Otázky aj odpovede: Môžem byť tehotná?

Redakcia | 28. máj 2018
tehotenstvo, tehotná, šestonedelie

Hľadajte spolu s nami odpovede na otázky, ktoré môžu postretnúť aj vás...

Môžem otehotnieť v šestonedelí?

Áno. Telo sa po pôrode dokáže rýchlo zregenerovať a hormonálny cyklus je schopný za niekoľko týždňov fungovať ako pred tehotenstvom. A keďže dôkaz toho – ovuláciu – mamička popri starostlivosti o bábätko nemusí postrehnúť, otehotnenie je možné aj počas šestonedelia. Ak netúžite prirýchlo po ďalšom bábätku, radšej milovanie počas šestonedelia neskúšajte (neodporúča sa to ani zo zdravotných dôvodov).

Môžem byť tehotná, ak mi test vyšiel negatívne?

Áno. Negatívny tehotenský test nemusí byť v začiatkoch tehotenstva hodnoverný. Hladina HCG (tehotenského hormónu) stúpa pozvoľne a v ranom tehotenstve ho testy neukážu. Čas na prvý test je najvhodnejší asi týždeň po vynechaní menštruácie.

Môžem byť tehotná, ak mám príznaky tehotenstva krátko po sexe?

Áno aj nie. Nevoľnosť, zvracanie, precitlivenosť sa síce pripisujú tehotenstvu, ale môžu súvisieť aj s inými stavmi. Ak sa tak cítite krátko po sexe a domnievate sa, že ste tehotná, neostáva vám nič iné, iba počkať na termín menštruácie a urobiť si tehotenský test, ktorý vašu dilemu rozrieši.

Spomínané príznaky môžu signalizovať aj niečo iné, napr. problémy so štítnou žľazou, zvýšenú meteosenzitívnosť, migrénu ap. Pre tehotenstvo sú typické až asi dva týždne po oplodnení.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: