Hmotnosť a tehotenstvo

MUDr. Peter Brenišin | 30. október 2016
tehotna a hmotnost

Niet vari ženy, ktorá by sa nezaoberala svojou hmotnosťou, a to bez ohľadu na to, či je jej hmotnosť v poriadku alebo nie. Mimoriadne dôležitou sa hmotnosť stáva v súvislosti s tehotenstvom – a verte, nielen kvôli šatníku.

Hmotnosť ovplyvňuje aj otehotnenie

Občas sa v časopisoch či na internete vynoria články na tému, akým ženám dávajú muži prednosť – či sú to ženy skôr štíhle alebo tie, ktoré príroda obdarila o čosi viac. Vedci zistili, že mužom sa páčia ženy ani chudé, ani príliš „pri tele“, ale uprednostňujú skôr určitý pomer telesných proporcií, pričom vyhráva štíhly driek v kombinácii s primeraným poprsím a bokmi. Predpokladá sa, že v mužskej mysli vyhráva dávno zakódovaný typ zdravej ženy, ktorá nebude mať problém donosiť potomstvo. A či chceme veriť alebo nie, súčasná veda dáva tomuto pohľadu na ženskú krásu za pravdu – problémy s otehotnením či počas tehotenstva mávajú ženy, u ktorých sa hmotnosť odchyľuje od ideálnej hmotnosti, pričom problematická je odchýlka smerom nahor i nadol.

V tejto súvislosti je potrebné konštatovať, že v rozvinutých krajinách stúpa podiel obéznych ľudí v populácii – aj keď Slovensko sa napríklad s USA v tomto smere rovnať nemôže, v posledných rokoch aj u nás výrazne vzrástol počet obéznych ľudí. Na druhej strane sa však v porovnaní s minulosťou zvýšila skupina ľudí, ktorí trpia poruchou príjmu potravy, napr. bulímiou či anorexiou. A ako všade tam, kde sa človek odchýli od „zlatej strednej cesty“, aj tu vznikajú komplikácie. Ako už bolo spomenuté, takéto ženy mávajú problém nielen počas tehotenstva, ale môžu mať vôbec problém otehotnieť.

Prečítajte si aj: Čínsky kalendár na určenie pohlavia dieťatka

Riešiť hmotnosť už pred tehotenstvom?

Každá tehuľka potvrdí, že hmotnosť jej skontrolujú v každej tehotenskej poradni, čiže počas celého tehotenstva. Prečo je však potrebné dbať na správnu hmotnosť už pred tehotenstvom?

Ak je žena príliš štíhla, samo osebe to ešte nemusí znamenať nič zlé – niektoré typy žien sú takto stavané a nepriberajú ani pri vyššom príjme potravy. Dôležité však je, aby takáto žena skutočne mala vyváženú stravu, pričom pred otehotnením nie je vhodné vylúčiť zo stravy niektorú zložku – samozrejme, ak ste ju doteraz nekonzumovali nadmerne. Do stravy patria v primeranom pomere všetky zložky potravy, preto je napríklad nerozumné, ak sa rozhodnete v snahe o peknú postavu úplne vylúčiť tuky.

Treba si uvedomiť, že existuje aj čosi také, ako vitamíny rozpustné v tukoch – ak tuky zo stravy vylúčite úplne, telo nedokáže tento typ vitamínov spracovať a prijať. Tuky majú význam aj pre fungovanie hormonálneho systému – a takto by sme mohli pokračovať na tému bielkovín, minerálov a iných zložiek potravy. Ak žena v snahe udržať si postavu buď niektorú zložku zo svojej stravy vylúči alebo príliš zníži príjem kilojoulov, hoci inak je pomer jednotlivých zložiek stravy v poriadku, nemôže sa čudovať, že má problém otehotnieť – telo akoby odmietalo ďalšiu záťaž pri nedostatočnom príjme potravy (a tehotenstvo by pre takýto organizmus záťažou skutočne bolo) alebo jednoducho nie je schopné vyprodukovať látky, ktoré sú potrebné v súvislosti s budúcou graviditou.

Prečítajte si aj: Vplyv telesnej hmotnosti na plodnosť

BMI a iné ukazovatele

Treba však zdôrazniť, že nie je štíhla ako štíhla – dôležitý je pomer hmotnosti a výšky (zvyčajne sa meria ako BMI – Body Mass Index), stav svalstva, pomer vody, tuku ku hmotnosti, ale aj ďalšie faktory – napríklad aj to, či žene nechýba primeraný pohyb. Ak vystríhame pred nadmernou štíhlosťou, neznamená to, že by sme nadržiavali ženám, ktoré si rady „doprajú“.

Netreba to preháňať s diétami, ale rozhodne to netreba preháňať ani v opačnom smere – pred otehotnením si skutočne netreba robiť žiadne „zásoby“ v tele, naopak – priveľa tuku na telo pôsobí, akoby ho čosi chcelo zadusiť. Je veľmi zlé, ak sa skombinuje vysoký príjem potravy s nedostatkom pohybu – cesta k obezite a problémom s ňou spojenými je otvorená.

Obézne ženy sa môžu stretnúť s celým radom ťažkostí – a problém otehotnieť je len jedným z nich. Je známe, že obezita je v podstate pozvánkou pre vznik cukrovky 2. typu. Práve ženy diabetičky mávajú nielen veľké problémy s otehotnením, ale ak sa už tehotenstvo potvrdí, môžu sa v jeho priebehu objaviť závažné problémy, ktoré môžu ohrozovať jednak tehuľku, ale i plod. Šanca na donosenie zdravého dieťatka je potom iba v dôslednom dodržiavaní liečby, čo vyžaduje od tehotnej obrovskú sebadisciplínu.

Obezita a tehotenstvo

Niekedy, keď naši chudobnejší predkovia nemali dostatok potravy, snažili sa, aby bolo dožičené aspoň tým, ktorí to potrebovali najviac – napríklad tehotným ženám. Neskôr sa rôzne tehotenské chute začali ospravedlňovať tým, že tehotná žena potrebuje jesť za dvoch – čo ale vôbec nie je pravda. Keď si predstavíme maličký plod – na konci prvého mesiaca je to také centimetrové „takmer-nič“ a na konci gravidity dieťa o hmotnosti okolo 3 kg – naozaj tu nejde o „celého človeka“, ktorého by bolo treba živiť obrovským príjmom potravy.

Mnohé ženy však zdôrazňovaním svojich zvláštnych chutí či nadmerným konzumovaním jedla akoby sa snažili upútať pozornosť na svoje tehotenstvo, iné si kompenzujú každodenné kontrolovanie hmotnosti a obmedzovanie v jedle, ktoré zažívali pred tehotenstvom, pričom majú pocit, že pribrať počas gravidity je predsa normálne. Iste, s nárastom hmotnosti počas tehotenstva treba počítať. Je však zlé, ak je tento nárast príliš rýchly, alebo naopak – ak hmotnosť nestúpa tak, ako by mala.

Koľko by mala žena počas tehotenstva pribrať?

Strava počas gravidity by sa oproti obdobiu pred otehotnením nemala výrazne zmeniť – mala by byť však dostatočne pestrá, rozdelená do menších dávok, ktoré žena prijíma v priebehu dňa. Dbať na menšie a častejšie dávky jedla je dôležité hlavne v raných štádiách, keď sú častejšie žalúdočné nevoľnosti. Ak tehuľka príliš priberá, môže to byť vďaka nadmernému príjmu potravy alebo za tým môže byť vážny zdravotný problém.

Celkovo by mala žena počas celého tehotenstva pribrať niečo medzi 10 až 14 kg.

Pri nadmernom príjme potravy sa môže veľmi rýchlo dostať do kategórie „obézna“ aj žena, ktorá mala pred otehotnením primeranú postavu. Tu si treba uvedomiť, že obezita je spojená s mnohými rizikami a komplikáciami nielen pre samotnú tehuľku, ale aj pre plod.

Riziká vs. nadmerná hmotnosť

U obéznych žien stúpa riziko potratu, predčasného pôrodu a zvyšuje sa riziko úmrtia plodu v maternici či riziko úmrtia dieťaťa v ranom veku.

U ženy obezita vedie k cukrovke, vyššiemu krvnému tlaku, zvyšuje sa riziko infarktu či mozgovej cievnej príhody. Obézne ženy sú okrem toho náchylnejšie aj na iné ochorenia, pretože u nich dochádza k zhoršeniu imunity a tým sa znižuje ich schopnosť bojovať s akoukoľvek infekciou. S obezitou sa spájajú aj rôzne iné nepríjemnosti – napríklad horšie sa „hľadá“ žila na odber krvi, problematickejšie môže byť vyšetrenie – či už vaginálne alebo ultrazvukové.

Obézne ženy mávajú často deti s veľkou pôrodnou hmotnosťou, čo môže predstavovať komplikáciu pri pôrode alebo to môže byť dôvodom aj pre cisársky rez. Jazvy po operačnom zákroku sa tehotným ženám hoja horšie, hlavne, ak sa k obezite pridruží aj cukrovka. V súvislosti s tehotenstvom mávajú obézne ženy vyššiu pravdepodobnosť výskytu vyššieho krvného tlaku, preeklampsie a tehotenskej cukrovky.

Preeklampsia je veľmi vážnou komplikáciou tehotenstva, ktorá ohrozuje tehuľku aj plod, takže niekedy je nutné pristúpiť k predčasnému ukončeniu tehotenstva – a to aj niekoľko týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu. U obéznych žien je dokázateľne vyšší výskyt detí s vrodenými vývojovými chybami. Minimálne u plodu vzniká predispozícia na obezitu, prípadne aj na cukrovku.

Nízka hmotnosť v tehotenstve

Ako sme si povedali, mnoho žien s nízkou hmotnosťou má problém otehotnieť, ale nie je to nemožné. Varovným signálom počas tehotenstva môže byť nízky nárast hmotnosti – lekár sa vtedy zameria hlavne na to, či je v poriadku plod, či rastie tak, ako by mal vzhľadom na výšku a hmotnosť rodičov. Určite sa však bude pýtať aj na tehuľkino stravovanie.

Sú totiž ženy, ktoré sú aj počas tehotenstva posadnuté „racionálnou výživou“ – tie úvodzovky preto, lebo v skutočnosti nejde o racionálnu, ale o nedostatočnú výživu.

Riziká môžu byť pri nedostatočnom príjme potravy viaceré – hrozí chudokrvnosť, čo má priamu súvislosť s okysličením krvi nielen u matky, ale aj u plodu. Okrem toho musí organizmus tehuľky siahnuť hlbšie do svojich „zásob“, čím môže dôjsť k zhoršeniu celkového stavu organizmu ako u budúcej mamičky, tak aj u plodu, ktorý „hladuje“ zároveň s tehuľkou.

Všetko toto vplýva na priebeh tehotenstva, ktoré sa z normálneho môže v krátkom čase premeniť na rizikové – stúpa riziko potratu, predčasného pôrodu, zvyšuje sa pravdepodobnosť poškodenia plodu. Preto by ste v tomto období nemali držať žiadnu redukčnú či inú diétu – okrem tej, ktorú z nejakého vážneho dôvodu predpíše lekár.

Ženy niekedy vedie k obmedzovaniu sa v strave ani nie snaha o dokonalú postavu, ale zdanlivo rýchlejší nárast hmotnosti, ktorý pritom vôbec nemusí byť zapríčinený prejedaním sa. Niekedy zabúdame, že počas gravidity dochádza v tele budúcej mamičky k zadržiavaniu vody, čo sa môže javiť ako priberanie. Príčinou tohto javu však môže byť skôr problém s obličkami.

A aký je rozdiel medzi „tučnou“ a „opuchnutou“ ženou? Ak zatlačíte prstom do tkaniva, na ktorom je opuch, ostane po prste na tomto mieste jamka, ktorá sa o chvíľočku vyrovná. Opuch nemusí znamenať nič zlé, ak sa po odpočinku stratí – napríklad ráno by nemali byť nohy opuchnuté, aspoň nie výrazne. Ak sa však opuch nestráca a od nôh postupuje smerom nahor, je to varovný signál, že niečo nie je v poriadku.

A čo s hmotnosťou po pôrode?

Nuž, obézne mamičky sú tu v nevýhode. Rany sa hoja horšie, ženy sa ťažšie dostávajú do pôvodnej formy. A problém môže nastať aj s dojčením.

Je to síce paradox, ale práve ženy, ktoré mali pred otehotnením väčšie prsia, mávajú s dojčením problémy častejšie než tie, ktoré si potrebovali vypomáhať vypchávkami. Väčšie prsia sú totiž skôr tuková než „funkčná“ záležitosť, takže nikde nie je zaručené, že žena s väčšími prsníkmi bude dojčiť lepšie a dlhšie než jej „plochá kolegyňa“ – skôr naopak: obézna žena bude pravdepodobne dojčiť o čosi kratšie než štíhlejšia mamička.

A nezabúdať na pohyb!

Pohyb je veľmi dôležitý – ak nechceme, aby naše telo „zhrdzavelo“, musíme sa hýbať. Nemusí ísť o nejaké veľké športové výkony, skôr o to, aby bol pohyb každodennou súčasťou nášho života, a to aj vtedy, ak máte povolanie, v ktorom je nutné stáť celý deň na nohách.

Primeraný pohyb je neoddeliteľnou súčasťou zdravej životosprávy a pomáha nielen zachovať  správnu hmotnosť, ale v dobrej kondícii udržiava i naše cievy a obehový systém, čo v rámci prevencie napr. kŕčových žíl nie je na zahodenie. Vaše telo sa vám poďakuje nielen počas pôrodu, ktorý pri dobrej kondícii zvládnete omnoho ľahšie, ale aj pri zotavení sa v období po pôrode. Pohyb zároveň pôsobí aj ako prevencia mnohých ochorení, hlavne srdcovo-cievnych, čo oceníte vo vyššom veku.

Takže – ak chcete otehotnieť a mať tehotenstvo bezproblémové, starajte sa o seba. Udržiavajte si optimálnu hmotnosť nielen pred otehotnením, ale aj počas tehotenstva a dojčenia. Pomôže vám vyvážená strava, primeraná vášmu energetickému výdaju, a dostatok pohybu na čerstvom vzduchu. Ak treba, prekonajte svoju pohodlnosť – ide predsa o vaše dieťatko, aby prišlo na tento svet zdravé.

Mohlo by vás zaujímať aj: Tehotenstvo po týždňoch

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: