Otec pri pôrode: osobná skúsenosť

Jana Bučeková | 7. máj 2017
Otec pri pôrode: osobná skúsenosť

Rozhodli ste sa, že vás otecko bude sprevádzať pri pôrode spoločného dieťaťa?

Termín pôrodu sa neúprosne blíži. V tejto chvíli matky väčšinou prežívajú strach i obavy, a preto by určite ocenili, keby ich niekto blízky držal za ruku a povzbudzoval. Bábätko má prvýkrát uzrieť tento svet, tak prečo by pri takejto dôležitej udalosti mal chýbať otecko? - pomyslí si nejedna mamička...

Otec pri pôrode
Prečítajte si tiež:

Otec pri pôrode

Prečo mať partnera pri pôrode?

Takisto som premýšľala aj ja. Tí oteckovia, ktorí sa chcú zúčastniť pôrodu, musia absolvovať psychologickú prípravu v nemocnici, v ktorej sa matka rozhodla porodiť.

Otec pri pôrode - príprava je dôležitá

Je to stretnutie manželských (nie je podmienkou) párov s pani psychologičkou, ktorá ich oboznámi s priebehom pôrodu. Na úvod sa každého partnera opýta, prečo sa rozhodol ísť k pôrodu. Je to príjemné stretnutie, kde sa každý môže spýtať na čokoľvek, určite dostane uspokojivú odpoveď. Keďže aj my s manželom sme sa zúčastnili takéhoto stretnutia, už nič nebránilo tomu, aby sme v nedeľu o desiatej hodine spolu vstúpili na pôdu nemocnice, ktorá nám pomohla priviesť na svet naše dieťatko. Chceli sme, aby bol otec pri pôrode nášho dieťaťa. 

Skôr ako nás uviedli do izby, tzv. čakačky,  absolvovala som klasické vyšetrenia, kde ma pripravili na pôrod. Potom nám už nič iné neostávalo ako očakávať, kedy príde tá vysnívaná chvíľa. Ak žena nič nenamieta, môže sa použiť videokamera či fotoaparát. Myslím si, že väčšina žien v takejto chvíli netúži stať sa filmovou hviezdou či fotomodelkou. Treba si to dobre rozmyslieť, aby nenastala situácia, že manžel má plné ruky práce s videokamerou, a vás nemá kto masírovať. Ja som si zvolila zlatú strednú cestu. Medzi kontrakciami som sa usmievala do videokamery a potom som si užila aj masáže.

Ako pomôže otec pri pôrode

Po dvoch hodinách pôrodných bolestí sme sa presunuli na pôrodnú sálu, kde ma manžel povzbudzoval a podopieral mi hlavu, čo by mnohé z vás iste ocenili. Na prekvapenie všetkých, prišlo na svet štvorkilové chlapisko.

Odniesli ho do vedľajšej miestnosti, kde ho ošetrili. Prvé sekundy jeho života dovolili manželovi nafilmovať. Vzápätí mi ho priniesli a všetci traja sme mohli stráviť spolu prvé dve hodiny nášho spoločného života.
Oteckovia si môžu v čase návštevných hodín vyskúšať okúpať svoj „ružový balíček“. Samozrejme aj túto udalosť máme zvečnenú vďaka videokamere.

Mamičky, ktoré v najbližších dňoch očakávate bábätko, môžete využiť takéto služby, ktoré ponúkajú takmer všetky pôrodnice. Skúste to, je príjemné rodiť s oteckom vášho dieťaťa!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: