Kedy po mimomaternicovom tehotenstve plánovať ďalšie tehotenstvo?

Redakcia | 2. november 2016
Kedy po mimomaternicovom tehotenstve plánovať ďalšie tehotenstvo?

Som po laparoskopickom odstránení mimomaternicového tehotenstva v ľavom vaječníku. Vaječník i vajíčkovod ostali po zásahu neporušené. Prvé tehotenstvo dopadlo bez problémov, syn má teraz 4 roky.

Kedy môžeme plánovať druhé tehotenstvo? Môžeme nejakým spôsobom ovplyvniť, aby sa mimomaternicové tehotenstvo znovu neopakovalo?  

Ďalšie tehotenstvo po laparoskopii plánovať môžete

Na vašu otázku odpovedá: Prof. MUDr. Karol Holomáň , CSc.: Ste po operácii pre mimomaternicové tehotenstvo v ľavom vajíčkovode. Operovaná ste boli laparoskopickým prístupom. Ako uvádzate, výkon bol konzervatívny, čo znamená, že vajíčkovod bol zachovaný.      

Liečba mimomaternicovej tehotnosti spočíva v odstránení chybne zahniezdeného oplodneného vajíčka. Či sa postihnutý vajíčkovod odstráni alebo nie, závisí od druhu zmien na vajíčkovode, veľkosti (dĺžke trvania mimomaternicového tehotenstva), mieste uhniezdenia a v neposlednom rade od priania pacientky – či si želá ďalšie tehotnosti, a samozrejme od aktuálneho zdravotného stavu.

Vo väčšine prípadov je možné šetrne operovať laparoskopickou technikou a vajíčkovod uchovať. Len pri prasknutí vajíčkovodu, so silným poškodením steny vajíčkovodu spojeným s krvácaním, sa nedá jeho odstráneniu vyhnúť. Pri laparoskopických operáciách so zachovaním vajíčkovodu sa vajíčkovod pozdĺžnym rezom otvorí, odstráni sa zárodočné tkanivo a potom sa stena vajíčkovodu buď ponechá otvorená, alebo sa uzavrie zošitím, čo je však komplikovanejší postup.

Pýtate sa, či môžete plánovať druhú tehotnosť a akým spôsobom môžete ovplyvniť, aby sa podobný stav neopakoval. Samozrejme, že môžete plánovať ďalšiu tehotnosť. Treba však dodržať pauzu minimálne 6 mesiacov. V pooperačnom období je vhodná enzymatická liečba, ktorá štatisticky znižuje riziko vzniku pooperačných zrastov.

No šanca, že tehotnosť bude umiestnená opäť mimo maternice, je asi 10 %. Je prakticky nemožné, aby ste tento stav ovplyvnili. Častejšie pozorujeme mimomaternicovú tehotnosť v súvislosti s opakovanými zápalmi vnútorného genitálu, či po predchádzajúcich operáciách v dutine brušnej.

Mohlo by vás zaujímať: Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS)
                                                  Mimomaternicové tehotenstvo
 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: