Cvičiť v tehotenstve - áno alebo nie?

Redakcia | 17. december 2016
cvičenie v tehotenstve

Pre niektoré ženy je cvičenie a pohyb súčasťou života a plánujú s cvičením pokračovať aj počas tehotenstva. A naopak, sú i tehuľky, ktoré nikdy necvičili, ale práve počas tehotenstva by rady aspoň trochu zvýšili svoju kondíciu. Ako teda na to?

Chcete pokračovať v cvičení aj počas tehotenstva?

Práve ste sa dozvedeli o svojom tehotenstve. Predtým ste  sa venovali nejakej športovej aktivite a chcete v nej pokračovať.

Vo všeobecnosti platí - ak nie ste v rizikovej kategórii a Vaše tehotenstvo prebieha bez problémov, nebránia vám zmeny sprevádzajúce tehotenstvo v športovej aktivite.

Záleží samozrejme i na stupni tehotenstva, pretože v posledných troch mesiacoch neustále rastúce bruško a zväčšujúca sa maternica obmedzujú dýchanie, znižujú pohyblivosť a  menia postavenie chrbtice.

V dôsledku uvedených zmien sa budete pohybovať inak, s väčšou námahou a menšou intenzitou. Niet však  pochýb o tom, že ak zostanete vo forme,  pomôžete telu lepšie sa pripraviť na namáhavý maratón pri pôrode a kolotoču okolo bábätka.

Takisto Vám cvičenie pomôže lepšie sa dostať do formy po skončení šestonedelia. Samozrejme, predtým ako začnete cvičiť, sa poraďte so svojím gynekológom. Existujú komplikácie, pri ktorých sa cvičenie neodporúča.

Zmeny, ktoré by ste mali vo svojom športovom programe počas tehotenstva urobiť:

Počas tehotenstva musíte znížiť náročnosť vášho cvičenia, teraz nie je čas na  zvyšovanie kondície a na heroické športové výkony. Cvičenie berte ako zábavu a vychutnajte si ho.

Odporúčame cvičiť 2 až 3 razy týždenne s jednodňovou prestávkou medzi dvoma cvičeniami, jedno cvičenie môže trvať 30-60 minút, podľa intenzity. Keď cvičíte intenzívnejšie, tak stačí aj menej (20 minút).

Neľakajte sa, že ste vyšli z formy, ak sa budete cítiť unavená viac ako normálne napriek tomu, že ste znížili tempo cvičenia.

Tehotenstvo je obdobie, ktoré kladie na organizmus väčšie nároky ako inokedy a hlavne v prvých troch mesiacoch, kým si vaše telo nezvykne na zmeny, môžete cítiť únavu už pri minimálnej námahe. Pokojne v cvičení poľavte, i cvičenie nižšej intenzity je v tomto období pre Vás prínosom.

Začínate cvičiť práve v tehotenstve?

Nedávno ste zistili, že ste tehotná. Nikdy ste necvičili, ale práve teraz by ste chceli začať so sebou niečo robiť.

Aj teraz je čas na to, aby ste začali cvičiť. Musíte však dôsledne zvážiť vaše možnosti a schopnosti.

Ak ste pred tehotenstvom necvičili, nevykonávali fyzickú prácu a máte sedavé zamestnanie, poraďte sa o fyzickej aktivite s vaším ošetrujúcim lekárom.

Vo všeobecnosti ale platí, že ak nie ste vo vysokorizikovej kategórii, môžete začať cvičiť  na ľahkej až mierne náročnej úrovni, na základe Vašej momentálnej kondície.

Pre začiatočníkov platí: môžete cvičiť 2 až 3 krát  týždenne, s minimálne jedným dňom oddychu  medzi dvoma cvičeniami, jedno cvičenie by malo trvať 15-30 minút a po čase, keď si zlepšíte kondíciu, môžete tento čas predĺžiť až na 45 minút. 

Máte nadváhu a nikdy ste necvičili?

Teraz ste tehotná a chcete začať s cvičením a vylepšiť si tak formu, prípadne na začiatku tehotenstva ešte čosi  zhodiť.

Prečítajte si aj:  Hmotnosť a tehotenstvo

Cvičiť začať môžete, ale chudnutím počas gravidity by ste mohli ohroziť Vaše dieťa. Tehotenstvo rozhodne nie je čas na závratné zvyšovanie kondície alebo znižovanie hmotnosti. Myslite hlavne na vlastné potešenie z cvičenia a nie na zvyšné kilogramy.

Snažte sa stravovať tak, aby ste nepribrali viac ako 9 kg a uvidíte, že počas dojčenia pôjde vaša hmotnosť rýchlo dole. Ak nie, na náročnejšie cvičenie budete mať príležitosť po skončení šestonedelia, resp. dojčenia.

O tom, ktoré športové aktivity sú vhodné pre tehotné ženy a ktorým by ste sa radšej mali vyhnúť si prečítate tu: Cvičiť v tehotenstve sed a ľah - áno alebo nie?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: