Nebojte sa pôrodu - 2. časť

Redakcia | 29. august 2015

Pripravte sa po psychickej stránke a vyberte si pôrodnicu.

PRIPRAVTE SA PO PSYCHICKEJ STRÁNKE

snažte sa  o kľud, psychickú pohodu a dobrú náladu
Vo všetkých krízových situáciách, ktoré vás počas tehotenstva postihnú, sa snažte byť nad vecou. Nie vždy sa to samozrejme dá zvládnuť, ale uvedomte si, že pre vás a vaše dieťa je teraz mimoriadne dôležité, aby ste boli v pohode. Nad drobnosťami mávnite rukou, tie vás rozhodne nemôžu vyviesť z miery. Keď vás napriek tomu čosi pochytí a  pohádate sa s partnerom, nebuďte dlho pohádaní, tým prichádzate o váš kľud. Veľa relaxujte, čítajte si knihy, na ktoré ste predtým nemali čas, choďte ku kaderníčke, na kozmetiku, užite si spolu s partnerom - romantické večere pri sviečkach, kino, dovolenka v dvojici – to  sú veci, ktoré sa nasledovných pár rokov  asi nedožijete

nebojte sa pôrodu
Prežili to milióny žien pred vami (a väčšinou v ďaleko horších podmienkach) a čaká to milióny  po vás. Ženské telo je prírodou prispôsobené na to, aby rodilo. Aj keby ste o pôrode nevedeli nič a nijakým spôsobom mu nepomáhali, aj tak vaše telo presne vie, čo treba robiť a urobí to aj bez vášho pričinenia. Ale ešte lepšie je vedieť o pôrode čo najviac a vedieť, ako telu účinne pomôcť, pretože tak  si pôrod zjednodušíte a znížite bolesť.

navštevujte psychoprofylaktickú prípravu vo vašej pôrodnici
Pôrodná asistentka s vami cvičí a naučí vás dýchať počas kontrakcií i počas tlačenia, vysvetlí vám ako účinne tlačiť a keď je navyše i dobrým psychológom, pomôže vám zbaviť sa strachu pred pôrodom

preštudujte si odbornú literatúru
Človek sa zvyčajne bojí toho, čo nepozná. Čím viac si o tehotenstve a pôrode naštudujete v serióznej odbornej tlači alebo v literatúre, budete v tejto oblasti vzdelanejšia a informovanejšia, tým viac pomôžete odbúraniu strach z neznáma.

vyhýbajte sa  filmovým pôrodom, ak ich neviete  brať s nadhľadom
Ťažko povedať čím to je, ale dnes máte pôrod pomaly v každom druhom filme. A samozrejme, úmerne tomu zdramatizovaný (keď je už film o ničom, nech ten pôrod aspoň za niečo stojí – to je zrejme heslo filmových tvorcov). Asi je to tým, že scenáristi a režiséri sú – muži. Najprv zariadia, aby žena dostala neznesiteľné kontrakcie, práve keď je strašná kalamita a ona sama doma, vyzerá to, že to asi neprežije.  A tak polhodinu sledujete boj o jej hrdinskú záchranu  (samozrejme nádherným neznámym, ktorý sa z ničoho nič zjaví) a ďalšiu polhodinu jej ťažký pôrod v nemocnici, kam ju statočný záchranca dopraví. A keď zase len tak-tak že neumrie priamo na pôrodnom stole, máte k infarktovému stavu blízko zase vy. Tak toto budem musieť prežiť? Nie, nebudete musieť. Filmový pôrod má veľmi ďaleko od reality. Podobne ako filmová láska až za hrob, hrdina typu Toma Hanksa, ktorý vám rozumie, má na vás vždy čas, nosí vám kvety a pripraví vám romantickú večeru so sviečkami aj po svadbe.  A okrem toho, pôrod sledovaný nezainteresovanou osobou vyzerá podstatne horšie ako ho vníma samotná rodička. Preto, ak vám filmové pôrody naháňajú hrôzu, vypnite v momente, ako začnú, televízor.
 
nenechajte si od všetkých žien rozprávať  hrozostrasne zážitky z pôrodu
Pôrod je v živote ženy snáď najvýznamnejšia udalosť a tak, ako muži preháňajú, keď rozprávajú svoje zážitky z vojny či chlapských výprav pred ostatnými mužmi, veľa žien zvykne preháňať pred ženami svoje zážitky z pôrodu. Zrejme je to v ponímaní žien čosi ako hrdinský čin (to im nikto neberie, že?) a majú pocit, že čím viac si vytrpia, tým to bude v očiach ostatných viac cenené, zaujímavé. Nepochybne, sú aj veľmi ťažké pôrody, ale prečo by ste mali mať smolu práve vy?

Keď uvidia vaše kolegyne a priateľky vaše rastúce bruško, všetky, čo to majú za sebou, vám budú chcieť popísať svoje vlastné peripetie. Nenechajte sa znervózniť, ak to nedokážete brať s nadhľadom, kľudne im s úsmevom povedzte, že máte čo robiť, aby ste sa psychicky pripravili na svoj vlastný  pôrod a nie ste momentálne schopná prežívať i iný pôrod. Alebo sa najprv kolegyne spýtajte, či mala ťažký alebo ľahký pôrod. Ak povie, že  ťažký,  poďakujte, nemáte záujem. Tá, ktorá ho mala podľa vlastných slov ľahký, vám ho môže rozprávať aj dennodenne – niečo sa naučíte, psychicky sa pripravíte, nebudete sa tak báť a máte niekoho blízkeho, komu môžete klásť i otázky intímneho charakteru.    
  
Dôkladne SI VYBERTE PôRODNICU 

Popremýšľajte, čo od pôrodnice očakávate. Po naštudovaní časopisov a kníh a rozhovore s pôrodnou asistentkou (napr. na psychoprofylaxii) si zostavte pôrodný plán, niekoľko bodov, na ktorých vám záleží.
Môže to byť:
- kvalita, starostlivosť a láskavosť personálu (zistíte od známych, resp. od správania sa pôrodných   asistentiek k vám počas kladenia otázok)
- baby-friendly hospital, rooming-in
- ak ste v predchádzajúcom tehotenstve mali problémy, resp. niečo nasvedčuje tomu, že by ste ich mohli mať, rozhodne si vyberte veľkú pôrodnicu s oddelením špeciálnej novorodeneckej starostlivosti
- spôsob tíšenia bolesti, príp. epidurálna analgézia, ak máte o ňu záujem
- ak uprednostníte komfort, pýtajte sa na nadštandartné izby, kedy a ako rezervovať, čo stojí pobyt
- ďalšie veci, na ktorých vám môže záležať (príp. ktoré by ste chceli odmietnuť):  klystír, holenie, pohyb v 1. dobe pôrodnej, špeciálne polohy v 2. dobe pôrodnej, epiziotómia

S týmto plánom choďte do vybranej pôrodnice, najlepšie za pôrodnou asistentkou, vedúcou psychoprofylaxiu a popýtajte sa, čo je u nich bežné, resp. čo by vám povolili, na čom by ste sa mohli dohodnúť. Ak nie ste spokojná, hľadajte ďalej.

Žiaľ, naše pôrodnice nekráčajú zatiaľ so svetovým trendom, aj keď sa mnohé veci za poslednéd roky posunuli. Týka sa to hlavne nasledujúcich vecí:

  • u nás je v mnohých pôrodniciach stále povinné holenie a klystír pred pôrodom
  • ešte stále sa nájdu pôrodnice, kde platí zákaz pohybovať sa v 1. dobe pôrodnej po odtečení plodovej vody
  • väčšinou nemôžete piť a jesť od prijatia na pôrodnú sálu  (to jedenie nevadí, ale vydržať vo vykurovaných sálach s vysušeným hrdlom niekoľko hodín je katastrofa)
  • v mnohých pôrodniciach nie sú dostupné pomôcky na tlmenie bolesti, ako sú  napr. kúpeľ, špeciálne lopty a po. Ale niektoré pôrodnice sú už dobre vybavené.
  • epiziotómia (nástrih hrádze) je u nás prevažne rutinnou záležitosťou
  • naše ženy stále vo väčšine pôrodníc rodia v tzv. klasickej polohe (ležiac na pôrodnom stole na chrbte s nohami v strmeňoch), napriek tomu, že vo vyspelom svete sa v tejto polohe väčšinou už nerodí, vzhľadom na jej absurdnú nelogičnosť ku gravitačným zákonom


Napriek tomu, ak si niektorú alebo niektoré  z týchto vecí chcete presadiť aj vo vašej pôrodnici, pýtajte sa po nich a dožadujte sa ich. Je to len otázka času, kedy sa slovenské pôrodníctvo ešte viac prispôsobia svetovým trendom. Ale ak sa nebudeme pýtať a vyvíjať tlak, aby sme sa mohli slobodne v pôrodnici rozhodnúť, či chceme klystír alebo nie, v akej polohe budeme rodiť a pod., nič sa na tejto situácii nezmení. Tak teda – pýtajme sa, domáhajme sa svojich práv na slobodnú voľbu vedenia vlastného pôrodu - je to náš pôrod, náš veľký deň.

V každom prípade však musíme uznať, že máme pôrodnice vybavené vysoko odborným zdravotníckym personálom a s relatívne dobrým (vzhľadom k finančnej situácii nielen v zdravotníctve) vybavením. Všetky pôrodnice už rešpektujú  prítomný doprovod rodičky na sále a nenútia vás počas prvej doby pôrodnej ležať na lehátku s pripevneným monitorovacím zariadením, ako sa to robilo ešte v relatívne nedávnej minulosti.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: