Močenie v tehotenstve: priveľa či primálo?

Redakcia | 14. máj 2017
Močenie v tehotenstve: priveľa či primálo?

Chodíte neustále na WC alebo naopak, zdá sa vám, že napriek správnemu pitnému režimu navštevujete toaletu príliš málo?

Toto sa vo vašom tele deje:

Keď je močenia v tehotenstve PRIVEĽA

Časté močenie v období tehotenstva súvisí so zmenami, ktoré ženský organizmus v tomto období prekonáva.
Hneď v počiatku tehotenstva si môže žena všimnúť, že si musí „odskočiť“ akosi častejšie. Toto nutkanie však nie je sprevádzané ťažkosťami, ktoré sa zvyknú objavovať pri zápale močových ciest. Stav je jednoducho vyvolaný zvýšeným prekrvením malej panvy a spravidla netrvá dlhšie ako do konca 1. trimestra.

Neskôr sa však objavuje častejšie močenie opäť, a to v poslednom trimestri. Nie je na tom nič čudné, keď si uvedomíme, že celkový objem krvi, ktorý preteká obličkami budúcej mamičky, sa rapídne zväčšil. Okrem toho rastúci plod často tlačí na močový mechúr, čím ho dráždi a núti k častejšiemu vyprázdňovaniu.

Niektoré ženy majú problém s častým močením počas celého tehotenstva. Vzhľadom na zvýšenú záťaž obličiek v tomto období je moč tehuľky kontrolovaný v každej poradni, aby sa včas odhalilo prípadné ochorenie močového traktu či obličiek. Po pôrode spravidla problém s častým močením pominie. 
Prečítajte si: Na citlivú tému: Inkontinencia moču a gravidita

Keď je močenia v tehotenstve primálo

Vyskytujú sa aj prípady, keď sa u ženy objaví opačný problém, zvyčajne v druhej polovici alebo v poslednej tretine tehotenstva.
Stáva sa totiž, že v tomto období zväčšená maternica tlačí nielen na mechúr, ale aj na močovody. Tým dochádza k zhoršeniu, obmedzeniu prietoku moču cez močovody, ba niekedy je odtekanie moču cez močovod úplne znemožnené.

Ak teda moč nemôže odchádzať z obličiek, zadržiava sa tam, čím dochádza k rozšíreniu obličkovej panvičky a močovodu – buď na jednej strane (zvyčajne na pravej) alebo obojstranne. 
Príznaky nie je ťažké odhaliť – v prvom rade je to znížené močenie pri normálnom príjme tekutín. Neskôr sa objavuje aj pocit tlaku alebo až bolesti v oblasti obličiek.

Liečba týchto prípadov patrí do kompetencie špecializovaného urologického pracoviska. Pokiaľ sa tento problém včas nerieši, môže dôjsť až k trvalému poškodeniu obličiek.
Prípadov, kedy dochádza k zhoršeniu odtekania moču z obličiek do močového mechúra, nie je (v porovnaní s častým močením počas tehotenstva) až tak veľa, vyžadujú si však mimoriadnu pozornosť zo strany tehuľky, aj lekárov.
Prečítajte si: Trápi vás inkontinencia v tehotenstve či po pôrode? Radí odborník.

Prečítajte si: Problémy a problémiky v tehotenstve vs. pohodové tehuľkovanie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: