Čo kto napísal pre "tehuľky"? - 2. časť

Ľuba Lapšanská | 3. apríl 2008

Neskôr ako som si sama želala, ale predsa, som sa dostala k napísaniu ďalšej literatúry pre mamičky. Ale i ich sprievodcov v tomto krásnom období.

Neskôr ako som si sama želala, ale predsa, som sa dostala k napísaniu ďalšej literatúry pre mamičky. Ale i ich sprievodcov v tomto krásnom období. Mám na mysli nielen budúcich oteckov, ale i celé rodiny a všetkých odborníkov, ktorí sa s mamkou v čase tehotenstva, pôrodu a šestonedelia stretávajú.

Na to, aby ste zistili aký zázrak v brušku nosíte a aký zázrak vám už behá okolo nôh určite nepotrebujete študovať. Ale do pozornosti vám dávam zopár kníh, ktoré vám určite priblížia, čo všetko je dieťatko schopné vnímať už v brušku, ako rýchlo sa učí, čím je výnimočné a ako mu pomôcť čo najlepšie sa rozvíjať. Viete o tom, že už na bábätká sa dá hľadieť s úctou? Môj pohľad tieto knihy zmenili. Deti sú úžasné...
- Lidské mládě - Desmond Morris, Argo 1995
- Hovory s nenarozeným dítětem - Mirabelle Coudris a René Coudris, Práh 1997
- Prenatální komunikace - G. Teusen, I. Goze-Hanel, Portál 2004
- Tajomný život dieťaťa pred narodením - T.Verny, J.Kelly, Slovenské pedagogické  nakladateľstvo 1993


Pokračujeme  knihami, ktoré môžu pomôcť vašim sprievodcom pri pôrode. Či už to bude váš partner, dula, priateľka, či niekto z rodiny.
- Partner u porodu – Penny Simkin, Argo 2000
Ak chcet mať pri pôrode kohokoľvek blízkeho, preštudujte si spoločne túto knihu. Ak chcete ísť k pôrodu bez doprovodu, preštudujte si ju tiež. Veľmi podrobná publikácia, vysvetľujúca takmer všetky fyzické i psychické procesy počas pôrodu. Všetko čo sa vám môže a nemusí stať, a to ako pri fyziologickom, tak pri komplikovanom pôrode. A hlavne – čo všetko môže partner urobiť, aby vám pomohol a uľavil. Nájdete v nej aj postup pri zostavovaní vlastného pôrodného plánu. Je to užitočná a praktická príručka pre VŠETKÝCH, pri pôrode prítomných.


- Porod s dulou - Marshall H. Klaus, John H. Kennell, Phyllis H. Klaus, One Women Press 2004
Ďalšia kniha pre osoby sprevádzajúce mamičku pri pôrode. Aj keď z názvu vyplýva, že reč je o dule (profesionálne vyškolenej žene, ktorá pomáha mamičke pri pôrode), skúsenosti a rady môžu využiť aj oteckovia a nemocničný personál. Dozviete sa, aká dôležitá je psychická aj fyzická opora ženy počas tehotenstva, pôrodu, šestonedelia a dojčenia.
Taktiež tehotná žena tu nájde dôležité informácie. Určite oceníte najmä praktické nápady a odporúčania na vizualizáciu, relaxáciu či autohypnózu. Skúste si dopredu čokoľvek, čo môže pôrod uľahčiť a spríjemniť. A ak máte možnosť – nájdite si dulu. Už sú aj na Slovensku.

A kde rodiť? Ako sa rozhodnúť? Podľa čoho?
Veľmi zaujímavé sú dve útle knižočky od českých autoriek o českých skúsenostiach. Opisujú sa v nich okrem iného zážitky žien z pôrodov v domácom prostredí. V knižočke Možnost volby je pre ženy návod,  s množstvom kritérií ako sa čo najzodpovednejšie a slobodne rozhodnúť pri voľbe miesta pôrodu. (Pre slovenské ženy zatiaľ nie. U nás nie je možnosť oficiálne rodiť inde ako v nemocnici.) Ak aj nie ste zástancom domácich pôrodov, prečítajte si ich. Pochopíte prečo niektoré ženy túžia rodiť v známom prostredí, dozviete sa čo sú pôrodné domy a nájdete si aj zopár praktických rád k pôrodu. Aký k tomu zaujmete postoj je už len na vás. Ale zaujímať postoj bez snahy pochopiť druhú stranu je zbabelosť.
- Porod doma – Jana Doležalová, Formát 2005
- Možnost volby – Zuzana Štromerová, Argo 2005


Kvôli všeobecnému prehľadu, kvôli nesmiernej zaujímavosti názorov a kvôli naozaj profesionálnemu pohľadu na vec, vám odporúčam i knihu od už vyššie spomínanej autorky
- Hovory s porodní bábou - Jana Doležalová, Argo 2006
Jana Doležalová tu vedie rozhovor s kontroverznou súkromnou pôrodnou asistentkou Ivanou Konigsmarkovou, ktorá rozvírila vody českého pôrodníctva. Nájdete tu mnohokrát „bežným ľudom“ prehliadané témy, alebo témy o ktorých sa bojíme diskutovať. A veru aj tie, o ktorých si myslíme že sa nás netýkajú. Ale prečítajte si to. Naozaj? Naozaj je to tak, že privierame oči v čase, keď by sme ich konečne mohli otvoriť? V čase, kedy by sme sa i my mohli ozvať, že niečo nie je tak, ako sme si to dlho namýšľali? Táto kniha a táto pôrodná asistentka mi dala viac, ako všetka obrázková literatúra o tehotenstve a pôrode dokopy. Dala mi silu a nádej, že môžeme veci zlepšovať.
 
Podľa rôznych výskumov, robených u nás i v zahraničí trpí cca 80% - 90%  žien po pôrode kolísaním nálad alebo dočasnou depresiou. 20% z nich má predpoklad, že ich problémy pretrvajú dlhšie a bude potrebné ich liečiť. Ako sa vyhnúť popôrodnej depresii? Čo to vlastne je a kde je jej podstata? Čo môžete vy, budúce mamičky, vy budúci oteckovia a vy nemocničný personál urobiť, aby sa matka po pôrode cítila šťastná? Prečítajte si tieto knihy a zistíte, že voňavé dieťatko v náručí nie je zárukou úsmevu na tvári.
- Slzy po porodu - Elisabeth Geisel, One Woman Press 2004
- Poporodní deprese - Paula Nicolson, Grada. 2001

Mnoho mamičiek v poslednom čase ostáva doma s tehotenskou knižkou už na začiatku gravidity kvôli rizikovému tehotenstvu. Nielen im je určená knižka, v tomto prípade román, s touto tematikou
- Soukromný nebe – Veronika Valíková, Erika 2004
Možno v ňom nájdete seba i svoje pocity.

A ešte niečo extra. Tiež na vás po zlých výsledkoch krvných testov, príp. po odbere plodovej vody hodili zodpovednosť rozhodnúť sa, či si dieťatko nechať alebo nie? Viete si predstaviť život s postihnutým dieťatkom? Pre vás aj pre všetkých, ktorí s nimi prichádzajú do kontaktu odporúčam prekrásnu knihu o skutočnom dieťatku:
- Naia se smí narodit – M. Zuckoff, Portál 2004

Prajem vám príjemné čítanie :-)
Nabudúce sa budeme venovať viac literatúre venovanej dojčeniu.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: