Čo urobiť ako prvé pri podozrení na TEHOTENSTVO?

Ingeborg Nicol Kavečanská | 17. október 2017
tehotenstvo, prvé príznaky, tehotenský test

Existujú všeobecné príznaky tehotenstva, ktoré sú ale také individuálne, že nie vždy je možné sa nimi orientovať. Dokonca aj pri každom tehotenstve môžu byť príznaky rôzne.

Medzi najčastejšie príznaky tehotenstva v prvých dňoch patrí:

  • Vynechanie menštruácie
Pozor, nie je to pravidlo! Menštruácia sa, bohužiaľ, v ojedinelých prípadoch v slabšej forme môže dostaviť, poprípade ju nahrádza jemné špinenie alebo tmavý výtok. Hlavne v čase predpokladanej menštruácie.
  • Citlivosť pŕs a bradaviek
  • Pocit napätia a nadúvanie v brušku a podbrušku (sem-tam sa vyskytne “štipkanie” v podbrušku).
  • Zriedkavejšie sa môže objavovať aj mierny opuch ohanbia.
  • Bolesti hlavy, prípadne pocit „dunenia v hlave“ spôsobený zmenenou hladinou hormónov vo vašom tele.
  • Náhla ospalosť, ktorá sa môže dostaviť kedykoľvek počas dňa.
  • Časté a hlavne nočné močenie.
  • Dýchavičnosť.

tehotenstvo , hcg, ultrazvuk, moč, tehotenský test

Ak máte na základe týchto príznakov pocit, že môže ísť o tehotnosť, jednoznačne to môžete určiť dvoma spôsobmi, poprípade ich kombinovať: Zakúpiť si tehotenský test alebo navštíviť lekára.

Tehotenský test

Tehotenský test, ktorý je bežne dostupný vo všetkých lekárňach a reaguje na základe zvýšenej hladiny HCG v moči.

HCG tehotenský hormón (human chorionic godanontropin), je vylučovaný embryom po uhniezdení. Zvyšuje sa v závislosti od podľa počtu dní po uhniezdení.

Prečítajte si: Niekoľko tipov, ako si upraviť domácnosť pred príchodom bábätka

Ak ste si vybrali prvú možnosť, tehotenský test, je možné kúpiť ho v ktorejkoľvek lekárni a najlepšie samozrejme vopred, aby ste sa vedeli otestovať z ranného moču. Samozrejme, v dnešnej dobe je citlivosť testov taká vysoká, že je možné ich použiť kedykoľvek počas dňa, ale ranný moč obsahuje najvyššie hodnoty HCG.

Prečítajte si tiež: Vyšetrenia v tehotenstve

Keďže sme zistili, že 8. - 10. deň po počatí je hladina HCG dostatočne vysoká na meranie najbežnejšími testami, netestujeme skôr ako 1 - 2 dni po vynechaní menštruácie, a to z jediného dôvodu.  Ak nie ste sledované folikulometriou – teda vaginálnym ultrazvukovým vyšetrením, zameraným na zistenie a potvrdenie ovulácie, prípadne nemáte inak dokázanú ovuláciu, tak nemáte istotu, že ovulácia prebehla presne na 14-ty deň cyklu.

Ak prebehla čo i len o pár dní v cykle neskôr, o toľko sa hladina HCG v krvi zvýši neskôr. Tak by sa mohlo stať, že na teste nájdete len jednu čiarku, aj keď tehotná možno ste...

Na cca 28. – 30. DC (28. až 30. deň cyklu) je HCG natoľko zvýšené, že výsledok môžeme považovať za hodnoverný (v prípade bežného 28-dňového cyklu). Samozrejme, že môže nastať aj úplne opačná situácia a tým, že ovulácia nastala skôr, aj dve čiarky si na teste nájdete skôr...

Prečítajte si: Zápcha v tehotenstve. Ako na ňu?

Návšteva gynekológa

Najistejším spôsobom, ako zistiť, či ste tehotná, je navštíviť lekára. Zatiaľ čo tehotenské testy kupované v lekárni fungujú na princípe odberu moču, teda aj zvyšovania sa HCG v moči, lekár vám v prípade meškania menštruácie zistí hladinu HCG priamo z odobranej krvi. Výsledok, ktorý do dvoch dní dostanete čierne na bielom, je 100%-ný.

Samozrejmé je aj vaginálne vyšetrenie priamo v ordinácii lekára. Ako zvyčajné pokračovanie navrhne lekár ďalšiu návštevu, kde vás objedná na ultrazvukové vyšetrenie, ktoré tehotenstvo potvrdí, prípadne vám ultrazvukové vyšetrenie na potvrdenie tehotnosti urobí okamžite.

tehotenstvo , hcg, ultrazvuk, moč, tehotenský test

Ak ste mali na tehotenskom teste dve čiarky alebo vám lekár oznámil príjemnú správu „mamička, gratulujeme...“, tak gratulujeme aj my! Ak sme sa otestovali a ukázala sa nám jedna čiarka, ale menštruácia nenastala, je najlepšie do siedmich dní vyhľadať svojho lekára.

Hrozia vám dvojčatá?

Káva, tehotenstvo a dojčenie

Dieťatko v brušku vás počúva

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: