Môže byť príčinou meškania menštruačného cyklu dojčenie?

Redakcia | 2. november 2016
Môže byť príčinou meškania menštruačného cyklu dojčenie?

Vaša otázka: Pred tehotenstvom som mala pravidelný menštruačný cyklus každých 28 dní. Teraz som pol roka po pôrode, pred tromi mesiacmi som dostala menštruáciu a odvtedy nič.

Tehotná nie som. Ešte stále dojčím, aj keď málo. Kedy môžem očakávať ďalšiu menštruáciu? Je to normálne?  

Dojčenie zasahuje do menštruačného cyklu a môže blokovať ovuláciu

Na vašu otázku odpovedá: Prof. MUDr. Karol Holomáň , CSc.: Najprv si to zhrnieme: Po pôrode sa dostavila  menštruácia. No ďalšia mešká už 3 mesiace, čo vás znepokojuje, pretože pred tehotnosťou bol cyklus pravidelný, 28-dňový. Vaše dieťatko dojčíte, robili ste si aj tehotenský test, ktorý je negatívny. Veľa otázok, preto skúsme postupne prebrať vaše problémy.

Dojčenie, obzvlášť intenzívne, zasahuje do menštruačného cyklu. Môže blokovať ovuláciu (uvoľnenie vajíčka z prasknutého dominantného folikulu), pretože je zvýšená hladina hormónu, ktorý sa nazýva prolaktín. Zjednodušene možno povedať, že čím je intenzita dojčenia menšia, tým menšia je hladina prolaktínu a menštruačný cyklus môže byť ovulačný.

Prečítajte si aj: Lekár radí: Čo všetko treba vedieť o menštruačnom cykle

 Poruchy menštruačného cyklu môžu mať po pôrode aj iné príčiny

Intenzita dojčenia, ako píšete, je u vás v tomto čase už nízka. Preto sa dá vylúčiť blokovanie ovulácie vysokou hladinou prolaktínu. Akokoľvek, počas obdobia dojčenia sa môžu objavovať poruchy menštruačného cyklu. Existujú aj iné faktory, ktoré môžu nepriaznivo zasahovať do menštruačného cyklu. Stres, únava, nedostatok vitamínov a celkové stavy organizmu (ochorenia obličiek, srdca, ochorenia štítnej žľazy).

Zvýšená fyzická záťaž, osobitne po vyčerpávajúcom pôrode a následnej záťaži pri starostlivosti o dojča, môže navodiť nepravidelnosti cyklu. Milá mamička, je dôležité, aby ste mali dostatok priestoru na regeneráciu síl, v čom vám musí výdatne pomôcť vaše okolie. Hodnotná výživa, bohatá na esenciálne látky, vitamíny a železo je nevyhnutným predpokladom správneho fungovania a regenerácie materského organizmu po vyčerpávajúcom období tehotnosti, pôrodu a šestonedelia.

Ak budú vaše problémy pretrvávať aj po odstavení dieťaťa od dojčenia, treba realizovať základné vyšetrenia – hormonálny profil, vrátane hormónov štítnej žľazy a ultrazvukové vyšetrenie vnútorného genitálu. Je vhodné, aby ste sa so svojím problémom obrátili na svojho ošetrujúceho lekára.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Menštruačný cyklus po pôrode

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: