Krvácanie v gravidite: kedy je to vážne?

Redakcia | 30. august 2018
Krvácanie v gravidite: kedy je to vážne?

Asi každá tehotná žena sa vystraší, ak sa u nej objaví špinenie alebo krvácanie. Je to vážne, alebo len planý poplach?

Nie každé krvácanie – pokiaľ hovoríme o ranom štádiu tehotenstva – musí znamenať, že ide o potrat.

Krvácanie v čase menštruácie

Napríklad v čase, kedy by sa mala dostaviť menštruácia, sa môže objaviť tzv. pseudomenštruácia. Toto krvácanie býva síce podobné menštruácii, pochádza však z krčka maternice a je menej intenzívne, hoci jedna zo sto žien môže mať toto krvácanie rovnako silné ako pri normálnej menštruácii. Krvácanie môže byť tiež zapríčinené kolpitídou (zápalom), karcinómom krčka a pod.

Kedy sa jedná o tzv. implantačné či nidačné krvácanie?

Oplatí sa prepočítať, kedy sa krvácanie objavilo. Ak je to okolo 23. dňa odo dňa poslednej menštruácie, môže ísť o tzv. implantačné či nidačné krvácanie, ktoré súvisí s uhniezdením vajíčka v maternici.

Napriek všeobecne rozšírenému názoru nedochádza k stretnutiu vajíčka a spermie v maternici, ale vo vajíčkovode, kde si vajíčko na spermie doslova počká. Iba jedna z nich prenikne až do vajíčka a dochádza k oplodneniu.

Zakrátko sa oplodnené vajíčko vyberie na cestu do maternice, kde sa uhniezdi (niduje). Maternica je na príchod vajíčka dobre pripravená – jej výstelka stihla od poslednej menštruácie narásť tak akurát, aby sa vajíčko malo kde uchytiť.

Práve preto sa ale môže stať, že kyprá, silne prekrvená sliznica maternice sa pri uchytení vajíčka trošku naruší, takže sa môže objaviť slabé špinenie červenkastej alebo hnedastej farby. Toto implantačné špinenie nie je silné.

Samozrejme, do úvahy prichádza aj začínajúci potrat alebo mimomaternicové tehotenstvo.

Krvácanie v tehotenstve nepodceňujte

Počas tehotenstva sa môžu objaviť aj iné typy špinenia alebo krvácania. Hoci nie všetky znamenajú ohrozenie tehotenstva, netreba ich podceniť a vždy urýchlene pátrať po ich príčine, aby nedošlo k predčasnému ukončeniu gravidity či k ohrozeniu zdravia alebo života plodu i tehuľky.

Pri každom špinení či krvácaní je potrebné vyhľadať lekára, ktorý situáciu vyhodnotí a prípadne naordinuje vhodnú liečbu. Rozhodne sa nedajte učičíkať, že takto to býva a v podstate o nič nejde. Naopak, ide o veľa – o vaše dieťa a vaše zdravie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: