Jarná tehuľka: čo môže a čo nie?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 11. máj 2017
Jarná tehuľka: čo môže a čo nie?

Byť tehotná na jar je mimoriadne príjemné. Tehotenské bruško už nemizne pod hrubými zimnými kabátmi a na druhej strane nie je ani tak horúco, aby by bol každý pohyb unavujúci. Napriek tomu je niekoľko vecí, na ktoré by jarné tehuľky mali dávať pozor.

Jarné slnečné lúče – ideál pre budúce mamičky

Jarné slnko je pre budúce mamičky ideálne. Keďže ešte nie je príliš horúco, nie je obehový systém nadmerne zaťažovaný. Aj napriek svojej miernosti sú ale slnečné lúče priaznivé.

Je vedecky dokázané, že deti, ktoré sa narodili v letných mesiacoch, majú vyššiu hustotu kostí. Dôvodom je vitamín D, ktorý ľudské telo syntetizuje pomocou svetla. A vitamín D je pre výstavbu kostí dôležitý.

Jarné tehuľky ho môžu ľahko získať tým, že sa budú pravidelne prechádzať na čerstvom vzduchu. Tak urobia dobre nielen svojmu bábätku, ale urobia niečo prospešné aj pre seba, lebo pohyb je pre ne v tehotenstve obzvlášť prospešný.
Prečítajte si: Vitamín D alebo slnečný vitamín: prečo je dôležitý?
Keďže sa však počas tehotenstva pokožka stáva citlivejšou voči slnečným lúčom, stúpa aj riziko spálenia a s tým súvisiacich zdravotných problémov. Preto – aj keď je slniečko nádherné, možno sa vám zdá i veľmi mierne – treba sa vyhnúť dlhým slnečných kúpeľom na poludňajšom slnku!

Pravidlo neísť von bez ochranného pleťového krému by pre vás malo platiť dvojnásobne. A nezabudnite si natrieť nielen tvár, ale i krk, dekolt a ruky – skrátka všetky odhalené časti tela. Ak sa intenzita slniečka zvýši, nezabudnite ani na pokrývku hlavy.

Tip MAMA a ja

Ak sa vám pokožka neprirodzene sfarbí alebo sa na nej objavia pigmentové škvrny, presuňte sa radšej do tieňa. Eventuálne sa môžete poradiť s kožným lekárom.

Tehuľka v záhrade

Prvé jarné slniečko nás láka svojím teplým pohladením von do záhrad či na balkón. Tie treba dať po zime pekne do poriadku. Teší nás kupovať cibuľky kvetov či sadenice muškátov a premýšľať o tom, ako bude vyzerať kúsok našej vlastnej zelene o pár mesiacov.

Tehotné ženy by sa ale v žiadnom prípade nemali vŕtať v záhradnej zemine bez rukavíc. Čo ak tam v zime susedova mačka zanechala po sebe výkaly? V pôde si nachádzajú parazity ideálnu živnú pôdu a vďaka špinavým nechtom by si mohli nastávajúce mamičky privodiť parazitárne ochorenia alebo toxoplazmózu.
Prečítajte si: Infekcie v tehotenstve
Tip MAMA a ja 

Pri plánovaní záhradky treba myslieť už i na bábätko. Ak chcete zasadiť viacročné rastliny, treba mať na pamäti to, že napr. rododendron, oleander alebo iné rastliny vyzerajú síce nádherne, ale môžu byť pre malé deti nebezpečné, lebo ich listy sú jedovaté! 

Čerstvé ovocie a zelenina sú v tehotenstve dôležité

K jari patrí okrem slnka a príjemných teplôt aj obohatenie jedálneho lístka. Konečne sa na trhoviskách opäť plnia stánky s čerstvým ovocím a zeleninou. Ale aj tu by mali byť tehuľky obozretné: čerstvé ovocie i zeleninu treba vždy dôkladne umyť.

Niektorí odborníci varujú pred čerstvým medvedím cesnakom, lebo existuje podozrenie, že môže vyvolať spontánny potrat. Ďalší problém predstavujú dusičnany. Najviac sa ich hromadí v listovej zelenine.

Ide predovšetkým o špenát a hlávkový šalát. Vyššie množstvá sú aj v reďkovke a koreňovej zelenine. V malých porciách však ide o zdravé potraviny. Dôležité pravidlo tu teda znie: Všetko s mierou!

A tiež nekupovať dokonale krásnu zeleninu, prípadne ešte o čosi väčšiu, ako zvyčajne – je veľký predpoklad, že bola príliš hnojená. Na pohľad je síce fajn, ale o jej zdraviu prospešnosti by sa dalo polemizovať.

Prečítajte si: 
Radí odborníčka: Zdravé stravovanie počas tehotenstva i dojčenia? 6 zásad pestrej stravy.

Pozor na zmrzlinu počas tehotenstva

Konečne po dlhom čase znova do cukrárne? Samozrejme, že si tu môžu tehotné ženy zamaškrtiť. Ale pozor na zmrzlinu: nie je najbezpečnejšia, lebo môže obsahovať salmonelu, ak boli na jej prípravu použité čerstvé vajcia.

Ak v zmrzlinárni nemajú túto informáciu priamo vyvesenú na viditeľnom mieste, je vhodné sa na tento fakt radšej opýtať. A ešte jedna rada: Nikdy nejedzte rozpustenú zmrzlinu.

Ak je mimoriadne teplo, vzdajte sa aj strojovej zmrzliny, lebo tu sa môžu salmonely zahniezdiť rýchlejšie ako do „kopčekovej“ zmrzliny alebo zmrzliny balenej. Značkovú zmrzlinu z mrazničky si však môžete užívať bez obáv, lebo tá je prísne kontrolovaná.

Jar – čas alergií

Príroda je v plnom rozpuku, všetko sa zelená a kvitne. Po dlhej zime sa konečne vrátilo slnko i farby. Každý piaty Slovák sa ale až tak veľmi na jar neteší. Je to totiž čas sennej nádchy. Senná nádcha je ľudovým označením alergickej nádchy. Tá sa prejavuje kýchaním, slzením, svrbením očí, nosa. 

Vplyv tehotenstva na alergiu je veľmi individuálny. Niektorá nastávajúca mamička o svojej alergii v tehotenstve a počas dojčenia takmer ani nevie, príznaky má veľmi mierne, u inej sa prejavuje rovnako a u ďalšej sa príznaky enormne zhoršia.

Lieky proti alergii (na predpis i tie voľnopredajné) užívajte len po dohode s lekárom! Predovšetkým nosové spreje a antihistaminiká môžu pre nenarodené deti predstavovať v prvej tretine tehotenstva pomerne veľké riziko.

Najlepší spôsob, ako prežiť peľovú sezónu v tehotenstve, je skrátka alergénom sa vyhnúť. Odložte dlhé prechádzky vonku, najmä medzi 5. a 10. hodinou ráno, keď je výskyt peľov najvyšší, a nechoďte do prírody vo veternom počasí, ale skôr čerstvo po daždi.

Ak je to možné nadránom sa snažte neotvárať okná v miestnosti, kde spíte, aby vás pele nezačali dráždiť a narušili vám tak pokojný spánok.

Prečítajte si: Senná nádcha versus nádcha
Tip MAMA a ja 

Peľová alergia býva často spojená s niektorými druhmi potravín – aj keď ste ich dosiaľ tolerovali veľmi dobre, v tehotenstve sa im radšej vyhnite. Napríklad, ak ste citlivé na brezový peľ, v potravinách by ste mali vynechať jablká, zeler, mrkvu, vlašské orechy či kiwi. 

Tehuľka a jarné upratovanie

Nastal čas na jarné upratovanie. Čaká vás prach v obývačke, špinavé okná v celom byte, zamastené kachličky v kúpeľni, sivé záclony v kuchyni... Ale aj pri jarnom upratovaní by mali byť tehuľky opatrné.

V žiadnom prípade nepresúvajte ťažký nábytok! Ruky preč treba dať i od silných a agresívnych čistiacich prostriedkov – napr. prostriedku na čistenie rúry. Výpary sú škodlivé najmä v počiatkoch gravidity!

O jarné pocity sa podeľte s partnerom

Príjemné teplo, zelenajúca sa príroda, stromy obsypané pukmi a jemný vetrík v nás prebúdzajú chuť žiť, milovať, rozumieť si... Teraz je ideálny čas stráviť ešte raz nádhernú dovolenku ako pár, lebo nie je ani príliš teplo, ani príliš zima.

Telo teraz uvoľňuje vo zvýšenej miere hormón šťastia – seratonín – je to teda správny čas na to, aby ste jarné pocity prežívali spolu s partnerom. 

Užívajte si tehotenstvo a tešte sa spoločne na vzrušujúci čas, ktorý vás čaká po narodení bábätka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: