Obdobie šestonedelia: telo sa vracia takmer do "normálu"

Stanislava Mikolášová, pôrodná asistentka | 3. máj 2017
Obdobie šestonedelia: telo sa vracia takmer do

Zmien, ktoré súčasne nastávajú po pôrode a v šestonedelí, je niekoľko, niektoré nie sú ani vnímateľné, no iné sú zrejmé a niektoré vás môžu aj prekvapiť, ak ste o nich doposiaľ nepočuli.

Tak už nastal konečne ten dlho očakávaný deň, kedy prišlo na svet vaše dieťatko. To malé prekvapenie, ktoré ste doteraz chránili vo svojom brušku, sa premenilo na malého človiečika a teraz ho držíte v naručí. Môžete s ním nadviazať kontakt svojím hlasom, očami, dotykmi. Je samozrejmé, že celý váš svet a svet vašej rodiny teraz patrí len jemu.

Také bábätko si vyžaduje naozaj veľa pozornosti, najmä v prvých dňoch a mesiacoch. Na to, aby mohla čerstvá mamička všetky tieto nové skúsenosti prežiť v pohode, je potrebné, aby vedela posúdiť a zvládať deje a zmeny, ktoré sa odohrávajú v jej tele po pôrode. Len potom sa dokáže sústrediť na dieťatko.

Tých zmien, ktoré súčasne nastávajú po pôrode, je niekoľko, niektoré nie sú ani vnímateľné, nastanú bez toho, aby sme si ich všimli, alebo ich pocítili, no iné sú zrejmé a niektoré vás môžu aj prekvapiť, ak ste o nich doposiaľ nepočuli.

S čím všetkým sa ženské telo musí vysporiadať po pôrode?

Poznaním predídete prípadnému vzniku možných komplikácií. Okrem toho sa zoznámite s novými potrebami, ktoré obdobie šestonedelia pre ženu prináša a o ktorých by mali vedieť aj najbližší.

Takže neváhajte a porozprávajte sa s nimi o nich, aby vám mohli byť čo najlepšie nápomocní. Prvé týždne s novorodencom sú veľkou skúškou pre každú rodinu. Deti sú pre rodičov výzvou, ktorá si vyžaduje novú životnú orientáciu.

Rozdelenie šestonedelia

  • Rané šestonedelie – trvá odo dňa pôrodu do 10. dňa a počas neho sa hoja pôrodné rany, začína sa laktácia (tvorba mlieka) a postupne sa stabilizuje. V tomto období žije mamička v najužšom spojení so svojím dieťatkom a nie je možné ich rozdeliť. Je to najkrajší druh symbiózy.
  • Neskoré šestonedelie – sa končí približne po šiestich až ôsmich týždňoch. Mamička sa prispôsobuje životu s bábätkom, vytvárajú si spoločný denný režim.

Zmeny v tele sa v šestonedelí vracajú do normálu

Šestonedelie označuje obdobie, ktoré nastáva po pôrode, kedy anatomické a fyziologické zmeny spôsobené tehotenstvom sa strácajú a organizmus sa vracia do stavu ako pred ním.

Nemôžeme tomu však rozumieť doslovne, pretože tehotenstvo aj pôrod spôsobia ďalekosiahle zmeny v telesnej aj psychickej stránke ženy.

Takže v momente, keď sa žena stáva matkou, úplný návrat do „pôvodného stavu“ nenastane vlastne nikdy. Po pôrode začína svoju činnosť mliečna žľaza a obdobie materstva je zavŕšené laktáciou (tvorba materského mlieka).

Zmeny pohlavných orgánov

Zavinovanie maternice

Najväčšie zmeny v šestonedelí prebiehajú v maternici, ktorá počas tehotenstva vážila okolo 1 000 g v prvom týždni sa rýchlo zmenšuje a na konci šestonedelia váži v priemere 80 g.

Po odlúčení placenty nastávajú hormonálne zmeny, ktoré podporujú zmenšovanie svalových buniek a zvrašťovanie svalových vlákien. Pri tomto procese môžu ženy (hlavne viacrodičky) v prvých dňoch po pôrode pociťovať bolesti podobné kontrakciám.

Bolestivosť sa zvyšuje pri dojčení, ktoré aktivuje vyplavovanie oxytocínu z hypofýzy. Pri dobrom  zavinovacom procese maternica klesá späť do malej panvy a jej vrchol (fundus) sa po desiatich dňoch nedá zvonku nahmatať.

Zmeny v mieste uloženia placenty

Hneď po pôrode placenty sa miesto jej uloženia zmenší o polovicu. Vo vrchnej vrstve nastávajú regeneračné procesy, v sliznici sa hromadia biele krvinky a vytvára sa tzv. „demarkačný val“.

Povrchová vrstva sliznice maternice odumiera a odlučuje sa (obnova tejto sliznice sa končí za 3 týždne a v mieste uloženia placenty za 6 týždňov) v podobe očistkov (lochií).

Prečítajte si aj:  Placenta - akú má v tehotenstve funkciu?

Čo sú to očistky?

Očistky najprv obsahujú krv a krvné zrazeniny, odumreté tkanivá, tkanivový mok a ostatné sekréty. V prvých dňoch sú očistky červené, po 3 – 4 dňoch hnednú, cievy sa  postupne uzatvárajú a očistky menia svoju farbu na žltú.

Po týždni vymiznú červené aj biele krvinky a očistky sú belavé, až sa nakoniec menia na priezračný hlien.

Očistky majú charakteristický sladkasto mdlý zápach a po prechode pôrodnými cestami von z tela sa môžu stať živnou pôdou pre baktérie. Preto treba dbať počas šestonedelia o zvýšenú hygienu celého tela.

Pozor! Ak krvácate dlhšie, či očistky nemenia farbu, príp. hnilobne zapáchajú, okamžite kontaktujte svojho gynekológa!

Zmeny krčka maternice

Po pôrode je krček maternice ochabnutý a tenkostenný, s narušenými okrajmi, mierne pootvorený. Postupne sa uzatvára a na konci prvého týždňa je otvorený do 1 cm

Uzatvára sa smerom od vnútornej bránky smerom k vonkajšej. Na konci šestonedelia získava hrdlo cylindrický tvar a vonkajšia bránka krčka má tvar priečnej štrbiny (kým žena neporodí, má bránka okrúhly tvar).

Prečítajte si: Obdobie šestonedelia: Problémy sprevádzajúce šestonedelie

Zmeny v pošve

Po vaginálnom pôrode (pôrodnými cestami, nie operačne) sa pošva vracia do pôvodného stavu za 3 týždne, ostáva však menej pružná, jej povrch je vyhladenejší a steny pošvy sa mierne znížia.

Zmeny vonkajšej časti pohlavných orgánov a panvového dna

Po pôrode sa zmenšuje prekrvenie vonkajších rodidiel, postupne mizne ich presiaknutie a pigmentácia (tmavšie sfarbenie), prípadné kŕčové žily sa zmenšia, alebo celkom vymiznú. Svaly panvového dna získavajú svoju formu a postupne sa vracajú do pôvodnej polohy.

Zmena brušnej steny

Vracia sa jej opäť elasticita a tonus priamych svalov, trvá to približne 6 – 7 týždňov. Spomalenie tohto procesu môže byť zapríčinené pôrodom veľkého plodu, viacplodovým tehotenstvom alebo polyhydramniom (zvýšené množstvo plodovej vody), či u viacrodičiek.

Napínanie brušnej steny v tehotenstve môže spôsobiť drobné trhlinky elastických vlákien, tzv. strie, ktoré môžu pretrvávať a postupne zosivieť.

Prečítajte si: Radíme vám: Na čo sa pripraviť v šestonedelí?
   

Zmeny v ostatných systémoch v organizme

Všetky orgány a ich funkcie zmenené a prispôsobené tehotenstvu sa po čase vracajú do stavu ako pred otehotnením.

Srdcovo-cievne zmeny

Po pôrode klesá bránica a priečne uložené srdce sa vráti do pôvodnej polohy. Srdcový výdaj klesá o 30 % počas 14 dní. Šestonedieľky majú hlbšie dýchanie, klesá počet tepov aj dychov.

Krvné zmeny

Celkový objem krvi klesá z 5 – 6 litrov pred pôrodom na 4 litre do 3. týždňa šestonedelia. Po pôrode mierne stúpa počet bielych krviniek. Hladina plazmatického železa najprv poklesne a od 5. dňa sa zvyšuje.

Zmeny tráviaceho systému

Jeho funkcia sa rýchlo normalizuje, črevá sa dostávajú po vyprázdnení maternice na svoje miesto, ale majú zníženú peristaltiku (pohyb čriev). V dôsledku tohto sú u šestonedieľok problémy s vyprázdňovaním pomerne časté. Tiež sa upravujú pomery v žalúdku a vracia sa chuť do jedla.

Prečítajte si: Existuje recept na príma šestonedelie? alebo Vitajte v klube, mamičky!

Zmeny močového mechúra

Močový mechúr je po pôrode ochabnutý a prvé dni sa nedostatočne vyprázdňuje. Prvé hodiny po pôrode sú známe bolestivosťou pri močení, často kombinovanou s utlmeným nutkaním na močenie.

Všetky opísané stavy môžu byť príčinou vzniku infekcie močových ciest v šestonedelí.

V období šestonedelia je dôležité:

  • sledovať častosť močenia,
  • prijímať dostatok tekutín 
  • v prípade problémov využiť dostupné podporné metódy, ako oplach genitálií teplou vodou, teplá sprcha, pustenie vody z vodovodu, alebo iná metóda podporujúca močenie.

Ak nie sú tieto metódy účinné, zdravotnícky personál pristúpi k cievkovaniu (t. j. zavedenie hadičky do močového mechúra a jeho následné vyprázdnenie). Cievkovanie je nutné hlavne po ťažkých, vyčerpávajúcich pôrodoch.

Hormonálne zmeny

Po pôrode hladina placentárnych hormónov rýchlo klesá. Placentárny laktogén (hPL) zmizne v priebehu niekoľkých hodín a choriový gonadotropín (hCG) sa dostáva na nulovú hodnotu okolo 11. – 16. dňa.

Po pôrode tiež klesá hodnota estrogénov a progesterónov do siedmeho dňa a ich ďalší vzostup závisí od laktácie.

Počas laktácie sa uvoľňuje aj hormón oxytocín, ktorý nesúvisí len s produkciou mlieka, ale napomáha aj sťahovaniu maternice.

Zmeny hladín hormónov podnecujú aj ostatné zmeny v tele, čo sa odráža nielen na telesnej stránke ženy, ale aj na psychickej.

Takmer 80 % rodičiek zažíva tzv. „baby blues“ v dôsledku týchto výkyvov. Spolu so súčinnosťou iných činiteľov môže prejsť v niektorých prípadoch do popôrodnej depresie.


Prečítajte si: Baby blues alebo popôrodná depresia


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: