Mravenčenie rúk a nôh v tehotenstve. Je dôvod na obavy?

Redakcia | 23. september 2018
Mravenčenie rúk a nôh v tehotenstve. Je dôvod na obavy?

Niektoré tehuľky zažívajú v tehotenstve nepríjemné pocity, keď sa objaví mravenčenie v nohách alebo aj v rukách. Hlavne v nohách to niekedy môže prerásť až do kŕčov.

Čo spôsobuje mravčenie v končatinách počas tehotenstva?

Kŕče  alebo mravenčenie v nohách môžu mať rôzne príčiny. Jednou môže byť nedostatok minerálov, hlavne horčíka a vápnika, chýbať môžu aj vitamíny skupiny B.

Stáva sa to aj u tehuliek, ktorých strava je dostatočne pestrá a výživná. Potreby „tehotného“ organizmu sú predsa len v určitých ohľadoch špecifické a niekedy mu treba jednoducho pomôcť.

Na tieto problémy existuje dokonca presná kombinácia magnézia a vitamínu B6, ktorá je určená hlavne tehotným ženám, ale výborne zaberá aj u netehotných  pri iných problémoch.

Podporiť liečbu možno aj pitím vody s obsahom magnézia (ak je to možné, uprednostnite neperlivú)  – netreba to však preháňať, aby príliš veľa magnézia neviedlo k nežiaducemu zníženiu krvného tlaku.

Mravenčenie v rukách máva spravidla rovnakú príčinu, môže byť však spôsobené aj priškrtením nervu v lakti alebo syndrómom karpálneho kanálika (oblasť zápästia). Problémy s chrbticou môžu spôsobovať problémy v oblasti rúk alebo nôh.

Mravčenie vo vyššom štádiu tehotenstva

Vo vyšších štádiách tehotenstva tu môže pôsobiť aj tlak zväčšeného brucha na cievy pri sedení alebo ležaní, rovnaký účinok môže mať aj tesné oblečenie.

Pokiaľ má tehuľka kŕčové žily, aj tie sa môžu prejavovať kŕčmi v nohách. Tu sa odporúča cvičením nôh podporiť obeh v nohách, pomôže aj striedavé oplachovanie nôh studenou a teplou vodou a ich masáž. Pri vode však pozor na teplotu – studená voda má byť skôr vlažná a teplá nemá byť vyslovene horúca.

Kŕče sa môžu objaviť aj v situácii, keď sa tehuľka vyľaká, hlavne ak začne rýchlo a plytko dýchať. Vtedy sa naruší rovnováha medzi kyslíkom a CO2 v tele, čo môže spôsobiť mravenčenie v rukách, nohách, dokonca ho môže tehuľka pociťovať aj na tvári.

Pozor však, ak sa objavia kŕče priamo v bruchu - môžu signalizovať, že maternica sa začína sťahovať. Ak je do pôrodu ešte ďaleko, treba okamžite navštíviť gynekológa, pretože môže ísť o znak začínajúceho potratu alebo predčasného pôrodu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: