Koža a jej premeny v gravidite

MUDr. Peter Brenišin | 5. október 2016
Koža a jej premeny v gravidite

Aj keď to tak nevnímame, koža je jeden z orgánov nášho tela, a to ten najväčší. O tom, akými zmenami prechádza počas deviatich mesiacov tehotenstva nám porozprával gynekológ a pôrodník MUDr. Peter Brenišin.

Koža v gravidite

Mnohými výraznými zmenami prechádza koža počas tehotenstva a po jeho skončení. Zmeny sa prejavujú hlavne v podobe hyperpigmentácie a strií.

Hyperpigmentácia 

Je spôsobená predovšetkým hormonálnymi zmenami, pričom väčší sklon k ukladaniu kožného pigmentu majú tmavovlasé ženy. Časti tela, ktoré sú prirodzene pigmentované – bradavky a dvorce na prsníkoch, vonkajšie rodidlá (vulva) a oblasť v okolí konečníka – sa podstatne zvýraznia, čiže ešte viac stmavnú. Okrem toho sa objavuje typická kresba na podbrušku v podobe čiary, ktorá vedie od pupka smerom nadol. 

„Tehotenská maska“

V období gravidity sa môžu zvýrazniť névy, pečeňové škvrny, dokonca aj jazvy po operáciách môžu nadobudnúť výraznejšie, tmavšie sfarbenie. U niektorých žien však vznikajú aj nové škvrny. Na tvári sa objavujú predovšetkým na nose, neskôr na lícach a čele, takže to vyzerá, akoby žena nosila priehľadnú škrabošku tmavšej farby. Pre tento typ pigmentácie sa občas používa aj termín „tehotenská maska“. 

Slnenie

Tehotné ženy by mali byť opatrné pri slnení, pretože slnko hyperpigmentáciu ešte viac podporuje. K pobytu na slnku by mali pristupovať s maximálnou opatrnosťou aj z iných dôvodov – slnenie totiž môže podporovať výskyt herpes simplex či spôsobovať iné nepríjemnosti. Pri pobyte na slnku sa totiž vplyvom tepla prirodzene rozširujú cievy, čo máva za následok zníženie tlaku, bolesti hlavy, niekedy dokonca až nevoľnosť. 

Cievny systém 

Tu trochu odbočíme a pripomeňme skutočnosť, ktorá síce s kožou na prvý pohľad nesúvisí, ale s cievami určite áno. Cievny systém je graviditou, hlavne vo vyšších štádiách, pomerne značne zaťažený. U mnohých žien sa práve v tomto období prvýkrát v živote objavia kŕčové žily (varixy). Ak má žena určitú predispozíciu na vznik kŕčových žíl, pobyt na slnku môže pôsobením tepla na cievy riziko vzniku varixov ešte zvýšiť. Zvýrazniť sa môžu aj drobné cievky a žilky, hlavne na nohách v oblasti členkov, na lýtkach a v zákolení.

Po pôrode lepšie

Vráťme sa však späť ku koži. Nie všetky ženy sú postihnuté hyperpigmentáciou rovnako. U niektorých je to veľmi výrazné, u iných sotva znateľné a mnohé ani pri opakovaných tehotenstvách tento problém vôbec nepoznajú. No tým, ktoré sa s tehotenskými škvrnkami trápia, môžeme povedať, že po pôrode sa v priebehu niekoľkých týždňov stav (úplne alebo takmer úplne) upraví.

 

Výnimkou môžu byť niektoré špecifické typy škvŕn, ktoré vznikli napr. pôsobením slnka na miesto, kde ste si predtým naniesli parfum. Toto však už nie je rýdzo tehotenský problém, pretože to isté sa môže stať aj žene, ktorá nie je tehotná. Rozdiel je v tom, že koža tehotnej ženy môže zareagovať mimoriadne citlivo, a preto môže byť vzniknutá škvrna odolnejšia. 

Okrem hyperpigmentácie nastávajú aj drobné cievne zmeny na koži, ktoré sa prejavujú začervenaním dlaní a vznikom drobných pavúčikovitých névov v oblasti tváre, trupu a rúk. Aj tieto zmeny po pôrode ustúpia.

Strie 

Objavujú sa hlavne v druhej časti gravidity a postihujú predovšetkým oblasť brucha, no môžu sa objaviť aj na prsníkoch a stehnách. Vznik strií súvisí s pomerne prudkým napínaním kože, ku ktorému dochádza vďaka rýchlo rastúcej maternici, nadmernému ukladaniu tuku v podkoží a zvýšenej hladine hormónu kortizolu. Koža sa na postihnutých miestach naťahovaním stenčí tak, že presvitá podkožné tkanivo – preto majú strie ružovočervené až fialovočervené sfarbenie a nazývame ich „červené“ strie.

Ústup

Po skončení šestonedelia strie ustupujú, čiastočne sa stiahnu, no mnohým ženám ostáva pamiatka na tehotenstvo v podobe sivobielych pruhov, ktoré označujeme ako „biele strie“. Zmena farby súvisí s tým, že po pôrode sa bruško zmenší, koža už nie je tak napnutá, takže jej hrúbka sa zmení a iná je i vrstva tukového tkaniva. 

„Rizikové oblasti“

So vznikom strií sa stretávame nielen u tehotných, ale i u ľudí, ktorí rýchlo pribrali a koža sa zmenám v objeme tela nedokázala dostatočne rýchlo prispôsobiť. Z toho vyplýva, že proti výskytu strií možno sčasti bojovať tým, že si žena stráži príjem potravy (v gravidite nie je potrebné „jesť za dvoch“) a kožu v rizikových oblastiach ošetruje vhodným krémom
Termín „rizikové oblasti“ znamená, že postihnuté nebýva len bruško, hoci tam sú strie spravidla najvýraznejšie, ale aj zadok, stehná a dokonca i prsia. Vhodná je iba veľmi jemná masáž, aby sa koža ešte viac nenaťahovala. Odporúčajú sa skôr mastnejšie krémy, predovšetkým podporujúce tvorbu kolagénu.

Starostlivosť

So starostlivosťou treba začať už v období, keď si svoje rastúce bruško ešte len predstavujete, čiže od prvého trimestra gravidity. Možno sa vám to zdá priskoro, ale kožu takto včas pripravíte na zmeny, ktoré ju čakajú. Vhodná je masáž končekmi prstov smerom zdola nahor. Masáž musí byť veľmi jemná, aby ste si kožu samy zbytočne nenaťahovali, pričom prílišný tlak na brucho nie je vhodný. Prekrvenie a uvoľnenie kože vylepšíte jemným poštipkávaním, ktoré vám však nesmie byť nepríjemné. 

S masážou a poštipkávaním kože na bruchu treba skončiť zhruba dva týždne pred termínom pôrodu, aby nedošlo k zbytočnému podráždeniu. Ak máte problémy napr. s predčasnými sťahmi (tzv. tvrdnúce brucho), taktiež sa masážam a poštipkávaniu vyhnite. V týchto prípadoch sa obmedzte len na veľmi jemné krémovanie či olejovanie kože.

Prsia

Rovnakú starostlivosť si v čase tehotenstva zaslúžia aj prsia. U väčšiny žien dochádza k ich zväčšeniu, napínaniu, niekedy môžu byť pociťované až bolesti, hoci najvýraznejšie zmeny prsia čakajú až po pôrode.

Ak si chcete pekné prsia uchovať aj po tehotenstve a ukončení dojčenia, okrem starostlivosti o ich pokožku treba pamätať aj na správnu podprsenku. Podprsenka nesmie prsia tiesniť či stláčať. Pozor na podprsenky s výstužou alebo zošívanými košíčkami. Výstuž môže tlačiť hlavne na boku prsníkov – v tomto prípade treba kúpiť podprsenku so širším košíčkom alebo výstuž odstrániť. Zošívanie krížom cez košíčky zas môže niektorým ženám dráždiť bradavky a ich dvorce, ktoré bývajú v tehotenstve (a zvlášť v období dojčenia) mimoriadne citlivé. 

Ak vaša hmotnosť počas gravidity stúpla viac ako je potrebné, spravidla sa to prejaví aj na prsníkoch, ktoré sú do značnej miery „tukovou záležitosťou“. Príjemnejšia vám preto bude bielizeň so širšími ramienkami. Nezabúdajte, že správna podprsenka pomôže predchádzať aj problémom s chrbticou, ktoré bývajú spôsobené zvýšenou, navyše často nerovnakou hmotnosťou prsníkov.

Z hormonálneho hľadiska sa prsníky pripravujú na funkciu dojčenia od začiatku gravidity, preto už v prvej tretine tehotenstva môže žena pociťovať určité napätie v prsníkoch. Od druhého trimestra dochádza k zdureniu mliekovodov, dokonca sa v úplne minimálnej miere môže začať vylučovať kolostrum, ktoré sa objavuje v podobe zaschnutých bielych bodiek na bradavkách. Tieto bodky treba z bradaviek jemne odstraňovať.

Kožu na prsiach treba taktiež pravidelne krémovať, ale aj tu treba dávať pozor, aby ste ju zbytočne nevyťahovali. Nezabúdajte krémovať aj časť medzi krkom a prsiami (dekolt), na ktorú sa často zabúda. Vďaka „údržbe“ si ľahšie zachová svoju pružnosť, čo je vzhľadom na rastúcu hmotnosť prsníkov veľmi dôležité. Krém sa snažte nanášať smerom zdola nahor. Môžete pridať aj zopár cvikov na spevnenie prsného svalstva.
Prečítajte si: Aké budú moje prsia po ukončení dojčenia?

Bradavky

Okrem krémovania nezabudnite na „otužovanie“ bradaviek. V pôrodniciach sa pomerne často stretávame, že čerstvé mamičky sa pri dojčení sťažujú na bolesti a popraskanie bradaviek. Bábätko totiž pije niekoľkokrát denne, čo bradavku skutočne zaťažuje. Pripraviť sa môžete na túto situáciu tak, že už počas tehotenstva po nakrémovaní bradavku jemne dvoma prstami potiahnite a otočte na jednu a na druhú stranu. Bradavky si zvyknú na určitú záťaž a zároveň sa takto dá čiastočne predísť problému vpadnutých bradaviek. 

Potenie sa

Niektoré ženy majú počas gravidity pocit, že sa nadmerne potia. Problém sa zvykne vystupňovať v súvislosti s nevoľnosťami v počiatkoch gravidity alebo vo vyšších štádiách tehotenstva, keď sa zväčší brucho a prsia. Pozornosť treba venovať predovšetkým záhybom pod prsiami a v ohyboch medzi nohami a bruchom.

Hlavne v lete, ale aj v zime pri pobyte v prekúrených miestnostiach, môže dôjsť k zapareniu kože na týchto miestach. Ako prvá pomoc počas dňa pomôže odsať pot papierovou vreckovou. Vyholenie v dolných partiách niekomu pomôže, niekomu kožu ešte viac podráždi – chĺpky vlastne pri spotení zabraňujú treniu kože o kožu a tým jej podráždeniu. Vyskúšajte krémovanie alebo zásyp proti potreniu, nikdy však nie oboje dohromady. 

Pozitívne zmeny na koži

Nenadarmo sa vraví, že každá žena v tehotenstve skrásnie. Toto takmer básnické vyjadrenie má však aj reálny základ. U väčšiny žien sa vplyvom hormónov strácajú rôzne vyrážky, pleť má omnoho vyššiu kvalitu, celkovo pôsobí krajšie – prakticky sa blíži k ideálu normálnej pleti, a to nielen na tvári, ale i na jednotlivých častiach tela. A to aj tam, kde doteraz bývala koža najviac problematická – na zadnej časti ramien, na chrbte. Rovnako sa v tomto období zvykne vylepšiť aj kvalita vlasov. Pozor však na ich farbenie. Farbenie vlasov sa v tehotenstve vo všeobecnosti neodporúča, ak ste si však vlasy farbili doteraz, pokúste sa aspoň predĺžiť intervaly medzi jednotlivými procedúrami a siahnite po menej agresívnych prípravkoch
Rovnako treba dodržiavať opatrnosť aj pri všetkých kozmetických prípravkoch, ktoré používate pri očiste, udržiavaní a skrášľovaní vášho tela. Vyberajte radšej z jednoduchších a menej parfumovaných. Koniec-koncov, mnoho žien hlavne v ranom štádiu gravidity „vďaka“ ranným nevoľnostiam od používania parfumovaných výrobkov prirodzene upúšťa. 
Ak sú pre vás niektoré krášliace procedúry nepríjemné, nahraďte ich menej bolestivou alternatívou. Napr. chĺpky na tele nemusíte odstraňovať pomocou voskových pásikov, ale zvoľte klasické holenie. Samozrejme, záleží to aj od individuálneho vnímania bolesti. Treba si však uvedomiť, že každá bolesť narúša vašu vnútornú pohodu, ktorú tak veľmi počas tehotenstva potrebujete.
Koža je dôležitý orgán, ktorý si zaslúži pravidelnú starostlivosť. Počas tehotenstva sa na nej môžu objaviť niektoré zmeny, ktoré sa nám nepáčia. Hyperpigmentácia sa po skončení tehotenstva spravidla vytratí, ale so striami treba začať včas bojovať. Pozor však na bolestivé krášliace procedúry a kozmetické prípravky, ktoré používate – menej je niekedy viac!
Viac: Pekná aj v tehotenstve

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: