Koľkokrát na ultrazvuk?

Redakcia | 9. júl 2016
Koľkokrát na ultrazvuk?

Každá nastávajúca mamička sa teší na chvíľu, keď jej lekár tehotenstvo nielen potvrdí, ale jej bábo v brušku aj prostredníctvom ultrazvuku ukáže.

Niektoré mamičky by sa na svoje dieťatko pozerali najradšej pri každej prehliadke. Ale okrem toho, že to nie je potrebné, nie je to ani zdraviu prospešné. Predsa len, žiarenie, ktoré pri vyšetrení ultrazvukom vzniká, nemá síce vážne následky, ale určite nie je dobré vystavovať sa mu pričasto.

Lekár radí: Aké vyšetrenia vás čakajú v tehotenstve?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča pri nekomplikovanom tehotenstve štyri vyšetrenia ultrazvukom.

Ideálne je, ak sa tak stane:

  • na začiatku tehotenstva, asi v 6. – 8. týždni – na potvrdenie gravidity,
  • v 10. – 12. týždni – vyšetrenie nuchálnej translucencie – výsledky môžu poukázať na genetické alebo anatomické vývojové chyby plodu. Meria sa hrúbka vrstvy tekutiny na zadnej strane krku dieťatka (u detí s Downovým syndrómom je hrubšia).
  • cca v 20. týždni – presnejšie sa určuje vek, pohlavie a veľkosť plodu, spresňuje sa termín pôrodu, pátra sa po vrodených vývojových chybách, predovšetkým srdca, obličiek, končatín...
  • v 30. – 32. týždni – určuje sa  poloha plodu, kontroluje sa vyvinutie orgánov, množstvo plodovej vody, stav  placenty.
Podľa priebehu tehotenstva a taktiež u žien s rizikovým tehotenstvom môže ošetrujúci lekár zvýšiť počet ultrazvukových vyšetrení.
Rozumiete skratkám v tehotenskom preukaze? Ak nie, čítajte: vysvetlenie skratiek preukazu tehotnej.
Aký priebeh má ultrazvukové vyšetrenie a čo všetko obnáša? Kliknite a čítajte.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: