Keď sa bábo v brušku nechce otočiť: tipy, ako mu pomôcť

Redakcia | 4. apríl 2017
Keď sa bábo v brušku nechce otočiť: tipy, ako mu pomôcť

Ako tehotná som s radosťou vnímala pohyby bábätka v brušku a bavilo ma podľa jeho šťuchnutí odhadovať, v akej polohe sa práve nachádza.

Niekedy okolo 33. týždňa sa syn uvelebil vodorovne. Na pravej strane bruška sa zreteľne rysovala jeho hlavička a na ľavej som poľahky nahmatala zadoček.

Vravela som si, že má ešte kopu času otočiť sa pekne hlavičkou nadol, ako väčšina poctivých bábätiek, ale týždne plynuli a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa drobec chystal zmeniť polohu. Moja nervozita rástla každým dňom.

Bolo mi jasné, že pokiaľ dieťatko v tejto pozícii zostane, cisárskemu rezu sa nevyhnem. Každú radu, ako bábätko primäť k otočeniu, som bola ochotná vyvážiť zlatom, ale veľmi sa mi ich nedostávalo.

Syn ma napínal až do konca 38. týždňa, kedy som raz ráno zistila, že moje brucho má konečne trochu normálny tvar. Kontrolný ultrazvuk potvrdil, že je chlapček dolu hlavou, a už tak našťastie zostal. 

Zo štatistík vyplýva, že náš syn patrí medzi dve tretiny detí, ktoré v 32. týždni tehotenstva zaujmú inú polohu ako pozdĺžnu s naliehajúcou hlavičkou, a napriek tomu sa do termínu pôrodu stihnú samé otočiť.

Asi najdôležitejšia rada pre všetky tehuľky v tejto situácii teda znie: Nepodliehajte panike, nenervujte sa a verte prírode a svojmu dieťatku! Je veľmi pravedpodobné, že nakoniec správnu polohu samé zaujme.

Prečítajte si: Ako rastie bábätko v brušku? III. trimester

Bábätko sa môže otočiť do poslednej chvíle 

Dôvodom, prečo sa plod v matkinej maternici otáča na hlavičku, je zrejme jeho hmotnosť. Hlava je gravitáciou ťahaná dolu, a keď začnú „poslíčkovia“, zafixuje sa do panvy a plod väčšinou v tejto polohe zostane až do konca tehotenstva.

Dochádza k tomu približne do 32. týždňa gravidity, ale niektoré deti sa s otočením vôbec neponáhľajú a nechávajú si ho až na poslednú chvíľu.

Takúto skúsenosť mala aj naša čitateľka Markéta:

„Dcéra bola celý posledný mesiac v brušku uložená šikmo so zadočkom smerujúcim nadol. Ja sama som nižšej postavy a štíhla, preto sa zdalo nepravdepodobné, že by sa ešte otočila. Bola som zmierená s tým, že príde na svet cisárskym rezom, ktorý mi lekári v pôrodnici naplánovali na stredu 3. júna, teda 4 dni pred predpokladaným termínom pôrodu. Po všetkých vyšetreniach som už ležala pripravená na sále, keď sa mi odrazu mohutne zavlnilo brucho, až som vykríkla, aké to bolo nepríjemné. Dcéra, akoby tušila, čo sa chystá, doslova v hodine dvanástej zmenila názor a otočila sa do správnej polohy. Narodila sa prirodzenou cestou o dva dni neskôr a je to naša šikulka a veľké šťastie.“ 

Ako môžete dieťatku pomôcť s otáčaním

Nie každá nastávajúca mamička sa ale dokáže tak ľahko ako Markéta zmieriť s možnosťou cisárskeho rezu, prípadne pôrodu koncom panvovým. Väčšina túži urobiť všetko pre to, aby sa drobcovi, ktorý si „postavil hlavu“, pomohla postaviť na hlavu.

   

„Zaručených“ ľudových metód je celý rad. Väčšinou z nich prinajmenšom nič nepokazíte, tak pokiaľ vás nečinnosť ubíja a potrebujete aspoň NIEČO robiť, môžete skúsiť niektorú z nasledujúcich „babských“ rád.

Prečítajte si: Prvé pohyby v brušku - v ktorom týždni tehotenstva sa objavujú?

Cvičenie na zmenu polohy bábätka v brušku

Cvičenie je zjavne najrozšírenejšou laickou metódou na otočenie bábätka. Najčastejšie sa odporúčajú tieto cviky:

  • Kľaknite si na kolená s mierne roztiahnutými nohami, aby malo bruško dosť miesta, a oprite sa o dlane. Chrbticu prehnite (prehnite sa tak, aby ste mala kríže vyššie než bedrá) a podľa chuti v tejto polohe zotrvajte. Môžete sa tiež spustiť hrudníkom až na podložku a ruky si dať pozdĺž tela.
  • S plným žalúdkom, a pokiaľ možno i s plným močový mechúrom si ľahnite na chrbát. Pokrčte nohy v kolenách a položte si panvu tak, aby bola približne 30 cm nad podložkou.

Vydržte tak asi 5 až 10 minút, potom sa pregúľajte do kľaku a oprite sa o ruky. Tento postup zopakujte 3-krát denne. V prvej fáze cviku sa môže stať, že sa vám bude horšie dýchať kvôli tomu, že maternica s plodom tlačí na pľúca. Cvičenie v takom prípade prerušte a v kľaku, opretá o ruky, sa dostatočne vydýchajte. 

  • Pokiaľ cítite, že sa dieťa otočilo, urobte drep so široko rozkročenými nohami, aby hlavička dieťatka zostúpila čo najnižšie.
  • Alternatívou k predchádzajúcemu cviku je tzv. indický most. Východzia poloha je pri ňom rovnaká, len panvu nemáte podloženú, ale držíte ju vlastnou silou zdvihnutú. 

Svietenie na bruško mamičky

Niektoré ľudové teórie tvrdia, že bábätko je možné naviesť do správnej polohy pomocou svetla baterky priloženého na bruško. Pomaly baterkou pohybujte v smere žiaduceho otočenia (pokiaľ dokážete rozpoznať polohu, v akej sa plod nachádza) a dúfajte, že drobček dostane chuť svetlo nasledovať. 

Zvuky

Keď ho nezláka svetlo, možno zatúži vypočuť si príjemnú relaxačnú alebo vážnu (hovorí sa, že ideálne Mozartovu) hudbu. Nad lonovú kosť si priložte slúchadlá s vybranou skladbou.

Zaujme bábätko natoľko, že sa za ňou otočí? Pokiaľ nie, skúste pravý opak – vyrušiť ho nepríjemnými zvukmi. Do miest pod rebrami, kde má bábätko hlavičku, nasmerujte nejaký zdroj nepríjemného zvuku (napr. kuchynský spotrebič alebo naozaj „ostrú“ hudbu).

Teoreticky by sa dieťatko mohlo snažiť vyhnúť sa hluku a otočiť sa od neho preč. 

Akupunktúra a akupresúra ako pomoc pri otáčaní bábätka v brušku

Akupunktúra i akupresúra pracujú na princípe dráždenia presne stanovených miest na povrchu tela. Pre otočenie plodu do správnej polohy sa odporúča každý deň aktivovať body B 67 a LIV 3. Bez konzultácie so skúseným akupunkturistom (najlepšie s lekárskym vzdelaním) sa ale v tomto prípade nezaobídete. 

Moxovanie

Moxovanie, rovnako ako akupunktúra a akupresúra, využíva určité body na tele, ktoré aktivuje prikladaním horiacej pelyňkovej „cigarety“. I v tomto prípade je potrebné vyhľadať príslušného odborníka. 

Homeopatiká

Nepriamu pomoc ponúkajú i homeopati, ktorí pomocou homeopatík podporujú aktiváciu maternice a dieťaťa. To môže byť impulzom na otočenie plodu.

Dohováranie a imaginácia

Snáď najjednoduchšia metóda zo všetkých. Jednoducho sa s dieťatkom v duchu alebo nahlas rozprávajte. Vysvetlujte mu, že narodiť sa musí hlavičkou napred a že je veľmi dôležité, aby sa otočilo. Predstavujte si, ako sa v brušku otáča a aké to bude, keď bude hlavičkou nadol, tak ako má. 

Prečítajte si: Prenatálna komunikácia matky a dieťaťa

Uvedené metódy môžete praktizovať približne od 32. týždňa tehotenstva. Ich účinnosť je podľa odborníkov sporná, ale určite sa sama stretnete s mamičkami, ktoré sú presvedčené o tom, že „to funguje“. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: