Kedy môžem znovu otehotnieť po cisárskom reze?

Redakcia | 8. november 2016
Kedy môžem znovu otehotnieť po cisárskom reze?

Vaša otázka: Pred rokom som porodila dieťa cisárskym rezom. Môžem už znovu uvažovať o ďalšom tehotenstve? Bude opäť nutný cisársky rez? Aké je riziko ruptúry maternice?

Cisársky rez nie je dnes už nič mimoriadne, ale...

Na vašu otázku odpovedá MUDr. Peter Brenišin: Ukončenie pôrodu cisárskym rezom sa v súčasnosti nepovažuje za nič mimoriadne. Dokonca rodička už nemusí byť operovaná v celkovej anestéze, ale môže jej byť aplikovaná epidurálna analgéza,  čiže bezprostredne po pôrode už môže svoje dieťatko aj vidieť.

Na druhej strane je však potrebné uvedomiť si, že nejde o prirodzený priebeh pôrodu, ale o operačný zásah – a to dosť podstatný. Cisársky rez, podobne ako akákoľvek iná operácia  môže byť spojený aj s určitými komplikáciami počas operácie, bezprostredne po nej či dodatočne.

Okrem zvýšeného rizika napríklad  vzniku trombózy či pooperačnej infekcie po pôrode cisárskym rezom, treba vedieť aj to, že táto operácia môže mať pre mamičku dôsledky do budúcna, najmä ak ešte plánuje dieťa.

Prečítajte si aj:  Ako sa dojčí po cisárskom reze?

Aké je riziko prasknutia maternice?

Počas tejto operácie sa totiž musí rozrezať a následne zošiť nielen viditeľná pokožka na bruchu, ale aj maternica. Aj keď väčšina žien registruje hlavne jazvu na bruchu a uvažuje, či im nebude vyčnievať z bikiniek, jazva na maternici predstavuje  väčšie riziko. Nepovažuje sa totiž za plnohodnotné tkanivo –  je napríklad menej pružná. Pri ďalšom tehotenstve nemusí zrastené tkanivo rásť rovnako rýchlo ako zvyšok maternice, a ten sa potom napína viac. V ojedinelých prípadoch preto hrozí až prasknutie maternice, ale to je naozaj vzácne.

Riziko prasknutia jazvy maternice pri nasledujúcom pôrode je asi 1,5%, väčšinou sa však jedná iba o malé, čiastočné, nekrvácajúce trhliny, ktoré sa zistia až náhodne po pôrode. Kvôli tomuto potencionálnemu riziku sú matka i dieťa sú počas pôrodu monitorované, takže aj závažnejšie trhliny počas pôrodu končia väčšinou dobre, pretože sa včas rozpoznajú a pôrodník zasiahne.

Koľko teda treba čakať s otehotnením po "cisaráku"?

Najväčšie riziko ruptúry maternice hrozí počas pôrodu, preto by časový odstup medzi dvoma pôrodmi mal byť aspoň 2 roky. Čiže po pôrode cisárskym rezom je vhodné s ďalším tehotenstvom počkať aspoň jeden rok.

Či porodíte opäť  cisárskym rezom, záleží na mnohých okolnostiach. Hlavne tým, či dôvody vedúce k cisárskemu rezu boli primárne alebo sekundárne, či boli na strane matky alebo dieťaťa. Pokiaľ boli na strane matky a sú pravdepodobne nemenné (napr. cukrovka, vrodená vada srdca ap.) je vysoko pravdepodobné, že  aj ďalšie tehotenstvo bude ukončené cisárskym rezom.

V opačnom prípade sa zvažuje, ako ďalej. Samozrejme, dôležitý pri rozhodovaní je predpokladaný stav jazvy po operácii aj vzhľadom na ubehnutý čas medzi 2 tehotenstvami.

Dnes už však nie je zriedkavosťou, že žena má za sebou aj 3 – 4 cisárske rezy.

Mohlo by vás zaujímať aj: Cisársky rez – kedy a prečo?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: