Mamičkou v štyridsiatke? Prečo nie?

Redakcia | 19. marec 2017
Mamičkou v štyridsiatke? Prečo nie?

Podľa odborníkov je pravdepodobnosť spontánne otehotnieť po štyridsiatke iba 10-percentná. Mnoho (aj slovenských) žien však túto štatistiku nabúrava, a či otehotnejú prirodzene alebo s pomocou vedy, tehotenstvo si užívajú ako „za mlada“.

Lepšia zdravotná starostlivosť, väčší priestor na budovanie kariéry, ale aj posunutie klimaktéria v priemere až o päť rokov – aj to sú dôvody, prečo stúpa počet žien, ktoré si svoje prvé (alebo aj druhé, tretie) tehotenstvo užívajú až po štyridsiatke.

S pribúdajúcim vekom narastá množstvo komplikácií

Hoci lekári bijú na poplach. S vyšším vekom totiž stúpa riziko vrodených chýb u plodu a výrazne sa zvyšuje riziko potratu, ako aj komplikácií pri pôrode. Nesúvisí to priamo s vekom, ale so zdravotným stavom ženy.

Svoju úlohu tu zohráva často vyšší krvný tlak, častejšie gynekologické problémy, ako myómy ap. Aj pôrodná činnosť maternice sa u starších žien môže prejaviť slabšou činnosťou, čo môže viesť k nutnosti vykonať cisársky rez. Na druhej strane sú zasa štyridsiatničky psychicky „odolnejšie“, vyzretejšie a k tehotenstvu pristupujú zodpovedne. 
Prečítajte si: Mamou v dvadsiatke? Prečo nie?!
Každopádne, ak sa to týka aj vás, dôsledne dbajte na životosprávu, pravidelne (príp. i častejšie) navštevujte gynekológa, vyhýbajte sa zdrojom možných infekcií (napr. bazény), ale najmä, myslite pozitívne. Vaše dieťa bude mať krásne zrelú mamu. A nevadí, ak jej tvár bude zdobiť zopár vrások, určite budú od šťastných úsmevov.

Prečítajte si: Vplyv veku na plodnosť

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: