Čo spôsobuje nedostatok magnézia v tehotenstve?

MUDr. Pavel Malovič | 26. máj 2017
malovic

Nároky na výživu budúcich mamičiek sa podstatne odlišujú od nárokov žien, ktoré sa na tehotenstvo iba chystajú.

Ich organizmus má inú spotrebu, chová sa adekvátne k relatívne neobvyklému stavu, a tak sa počas gravidity sa nároky na výživu organizmu prirodzene zvyšujú.

Kvalita potravín s dostatočným množstvom vitamínov a minerálov je viac ako podstatná. Jedným zo zásadných položiek výživy u tehotných je magnézium (horčík).

Môžu sa ho síce snažiť dopĺňať stravou (sója, fazuľa, hrach, špenát, obilniny, orechy), ale vo viacerých potravinách pozorujeme vplyvom technologického spracovania úbytok magnézia nevhodnou prípravou jedál, akou je napríklad smaženie, konzervácia, úpravy múky a podobne.

Väčšinou tak strava potrebu horčíka pre gravidné ženy nepokrýva. 
V tehotnosti ju teda treba určite dopĺňať vhodným prípravkom, najlepšie takým, ktorý sa ľahko a rýchlo vstrebáva, a teda sa aj rýchlo dostane k cieľovým tkanivám.

Pri doplnkovom príjme magnézia netreba zabúdať na správny nosič, totiž na prvok, ktorý efektívne „dodá“ magnézium do nášho organizmu. Jedným z nich je aj kyselina orotová. Jej veľkou výhodou  je, že ju môžeme nájsť aj v niektorých potravinách. Pre telo je to teda prirodzená, biologická látka.

Denná dávka u netehotnej ženy je 365 mg
, u tehotnej stúpa potreba až na 450 mg denne. Keďže v strave sa táto hladina dosiahne naozaj iba ťažko, je vhodné dopĺňať horčík kvalitným preparátom.  

Nedostatok magnézia sa počas tehotenstva prejavuje veľmi negatívne a okrem kŕčov v lýtkach a bruchu môže dokonca viesť k náchylnosti ku potratom a predčasným pôrodným bolestiam.

Medzi ďalšie problematické situácie, ktoré vznikajú z nedostatku horčíka v tehotenstve patrí aj gestóza – stav s opuchmi končatín, poruchami funkcie obličiek a náchylnosťou k vyššiemu tlaku.

Narodené deti môžu neskôr dokonca trpieť vo zvýšenej miere astmou a kožnými problémami. Prieskum ukázal, že príjem dostatku magnézia v tehotenstve znižuje výskyt atopických ekzémov u detí.  Pomáha tiež s bežným problémom tehotných – takzvaným tvrdnutím brucha.  
Veľa ženských lekárov preto preventívne predpisuje preparáty s magnéziom. Treba však dávať pozor – súčasné užívanie magnézia a železa sa však navzájom vylučuje. Železo a magnézium by sa preto mali užívať s časovým odstupom 2 hodín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: