Sex po pôrode: Všetko, čo ste chceli vedieť

Stanislava Mikolášová, použité materiály: BBC Parenting Guide | 23. júl 2018
Sex po pôrode: Všetko, čo ste chceli vedieť

Pokiaľ sex v tehotenstve pokračoval celkom normálne až na malé zmeny, sex po pôrode bude pravdepodobne posledná vec, ktorá vám zíde na um.

Množstvo faktorov sa podieľa na tom, že sexuálny apetít po narodení dieťatka klesá. Pôrod je fyzicky vyčerpávajúci a vysoko emocionálny proces, takže je úplne prirodzené, že sa telo potrebuje zotaviť.

Okrem toho po pôrode sa výrazne mení koncentrácia hormónov, čo sa častokrát podpíše na kolísaní nálad. V podstate sa týmto zmení celý život ženy a potrvá určitý čas, kým sa so svojím drobčekom zžije natoľko, aby sa navzájom spoznali a našli si spoločný režim.

Kedy so sexom po pôrode znova začať

V tejto oblasti neexistujú žiadne striktné pravidlá o tom, kedy by sa vám mala  túžba po sexuálnom žití vrátiť. Líši sa to od človeka k človeku, a to veľmi individuálne. Všeobecný názor je taký, že žena by mala pocítiť, kedy bude psychicky aj fyzicky pripravená.

Lekári odporúčajú počkať do skončenia procesu odchodu očistkov, kedy krvácanie a farebný výtok prestane. Je to niekde medzi 2. - 6. týždňom po pôrode. Podľa väčšiny odborníkov možno so sexom po pôrode začať po uplynutí šestonedelia (t. j. 6 týždňov od pôrodu), ale to, kedy s intímnym životom naozaj začnete, je na vás, ale hlavne vašej partnerke.

Určite by ste však mali počkať, kým sa zahoja poranenia po nástrihu hrádze, kliešťovom pôrode, či cisárskom reze. Mohlo by dôjsť k ich podráždeniu, infikovaniu, či narušeniu, vyžadujúcemu si ďalšie ošetrenie.

Nebojte sa po pôrode znova sexovať

Je normálne, že žena prvé týždne po pôrode venuje obnovovaniu síl a až potom sa možno jemným spôsobom, krok za krokom, pokúša prepracovať k samotnému sexuálnemu styku. Na začiatok si možno vystačíte s nežnými bozkami a láskavými dotykmi a neskôr sa osmelíte aj na ďalšie etapy.

Nasledujúce okolnosti môžu sexuálny styk oddialiť a spôsobiť, že k tomuto návratu budete potrebovať veľa odvahy:

  • vaginálny výtok: odchod očistkov, ktorý trvá 2-3 týždne po pôrode (najprv je sfarbený krvou, neskôr zhnedne, až sa stane belavým a bezfarebným)
  • únava partnerky
  • poranenie hrádze, prípadne šitie v tejto oblasti
  • vhodná príležitosť, kedy vaše dieťatko spí a je predpoklad, že sa hneď tak nezobudí (žiaľ, Zákon schválnosti zatiaľ nikto nenovelizoval)

Ak nadíde vhodná chvíľa a intímnosti dostanú zelenú, buďte obaja trpezliví a tolerantní. Nebuďte sklamaní, keď to hneď na prvýkrát nevyjde. Zostaňte si vzájomnou oporou. Pokojne si spoločne aj ľahko zažartujte, aby ste odľahčili situáciu a nevnímajte to ako koniec sveta. Ak sa vám to naopak podarilo bez väčších problémov, blahoželáme, len tak ďalej.

V začiatkoch môžete použiť lubrikačný gél, ak sa partnerka obáva o poranenia a jazvy po šití. Ak žena cíti pri styku bolesť napriek tomu, že ste ho použili, ešte nie sú pôrodné poranenia úplne zahojené.

Vagína nadobudne svoj pôvodný tvar čoskoro po pôrode a normálne by ste nemali spozorovať žiadny výrazný rozdiel. Ak však tento pocit nemáte, kontaktujte svojho gynekológa.

Ak partnerka dojčí, prsia budú najskôr mäkké a citlivé. Sexuálny styk môže spôsobiť vytekanie mlieka. Ak je to faktor, ktorý vás či vašu partnerku odrádza, žena by mala skúsiť pred plánovaným aktom nadojčiť bábätko, alebo si trocha mlieka odstriekať, tým sa jeho vytekanie zníži.

Zopár faktov o sexe
Prečítajte si tiež:

Zopár faktov o sexe

Sex po pôrode má svoje výhody

To, že začnete opäť sexuálne žiť, má aj svoje výhody. Hormóny, ktoré sa počas sexuálneho styku vylučujú, spôsobujú kontrakcie svaloviny, čím pomáhajú maternici vrátiť sa do pôvodného stavu. Vylučovanie hormónu radosti – serotonínu pozdvihne obidvom partnerom náladu a dodá energiu. S partnerkou máte šancu znovuobjaviť vzájomnú spolupatričnosť.

Akú antikoncepciu po pôrode?

Ak nechcete okamžite druhého potomka, nezabudnite použiť niektorú z foriem antikoncepcie kedykoľvek, keď dôjde k sexuálnemu spojeniu, aj keď to bude skoro po pôrode. Neznamená to, že keď žena priviedla na svet dieťatko, tak nemôžete otehotnieť. Aby sa nestalo, že partnerka príde na kontrolu po šestonedelí ku gynekológovi opäť tehotná. Lebo aj to sa stáva...

K ovulácii môže dôjsť kedykoľvek po pôrode, a to aj keď partnerka dojčí. To, pre aký druh antikoncepcie sa rozhodnete, by ste mali ako partneri prediskutovať a žena by sa mala porozprávať o antikoncepcii so svojím lekárom.

Antikoncepčné tabletky obsahujúce estrogén sa neodporúčajú pre ženy, ktoré dojčia, pretože znižujú produkciu mlieka. Môžete použiť progesterónové tabletky, ale zatiaľ nebolo dostatočne preskúmané, aké vedľajšie účinky môžu mať na dieťatko v prípade pitia materského mlieka.

Do kontroly po 6 týždňoch od pôrodu je vhodnejšie zvoliť zostávajúcu alternatívu: kondómy v kombinácii so spermicídnym gélom. Po 1. kontrole sa môžete u gynekológa informovať o vnútromaternicovom teliesku alebo iných formách ochrany pred otehotnením.

Sex po pôrode sa týka oboch partnerov

Pre ženy: Na sexuálny život netreba zabúdať, pretože sex je súčasťou partnerského vzťahu, ktorý je nemenej dôležitý ako vaša novovzniknutá životná úloha – byť matkou, rodičom. Pamätajte si, že to nemusíte  byť len vy, komu nechodí sex po rozume. Porozprávajte sa s partnerom aj o tejto stránke vášho vzťahu a takisto o všetkom, čo život s bábätkom prináša. Ako si to vymyslíte, tak budete mať. Nenechajte si ale nevypovedané veci pretekať pomedzi prsty, aby ste potom nemuseli riešiť rôzne krízy.

Pre mužov: Na všetko treba ísť pomaly a postupne. Vy sa musíte prispôsobiť – o prvom sexe po pôrode rozhoduje len a len žena. Sexuológia pozná veľa prípadov, kedy sa z výbornej milenky stala priemerná (a niekedy aj, ako sa hovorí – frigidná) len preto, že muž sa po  pôrode veľmi ponáhľal...

Pre oboch: Netreba sa báť otvorene hovoriť o svojich pocitoch a potrebách, aby sa zo vzťahu nevytratila dôvera a pochopenie. Pripravte sa na to, že už to možno nebude také bláznivé a spontánne ako pred pôrodom, pretože jedna časť mozgu ženy bude od tejto chvíle patriť vášmu bábätku, stane sa citlivejšou, vnímavejšou k okolitým podnetom a zvukom, opatrnejšou, zodpovednejšou a veci, ktoré jej predtým nevadili, sa môžu stať rušivými a demotivujúcimi smerom k intímnostiam.

V každom prípade treba byť flexibilní a otvorení zmenám, ktoré nastanú vo vašom sexuálnom živote, spoločne si nájsť cestu na chvíle vo dvojici a prispôsobiť si okolie tak, aby sa stali pre vás naplňujúcim zážitkom a nie nočnou morou.

Sex po pôrode v skratke:

  • rozprávajte sa o svojich pocitoch
  • buďte k sebe jemní a nežní
  • venujte viac času bozkom, objatiam a dotykom v predohre
  • použite najprv lubrikačný gél, kým sa pokúsite o sexuálne spojenie
  • ak žena pocíti bolesť, či iný diskomfort, ihneď musí o tom informovať partnera
  • teplý kúpeľ a masáž môžu pomôcť uvoľniť sa
  • vyskúšajte rôzne polohy, aby ste sa obaja cítili príjemne

Ženský pohľad na popôrodný sex

SEX? Ani náhodou...

Aj vám občas príde na um, že kde sa asi stratilo vaše libido, keď vás partner vezme do náručia a vy namiesto toho, aby ste sa cítili úžasne, si pripadáte ako vyžmýkaný citrón?

Aj keď sa už ako-tak zotavíte po pôrode, ocitnete sa vo víre každodenných povinností a starostlivosti o bábätko, kedy neustále riešite, ako si ukradnúť chvíľku pokoja, aby ste si mohli sadnúť a vyložiť si nohy.

Pri tom všetkom rozmýšľate nad tým, či kúpete bábätko v správnom čase, či ste mu kúpili dobré plienky, či si odgrglo poriadne a milión ďalších drobností, ktoré sú v danej chvíli pre vás to najdôležitejšie. A sex ostáva niekde v spodnom mozgovom šuflíku. To trvá niekoľko dní, lepšie povedané týždňov, ale potom by ste sa mali naň občas mrknúť.

Najväčším utlmovačom libida je únava

Doprajte si dostatok spánku a pestrú stravu. Nenaháňajte sa do úmoru. Pokiaľ je spokojná mamička, je spokojné aj bábätko a tým pádom si môžete nájsť čas na spoločné chvíle s partnerom. Bude si to možno vyžadovať trocha plánovania a skúšania, kedy by to bolo možné. Vyberte si čas, kedy sa zvyčajne necítite ospalá. Poobedia cez víkend vám možno budú vyhovovať, keď vaša dieťatko bude tiež v krajine snov. Vy ovládate jeho režim, tak si podľa toho skúste zorganizovať aj sexuálny život.

Okrem únavy sú aj ďalšie dôvody, ktoré vás môžu odrádzať a brániť vám v príjemných momentoch s partnerom. Patrí sem pretrvávajúca bolesť a citlivosť v miestach po epiziotómii alebo šití, ktorá môže trvať aj niekoľko mesiacov po pôrode, kým úplne vymizne. Tiež znížená vlhkosť v pošve 8-10 týždňov po pôrode, hlavne ak dojčíte.

Ďalej pocity neatraktívnosti v dôsledku zmien po pôrode (hormonálne výkyvy, fyzické zmeny). V tomto prípade začnite postupne s nenáročným cvičením vhodným pre toto obdobie, zájdite si ku kaderníčke, kúpte si niečo pekné pre vlastné potešenie, alebo sa nechajte obdarovať.

Obavy o dieťatko a nové pocity spojené s materstvom a rôzne rušivé faktory okolia tiež občas dávajú v týchto chúlostivých situáciách zabrať.

Pohľad muža na sex po pôrode

„Od určitej doby som sa čudoval, ako môžu prísť na svet druhé deti – súrodenci. Ak sa jeden z nás na to cítil, pre druhého bolo únavné na to čo i len pomyslieť. Museli sme si jednoducho nájsť čas a zapracovať na našom vzťahu, inak by sme to mohli rovno zabaliť... a poviem vám, že to stálo za to, i keď si to vyžadovalo trochu viac úsilia nás oboch. Keď sa chce, dá sa všeličo...“ 
T. Z. ( otec dvoch detí)

Otcovstvo prináša so sebou mnoho zmien, s ktorými sa musia noví oteckovia popasovať. Po čase ale aj ich napadne, kedy budú môcť opäť zažiť spolu s vami intímne chvíle. Spoločne si nájdite spôsob, ako si nájdete na seba čas. Ak priame sexuálne spojenie nie je možné, môžete vyskúšať iné spôsoby vzájomného zblíženia.

Ak dieťatko spí s vami v izbe a vám to prekáža, premiestnite sa do inej miestnosti. Nenechajte túto súčasť života upadnúť do zabudnutia, a ak si sami neviete rady ako ďalej, navštívte odborníka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: