Močový trakt a tehotenstvo

MUDr. Peter Brenišin | 2. január 2018
Močový trakt a tehotenstvo

Je známe, že obličky podstupujú počas tehotenstva mimoriadnu záťaž. Logicky sú teda kladené zvýšené nároky aj na močový trakt, čo sa môže prejaviť nie najpríjemnejším spôsobom.

Močový trakt v tehotenstve

Obličky a močový trakt ženy prechádzajú v tehotenstve viacerými zmenami, ktoré súvisia s preladením organizmu na tehotenstvo.

Prekrvenie obličiek  sa zvýši a ich činnosť sa výrazne zintenzívňuje. Treba si uvedomiť, že počas gravidity sa postupne zvyšuje objem krvi, ktorá v tele ženy cirkuluje a ktorá musí prejsť čistiacim procesom v obličkách.

Tento proces je nesmierne náročný, a zároveň precízny, pretože dokáže nielen vylúčiť odpadové látky z tela, ale zároveň dokáže odlíšiť a zadržať niektoré dôležité látky, ktoré by sa inak z tela budúcej mamičky vylúčili.

Nie je nič mimoriadne, keď sa na začiatku tehotenstva objaví zvýšené nutkanie na močenie. Môže to vystrašiť najmä ženy, ktoré už prekonali zápal močových ciest a časté nutkanie na močenie považujú za signál vracajúceho sa ochorenia.

Pokiaľ sa však nedostavia ďalšie obvyklé príznaky zápalu močových ciest (bolestivé močenie, rezavá bolesť pri močení), ide v podstate o normálny stav typický pre toto obdobie gravidity.

20 príznakov tehotenstva
Prečítajte si tiež:

20 príznakov tehotenstva

Močový trakt v prvom trimestri

V prvej tretine gravidity sa totiž zvýši prekrvenie malej panvy, čo môže vyvolať zvýšené nutkanie na močenie. Zvyčajne sa to neskôr upraví, no časté návštevy toalety sa môžu vyskytnúť opäť v poslednom trimestri, keď zvýšená hmotnosť maternice tlačí na močový mechúr. Najviac tieto zmeny pociťujú tie tehuľky, ktoré si musia častejšie „odskakovať“ počas celého tehotenstva.

Aj keď je to trochu nepríjemné, z hľadiska fungovania organizmu matky i plodu je to veľmi dôležité. Organizmus tehuľky si vlastne takto zabezpečuje, že čo obličky hodili do priečinka „nežiaduce“, veľmi rýchlo sa dostane z tela budúcej matky preč.

Strašiak menom inkontinencia

Nutkanie na močenie je niekedy také naliehavé, že moč občas dokonca unikne – môže to byť iba kvapka alebo aj trochu viac. Ak žena nemala problémy s únikom moču už pred graviditou, ide zvyčajne len o prechodný stav spôsobený vyššie uvedenými faktormi.

Spravidla po skončení tehotenstva všetky príznaky pominú. Pokiaľ by sa tak nestalo, treba sa obrátiť na urogynekológa.

Neznamená to však, že sa únik moču môže podceňovať. Ak je sprevádzaný pálením či rezaním, môže ísť o infekciu močového traktu.

Samozrejme, trochu inak je to v prípadoch, ak žena mala problémy s únikom moču už pred tehotenstvom. Gravidita môže jednotlivé formy inkontinencie prechodne zhoršiť, a to nielen vďaka zmenám, ktoré sme spomínali, ale aj kvôli tomu, že ak bola žena pred tehotenstvom nastavená na medikamentóznu liečbu, podávanie liekov je v období gravidity a počas dojčenia potrebné prerušiť.


Nie vždy ide o inkontinenciu

V súvislosti s močovým traktom hovoríme o inkontinencii moču alebo o močovej inkontinencii. Podľa vyvolávajúcich faktorov a vonkajších prejavov rozlišujeme niekoľko typov inkontinencie, z ktorých najrozšírenejšie sú stresová, urgentná a zmiešaná inkontinencia.

Stresová inkontinencia je spôsobená porušením funkcie zvierača uzáveru močovej rúry. Keď sa zvýši tlak na močovú rúru, dochádza k úniku moču.

Spočiatku je to pri kýchnutí či kašli, neskôr sa únik moču môže objaviť pri dvíhaní bremien alebo pri behu, pri ťažších formách moč odkvapkáva už pri chôdzi alebo dokonca pri zmene polohy z ľahu do vzpriamenej polohy. (Za jednu z príčin vzniku stresovej inkontinencie sa považujú aj časté tehotenstvá.)

Tento typ inkontinencie sa pri ľahších formách ochorenia rieši úpravou životosprávy (cvičenie na posilnenie panvového dna, vyhýbanie sa niektorým jedlám a nápojom, dodržiavanie správneho pitného režimu) alebo aj operačne (pri ťažších formách stresovej inkontinencie), zavedením tzv. pásky, ktorá zabraňuje nežiaducemu úniku moču.

Druhým najrozšírenejším typom inkontinencie je urgentná inkontinencia. Typickým prejavom je objavenie sa náhleho a veľmi naliehavého nutkania na močenie.

Pokiaľ by sa žena snažila moč zadržať, môžu sa objaviť bolesti, niekedy až veľmi nepríjemné, ktoré ju viac-menej donútia zadržiavaný moč uvoľniť.

Oproti stresovej inkontinencii je tu ešte jeden zásadný rozdiel: kým pri stresovej inkontinencii moč „len kvapne“ alebo unikne len menšie množstvo moču (málokedy dôjde k vyprázdneniu močového mechúra), pri urgentnej inkontinencii odíde naraz väčšie množstvo moču, dokonca, môže odtiecť celý obsah močového mechúra, čo je pre pacientku veľmi nepríjemné. Liečba urgentnej inkontinencie je medikamentózna.

Zmiešaný typ inkontinencie v sebe zahŕňa stresovú aj urgentnú zložku. Čiže, niekedy sa prejavuje ako stresová (pri kašli, dvíhaní bremien a pod.) a niekedy ako urgentná inkontinencia (objaví sa náhle nutkanie na močenie).

Pri liečbe sa rieši najskôr urgentná zložka inkontinencie – podávajú sa príslušné medikamenty, až potom sa môže prikročiť k riešeniu stresovej zložky. Pokiaľ sa ochorenie nesprávne diagnostikuje a zvolí sa nesprávny typ liečby, stav pacientky sa môže ešte viac zhoršiť a dochádza k zhoršeniu životného komfortu.

Existujú aj ďalšie typy inkontinencie, ktoré môžu byť zapríčinené neurologickým alebo iným ochorením, úrazom či z inej príčiny. Liečba je založená na odstránení alebo zmiernení príčiny, ktorá inkontinenciu vyvolala.

Hyperaktívny močový mechúr

Okrem jednotlivých typov inkontinencie hovoríme v tejto súvislosti ešte o ochorení, ktoré sa nazýva hyperaktívny močový mechúr (HAM alebo OAB od angl. OverActive Bladder).

Ochorenie je typické častým nutkaním na močenie, pričom inkontinencia moču môže alebo nemusí prítomná, no nie je známa príčina, čo toto ochorenie vyvoláva.

Odborníci ho často prirovnávajú k „dráždivému črevu“, ktoré sa prejavuje bolesťami a inými problémami v dolnom tráviacom trakte, pričom taktiež nie je známa príčina ochorenia.

Hyperaktívny močový mechúr sa dnes dá pomerne dobre liečiť – aj v tomto prípade sa aplikuje medikamentózna liečba, podobná ako pri stresovej inkontinencii, pričom v súčasnosti prebiehajú aj experimenty s aplikáciou kyseliny hyaulorónovej alebo botulotoxínu, s cieľom tlmiť nadmernú dráždivosť močového mechúra.

Problémy s inkontinenciou treba riešiť

V prípade, že žena trpí stresovou inkontinenciou či hyperaktívnym močovým mechúrom, je potrebné „riešenie“ tohto problému odložiť na obdobie po pôrode, resp. po skončení dojčenia – ale dlhšie určite nie!

Nezabúdajme, že problém sa vždy rieši ľahšie, kým je menší – ak ho necháme „narásť“, býva jeho riešenie ťažšie. Preto akékoľvek zbytočné odkladanie liečby stav zhoršuje a neskoršia liečba už nemusí byť dostatočne úspešná.

Toto varovanie patrí tým ženám, ktoré si myslia, že sa ich problém inkontinencie vzhľadom na nízky vek netýka. Ide o omyl, žiaľ, pomerne rozšírený.

Jednoducho sa treba zmieriť s tým, že ak tu inkontinencia je, treba s ňou zabojovať čo najskôr – netreba myslieť hneď na operáciu či na celoživotné užívanie liekov.

Úprava životosprávy alebo niekoľkomesačná liečba často dokážu začínajúcu inkontinenciu úspešne vyriešiť. Preto je škoda nestarať sa o svoje zdravie a neriešením inkontinencie si zbytočne strpčovať a komplikovať život.

Problém s únikom moču v tehotenstve

Čo ale má robiť tehuľka, ak ju trápi únik moču? V prvom rade treba vylúčiť, že ide o zápalové či iné vážne ochorenie močového traktu. Potom skúsiť sledovať, kedy a za akých okolností k úniku moču dochádza.

Pozor na „logické“ uvažovanie typu: „ak veľa vypijem, bude mi treba často močiť“. Pitný režim je nutné dodržiavať počas celého tehotenstva, práve s ohľadom na to, aby obličky mali dosť tekutín na „vyplavenie“ nečistôt z tela. Obzvlášť to platí v horúcich letných dňoch alebo ak pracujete v klimatizovanom priestore, kde je vzduch o čosi suchší.

Hlavnou zložkou prijímaných tekutín by mala byť čistá voda (na Slovensku na väčšine miest je tá z vodovodu absolútne vyhovujúca), nesladené čaje – tu radšej dbajte na kvalitu a uprednostnite neutrálne bylinkové čaje pred aromatizovanými zmesami alebo pred čiernym čajom.

Pre chuť si do vody alebo čaju môžete pridať trochu kvalitného ovocného džúsu bez konzervačných látok, neublíži ani domáci ovocný sirup. Treba si však uvedomiť, že neriedené džúsy majú prakticky rovnaký obsah joulov ako sýtené sladené nápoje a obsah cukru v ovocnom sirupe tiež nie je zanedbateľný.

Vyhýbajte sa sladeným a sýteným nápojom, ktoré, navyše, mnohým tehuľkám spôsobujú aj črevné problémy.

Z minerálok, ktoré môžu byť veľmi užitočné na doplnenie minerálov práve počas horúcich dní, vyberajte hlavne menej sýtené, a ak nemáte problém s veľmi nízkym tlakom, dobre pôsobia minerálky s vyšším prírodným obsahom magnézia.

Inko-vložky

Pokiaľ vám počas dňa moč unikne, poobzerajte sa po špeciálnych vložkách, ktoré sú určené ženám s únikom moču, tzv. inko-vložky („inko“ od „inkontinencia“). Sú na zachytávanie moču lepšie uspôsobené ako menštruačné vložky alebo vložky tzv. „intímky“. Poraďte sa so svojím lekárom – možno by ste ich mohli dostávať na lekársky predpis.

Či už intímka alebo inko-vložka  – rozhodne by nemala ostávať vlhká, pretože okrem podráždenia kože môže u žien, ktoré sú na to náchylné, viesť k ochoreniu močového mechúra alebo vonkajších pohlavných orgánov, takže bez ohľadu na jej cenu ju treba často meniť.

Infekcie močových ciest

V súvislosti s únikom moču sa nemôžeme vyhnúť ani téme infekcií močového traktu. Ochorenie môže vzniknúť počas gravidity, pričom infekcia vzniká buď primárne na močových cestách, alebo pri prenose hlavne z vonkajších genitálií, čiže ako sekundárne ochorenie.

Ak vznikne ochorenie močových ciest ako prvotná infekcia, hrozí riziko jeho rozšírenia na ženské pohlavné orgány. A opačne – ochorenie, ktoré najskôr vzniklo v oblasti vonkajších genitálií, sa môže rozšíriť cez močovú rúru aj do močového mechúra.

Je to preto, že priestor deliaci pošvu od močovej rúry je veľmi malý. V oboch prípadoch je potrebná komplexná liečba, pretože inak sa zvyšuje riziko predčasného pôrodu.

Mnoho žien tieto ochorenia podceňuje a neuvedomujú si, ako veľa tým riskujú: všetky tieto ochorenia ohrozujú nielen matku, ale aj plod, resp. dieťa, a to predčasným odtokom plodovej vody, predčasným pôrodom a prenosom infekcie na dieťa.

Neobstojí ani výhovorka typu: „som tehotná, nechcem brať žiadne lieky“, pretože lekár vždy zvolí liečbu podľa štádia tehotnosti tak, aby nedošlo k ohrozeniu vývoja plodu.

Okrem gynekologických zápalov a zápalov močových ciest sa môžu v gravidite vyskytnúť aj iné ochorenia a infekcie a aj v týchto prípadoch je potrebná liečba, ktorú lekár starostlivo volí vzhľadom na štádium gravidity tak, aby nedošlo k poškodeniu plodu.

Zápal močových ciest

Žiaľ, ide o skupinu ochorení, ktoré sa v gravidite vyskytujú pomerne často. K typickým príznakom patrí časté močenie, bolesti a pálenie pri močení. Pri zápaloch močovej rúry a močového mechúra (cystitíde) nemusia byť vysoké teploty – spravidla nepresahujú 37,5 °C, niekedy nemusí byť teplota vôbec zvýšená. Pokiaľ teplota stúpne nad 37,5 °C, môže to signalizovať rozšírenie zápalu smerom nahor – do obličiek.

Netreba asi zdôrazňovať, že každej infekcii, ktorá prebieha v organizme matky, treba venovať pozornosť. Ak sa zápal močových ciest alebo močového mechúra zanedbá, môže sa rozšíriť do obličiek, čo vedie u každej tretej ženy k vzniku zápalu obličiek (pyelonefritída).

Problém je v tom, že mnohokrát zápal močových ciest prebieha bezpríznakovo. Z toho dôvodu sa robí pravidelné vyšetrenie moču u každej gravidnej ženy. Vyšetruje sa tzv. stredný prúd moču.

Ak je nález pozitívny, nasadí sa antibiotická liečba – musí byť však dostatočne dlhá (odporúča sa 10 až 14 dní). V niektorých prípadoch možno aplikovať aj moderné preparáty, kde stačí podanie jednorazovej dávky. Po skončení liečby je vždy potrebné prekontrolovať, či bola úspešná.

Neliečený zápal sa môže presúvať aj do vyšších častí močového traktu a vyvolať zápal obličiek. Na druhej strane treba zdôrazniť, že za mnohé zápaly v tele môžu neliečené a zanedbané problémy na úplne inej časti tela.

Známe je napríklad, že prechodená chrípka či zápal hrdla, neošetrené zubné kazy môžu spôsobiť veľmi vážne ochorenia srdca alebo obličiek. Je potrebná úzka spolupráca gynekológa a urológa.

Infekcie v tehotenstve
Prečítajte si tiež:

Infekcie v tehotenstve

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: