Kiahne a tehotenstvo: aké sú riziká?

Redakcia | 14. november 2016
Kiahne a tehotenstvo: aké sú riziká?

Väčšina ľudí prekoná ovčie kiahne v detskom veku, čím získa určitú imunitu, takže druhýkrát v živote by ich už dostať nemali. Čo ale, ak tehotná žena ešte nemala kiahne a príde do kontaktu s niekým, kto ich práve prekonáva a je pre infekčný?

Ak sa takéto niečo prihodí, treba o tom informovať svojho lekára. Vyšetrí sa hladina protilátok u matky.

Ak protilátky nie sú prítomné, do 72 hodín sa musí podať príslušný imunoglobulín.

Aký môžu mať kiahne v tehotenstve vplyv na dieťa?

Záleží od toho, v akom časovom období pred termínom pôrodu došlo k infikovaniu matky. Ak k infekcii došlo v rozmedzí 5 až 21 dní pred pôrodom, asi u štvrtiny prípadov dôjde k vnútromaternicovej infekcii plodu, ktorá sa prejaví u novorodenca do 4 dní po narodení kiahňami. Tieto infekcie u novorodencov nemávajú negatívne následky, pretože protilátky od matky cez placentu prejsť na plod.

Prečítajte si tiež: Ovčie kiahne (varicela)

Ak matka ochorie v čase kratšom ako 5 dní pred pôrodom, je novorodenec vážne ohrozený. Protilátky u matky sa totiž ešte nestihli vytvoriť a ak aj bol matke podaný imunoglobulín, protilátky ešte nestihli prejsť na novorodenca – úmrtnosť týchto detí je pomerne vysoká.

Neprehliadnite: Ovčie kiahne nemusia skončiť len vyrážkami

Lekári sa preto snažia – ak je to možné – oddialiť pôrod tak, aby od podania imunoglobulínu do pôrodu uplynulo 5 dní. Imunoglobulín sa v týchto prípadoch podáva aj deťom po narodení.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: