Kedy začne bábätko v brušku kopkať?

Redakcia | 25. február 2017
Kedy začne bábätko v brušku kopkať?

Neviete sa dočkať prvých pohybov bábätka v brušku? Od ktorého mesiaca tehotenstva žena tieto pohyby pociťuje a ako ich spozná?

Pohyby bábätka pociťuje každá žena inokedy

Prvé pohyby je možné obvykle zaregistrovať okolo 19. týždňa. U viacrodičiek je to obvykle skôr, u prvorodičiek trošku neskôr. Ale priemer je práve 19. týždeň. Opísať prvé pohyby bábätka je pomerne náročná pisateľská úloha.

Niektorá mamička uvádza pohyb krídiel motýľa možno niekde v brušku, iná to pociťuje ako bublinky plynu v podbrušku či šumenie jesenného lístia na zemi. Intenzita vnímania pohybov závisí aj od telesnej konštitúcie, kedy chudé ženy pozorujú veľmi skoro aj slabé pohyby.

Obézne ženy si obyčajne uvedomia pohyby, až keď sú silnejšie, teda keď je dieťa väčšie. Intenzita pohybov plodu sa zvyšuje priamo úmerne s týždňom tehotnosti.

Prečítajte si: Prvé pohyby v brušku - v ktorom týždni tehotenstva sa objavujú?

Naproti tomu je štúdiami overený údaj, ktorý hovorí, že počet pohybov klesá s narastajúcou dĺžkou gravidity a počas dňa sa pohybuje niekde medzi 400 až 900 (samozrejme údaj zistený pri pravidelnej registrácii pohybov). O krátky čas absolvujete ultrazvukové vyšetrenie (v 20.-21. týždni), ktoré vás určite jednoznačne presvedčí, že je všetko v najlepšom poriadku.

Prečítajte si: 

Lekár radí: Tehuľka pod drobnohľadom alebo Aké vyšetrenia vás čakajú v tehotenstve?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: