Nebojte sa pôrodu - 3. časť

Redakcia | 30. august 2015
nebojte sa porodu 3

A už je to tu. Na pôrodnú sálu si jednoznačne vezmite doprovod.

A UŽ JE TO TU

Na pôrodnú sálu si jednoznačne vezmite doprovod

Je ideálne, keď je to váš partner, lebo je to aj jeho veľký deň, jeho dieťa a je príjemné, keď veľké udalosti prežívate spolu.
Pokiaľ váš partner odpadáva, už len keď počuje slovo pôrod alebo pri pohľade na krv, máte dve ďalšie možnosti

  • Dohodnite sa s ním, aby bol pri vás iba počas prvej doby pôrodnej, to je najdlhší čas, ktorý na  sále strávite. Bude s vami iba počas kontrakcií a keď príde k samotnému pôrodu, pôjde za dvere. Samotné tlačenie trvá zvyčajne 5-30 minút, tam máte čo robiť a na partnera nebudete mať čas ani pomyslieť. Hneď ako sa bábätko narodí, manžela zavolajú späť a asi ho dostane podržať (už v perinke).
  • Pokiaľ to pracovné povinnosti vášho partnera nedovoľujú, alebo by nezniesol ani len pohľad na vaše utrpenie, resp. Vy si z nejakého dôvodu  neželáte jeho prítomnosť na sále, pouvažujte o mame, sestre, kamarátke alebo dule. Myslím, že ideálnym riešením, je niekto, kto má už pôrod za sebou. Opäť platí, nemusia byť pri samotnom pôrode, ich prítomnosť je pre vás dôležitá hlavne počas dlhotrvajúcich, únavných kontrakciách. 

 

Prečo je doprovod taký dôležitý?

  • Prítomnosť blízkej osoby a jej podpora vám pomôže lepšie znášať bolesti pri kontrakciách. I lekári, ktorí sa spočiatku sprevádzajúcej osobe bránili, dnes pripúšťajú, že ženy, ktoré ju pri sebe majú, rodia ľahšie a rýchlejšie, menej sa sťažujú na bolesť
  • Lekári a sestry sa o vás postarajú po zdravotnej stránke, ale nečakajte od nich, že vás budú počas silných kontrakcií držať za ruku alebo hovoriť vám ukľudňujúce či povzbudzujúce slová. Ale váš partner, mama, či iná blízka osoba áno.
  • Môže byť sprostredkovateľom medzi vami a lekármi. Keď budete odpadávať od bolesti či smädu, nebudete si schopná  počas silných kontrakcií  vydobyť  niečo na uľahčenie bolesti alebo predsa len, aspoň malý dúšok vody.  Váš doprovod áno. 
  • Môžete si byť istá, že keby náhodou lekár alebo sestry nemali práve svoj deň, budú s vami zaobchádzať lepšie, keď bude pri vás blízka osoba 

Zachovajte kľud, prechádzajte sa a dýchajte počas kontrakcií

Výskumy poukazujú na fakt, že keď máte strach, telo produkuje veľa adrenalínu a o to menej oxytocínu, hormónu ktorý vyvoláva kontrakcie. A aby ste na pôrodnej sále strávili čo najmenej času, potrebujete kontrakcie.

Kontrakcie totiž nie sú samoúčelné. Vďaka nim sa rozťahujú pôrodné cesty a postupne vypudzujú dieťa von.  Keď kontrakcie zosilnejú, blížite sa k záveru. Posledné kontrakcie sú dosť silné. Ale uvedomte si, že  tieto silné kontrakcie trvajú v priemere hodinu (u viacrodičky iba okolo 10 minút) a to sa dá zvládnuť.

Dnes vám našťastie umožnia v pôrodnici počas prvej doby pôrodnej voľný pohyb, teda aspoň v priestoroch pôrodnej sály. Využite to a  prechádzajte sa, hlavne v dobách medzi kontrakciami . Fyzický pohyb v spolupôsobení s kontrakciami a gravitačnou silou  spôsobuje   rýchlejší postup dieťaťa pôrodnými cestami. Naopak, ak budete potrebovať nazbierať sily, oddýchnuť si, urobte to, fyzickú silu budete ešte potrebovať..

Nezabudnite na nacvičené správne dýchanie. Samotné správne dýchanie vám nepomáha priamo znížiť bolesť, ale pomáha vášmu dieťaťu v zásobovaní kyslíkom počas kontrakcie a vám tým, že sa budete naň sústrediť, pomôže nevnímať bolesť pri kontrakcii.

Vyskúšajte rôzne prirodzené metódy, ktoré vám pomôžu lepšie znášať bolesť

Bazén s teplou vodou ešte nie je u nás samozrejmosť, ale skúste požiadať, aby ste sa mohli počas prvej doby pôrodnej niekoľkokrát osviežiť v teplej sprche.  Budete  v nej menej  cítiť kontrakcie , uvoľníte sa, pomôže vám to psychicky .

Popýtajte sa ešte v predpôrodnom kurze, aké nefarmakologické prostriedky môžete použiť na pôrodnej sále na tlmenie bolesti.
Ak sa bolesti naozaj veľmi bojíte, dohodnite sa ešte pred pôrodom na epidurálnej anelgézii. Okrem veľkej výhody v podobe necítenia bolestivých kontrakcií má dve nevýhody – riziko poškodenia vašej miechy (aj keď je veľmi malé, ale existuje) a čo sa vyskytuje častejšie – nemusíte v závere vďaka tlmeným kontrakciám cítiť tlak na konečník a tlačenie môže byť pre vás nadľudským výkonom. Takýto pôrod sa potom  pomerne často končí za pomoci klieští alebo vákuového kompresora. Nikoho však týmto nechceme od tohto spôsobu odhovárať. Ak o pôrode s epidurálnou analgéziou uvažujete,  podrobne si ho preberte s lekárom - odborníkom, aby vám pomohol rozhodnúť sa. Väčšina žien, ktoré týmto spôsobom rodili,  si ho nevie vynachváliť.

Trvajte na vašich požiadavkách, ale bez vyvolávania napätia

Pamätajte, že vy sama najlepšie cítite, čo sa deje a čo počas pôrodu potrebujete. Trvajte na vašich požiadavkách a nenechajte sa odradiť personálom, i keď sa vám nezdá veľmi ochotný (nemusia mať svoj deň, môžu byť unavení a otupení požiadavkami žien, ktoré už rodili pred vami). Vo vlastnom záujme si dajte  však pozor, aby ste pri jednaní s personálom vy ani váš doprovod neboli príliš nervózni a nevyvolávali zbytočné napätie. Všetci sme len ľudia a uvidíte, že kľudným a vecným dialógom dosiahnete oveľa viac ako hlučným a nervóznym dohadovaním sa.  Nakoniec, musíte tu už zostať, teraz nie je čas premiestniť sa do inej pôrodnice a určite nebudete chcieť rodiť v napätej a nervóznej atmosfére.

Počas 2. doby pôrodnej sa sústreďte na tlačenie

Riaďte sa pokynmi lekára alebo pôrodnej asistentky, snažte sa maximálne spolupracovať. Najúčinnejšie zatlačíte vtedy, keď máte vrchol kontrakcie (na to vás lekár upozorní) a zatlačíte do konečníka, asi ako keby ste boli na veľkej potrebe a mali zápchu .

A ČO POTOM

Po pôrode sa určite budete cítiť slabá a vyčerpaná, budete mať pravdepodobne bolesti v brušku, čo zapríčiní sťahujúca sa maternica, bolesti po zašívaní (či už stehov po nástrihu alebo po cisárskom reze), ale to všetko je iba dočasná záležitosť, niektoré ženy sa už do týždňa cítia úplne fit, iným trvá zotavovanie o niečo dlhšie, ale všetky bolesti a problémy sprevádzajúce popôrodné obdobie by mali ustúpiť  do šiestich – ôsmych týždňov, preto sa tomuto obdobiu aj hovorí šestonedelie.

Potom bude vaše telo  pri troche snahy opäť také isté ako bolo pred tehotenstvom. Trocha cvičenia, vyvážená strava a kojenie minimálne šesť mesiacov, vám výdatne dopomôžu k tomu, aby ste sa zbavili pár nadbytočných kíl. Pár mesiacov po pôrode, a vy už ani nebudete vedieť o tom, že ste rodili, len vaše dieťatko zostane jediným dôkazom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: