Jedálniček tehuľky: Čo (ne)jesť?

Redakcia | 12. máj 2017
Jedálniček tehuľky: Čo (ne)jesť?

Ak chcete svoje telo detoxikovať a urobiť pre svoje dieťa len to najlepšie, je dobré začať s úpravou jedálnička aspoň 3 – 6 mesiacov pred otehotnením. Má zmysel stravovať sa racionálne, ak už ste tehuľka?

Odpoveď je jednoznačne áno. Sú totiž potraviny a nápoje, ktoré môžu vášmu zdraviu i bábätku uškodiť. Placentou totiž prechádzajú nielen živiny potrebné pre jeho rast, ale aj mnoho škodlivých látok, ktoré sa do tela môžu dostať aj z potravín či nápojov.
Prečítajte si: Tehotenské problémy s trávením

Čo by v jedálničku tehuľky nemalo chýbať?

  • dusené, na pare pripravované potraviny, smažené/vyprážané pomenej
  • čerstvá zelenina a ovocie (príp. šťavy, drene, pyré z nich...) – čo najviac
  • ovsené vločky, cereálie
  • ryby, mäso
  • celozrnné pečivo
  • cestoviny

Čomu by tehuľka nemala vôbec konzumovať?

  • potraviny po záruke, nahnité alebo plesnivejúce
  • tonik – obsahuje chinín (používa sa pri liečbe malárie, v tehotenstve zvyšuje riziko potratu)
  • kolové a kofeínové nápoje – iba v malom množstve (max. 300 ml/deň)
  • alkohol – jednoznačne nie, jeho negatívny vplyv na vývoj plodu je dokázaný
  • surové mäso/ryby – biftek, steak, sushi
  • surové vajíčka a doma (či v bufetoch...) pripravené majonézy a šaláty z nich – riziko salmonelózy
  • mäkké a plesnivé syry, čerstvé mlieko (nepasterizované) – môžu spôsobiť ochorenie listeriózu alebo toxoplazmózu
A čo také sladkosti? – na zdraví nepridajú, ale na hmotnosti áno. Ak potrebujete rýchlu energiu, siahajte radšej po ovocí. A ak vás prepadne chuť na niečo „malé-sladké“, zahryznite si radšej do kyslej uhorky. „Oklamete“ chuťové poháriky.

Prečítajte si: 
Radí odborníčka: Zdravé stravovanie počas tehotenstva i dojčenia? 6 zásad pestrej stravy.

Tehotenstvo týždeň po týždni - toto musíte vyskúšať!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: