmeniť techniku čistenia. Ak neviete ako na to, poraďte sa so zubným lekárom alebo dentálnym hygienikom.

Odborníci tvrdia, že zubný kaz sa môže preniesť na druhého človeka aj bozkávaním. Takže neodkladajte návštevu u zubného lekára, objednajte sa na preventívnu prehliadku, ak nič nenájde, aspoň sa vám postará o dentálnu hygienu a vy budete spokojnejšia s vedomím zdravého chrupu. Prvú prehliadku si dohodnite hneď po potvrdení tehotnosti a tú druhú v priebehu druhého trimestra. Svet bude ružovejší a pre pekný úsmev sa oplatí niečo urobiť.

Pekná pleť v tehotenstve

Pleť je v období tehotenstva oveľa citlivejšia, zväčša je suchšia, ale niektoré tehuľky môže potrápiť podráždená alebo začervenaná pokožka. Vhodné je uprednostniť kvalitnejší hydratačný krém na prírodnej báze. Dnes je paleta kozmetických prípravkov naozaj široká, ak máte značku, s ktorou ste spokojná, počas 9 mesiacov zostaňte pri nej, pod vplyvom hormónov môže vaša pleť na nový druh krémov reagovať podráždene.

Ak predsa len novinke neodoláte, jemnú vrstvu krému si rozotrite na vnútornú časť zápästia, kde je pokožka jemnejšia a nechajte pôsobiť. Ak počas troch dní nepocítite štípanie, pálenie, alebo iné podráždenie je pravdepodobné, že tento druh krému vám bude vyhovovať. Teraz, počas tehotenstva, je čas na pleťové masky, či už v kozmetickom salóne, alebo doma. Rozjasnia unavenú pleť a vy budete žiariť ako broskynka. Ráno a večer skúste tvár niekoľko minút jemne masírovať. 

Počas gravidity je bežná zvýšená pigmentácia pokožky, materské znamienka, jazvy, pehy zvyčajne stmavnú, alebo spozorujete hnedé fľaky na krku a tvári, na brušku sa môže zjaviť zvislá hnedá čiara. V tomto prípade si z toho nerobte ťažkú hlavu, po pôrode si ani neuvedomíte ich zmiznutie. Nesnažte sa ich nijakým spôsobom odstrániť a v čase väčšej slnečnej aktivity sa vyhýbajte slnečnému žiareniu.
Ak máte starosti so suchými a lámavými nechtami, tu je len jedna rada – okrem častého krémovania pokožky rúk a nechtového lôžka je vhodné používanie ochranných rukavíc pri akejkoľvek činnosti v záhrade alebo doma. 

Voňavá a krásna v tehotenstve

Niektorí odborníci neodporúčajú v čase tehotenstva kúpanie, ani v jeho začiatkoch, ani v druhom, či treťom trimestri. Oveľa bezpečnejšie je sprchovať sa, hoci aj niekoľkokrát denne (napr. počas letných horúčav), samozrejme podľa osobných pocitov.

Horúca voda vo vani môže podporiť neželané sťahy maternice. Ak sa však neviete vzdať kúpania, preferujte len mierne teplú vodu, do ktorej si môžete pridať aj pár kvapiek olivového oleja, alebo olejových guľôčok, určených špeciálne pre tento účel. Pokožka celého tela bude hladká ako zamat.

Nemenej dôležitá je aj intímna hygiena. V pošve zdravej ženy je kyslé prostredie, ktoré spôsobuje prítomnosť laktobacilov – ochranných baktérií, ktoré sa vplyvom ženských hormónov (estrogénov) štiepia a následne sa z nich stáva kyselina mliečna, ktorá bráni patologickým baktériám v množení.

Počas tehotenstva sa mení pH pošvy – mierne sa zvyšuje a naopak znižuje sa množstvo laktobacilov. Preto nielen počas tehotenstva zabudnite na mydlo (mydlá majú vysoké pH), ktoré sú na umývanie kyslej sliznice pošvy úplne nevhodné. Trh ponúka dostatočné množstvo produktov na intímnu hygienu, vyskúšajte však probiotický rad produktov intímnej hygieny (dostanete zakúpiť v lekárni, ale i niektorých drogériách). Prípravky majú prírodné zloženie a udržujú prirodzenú rovnováhu vaginálnej flóry. Ochoreniam je lepšie predchádzať, ako ich následne, niekedy aj zdĺhavo liečiť.

Ani depilácia by nemala byť problémom, ale vhodnejšie je vylúčiť agresívne druhy depilačných krémov alebo pien. Zvoľte klasické holenie žiletkou, v tomto období je to najvhodnejšie. Iné metódy a techniky je lepšie ponechať na obdobie po pôrode (keď sa hladina hormónov ustáli), napríklad odstraňovanie chĺpkov laserom – v tomto období môžu vzniknúť pigmentové škvrny.
Tak sa nezabudnite počas tohto krásneho deväťmesačného obdobia rozmaznávať a starať sa o seba nielen pomocou kozmetických prípravkou, ale aj cvičením, vhodným pre tehuľky. Budete sa dobre cítiť, budete dobre pripravené na pôrod a po pôrode sa oveľa prirodzenejšie a rýchlejšie vrátite do pôvodnej formy. 
Prečítajte si: Kegelove cviky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: