Blížime sa do finále: Praktické tipy na posledných 6 týždňov pred pôrodom

Mgr. Alena Bartošová | 5. august 2016
Blížime sa do finále: Praktické tipy na posledných 6 týždňov pred pôrodom

Na niektoré udalosti v živote sa človek pripraviť môže, na niektoré nie. Narodenie bábätka je jedinečnou zmesou oboch prípadov: viete síce s istotou, že budete mať pri pôrode bolesti, ale celkovo je pôrod a hlavne to, čo nasleduje, veľkým prekvapením. Aby ste prispeli k „zdarnému priebehu vecí“, venujte pozornosť našim tipom, čomu sa venovať v posledných šiestich týždňoch tehotenstva...

1. Vyrazte na nákupy

Šesť (prípadne osem) týždňov pre plánovaným dátumom pôrodu nastupuje žena (na základe potvrdenia od gynekológa) na materskú dovolenku. Je najvyšší čas pripraviť „hniezdočko“ na príchod nového člena rodiny. Prispôsobiť byt, to znamená zariadiť detskú izbičku alebo detský kútik vo vašej spálni, zaberie možno viac času ako si myslíte, preto nákup postieľky, periniek, zavinovačky, oblečenia, hygienických potrieb, plienok, autosedačky atď. nenechávajte na poslednú chvíľu! (Podrobný zoznam toho, čo bábätko potrebuje, nájdete tu: Výbavička pre bábätko).

Pokiaľ máte dobré finančné zázemie, môžete si pre pokoj v duši kúpiť i „nadštandardnú výbavičku“, do ktorej patria rôzne elektronické pestúnky, vysielačky, ohrievače, odstriekavačky a podobne. Ale pravdou je, že až pri reálnej starostlivosti o drobca mamička spozná, čo jej skutočne efektívne uľahčuje prácu a čo, naopak, vôbec nepotrebuje. Pre seba si nakúpte niekoľko balení dámskych vložiek, aspoň dve bavlnené podprsenky pre dojčiace matky (počítajte s väčšou veľkosťou) a dostatok vložiek do podprsenky (mlieko v prvých týždňoch po pôrode z pŕs nekontrolovane vyteká a spôsobuje škvrny na oblečení). Počítajte s tým, že sa nejakú dobu nedostanete von, preto sa hodia i nejaké potravinové zásoby.

2. Zbaľte sa do pôrodnice

Pôrodnicu ste si už iste vybrali pred nástupom na materskú. (Pozor! V niektorých pôrodniciach je potrebné zaregistrovať sa už v prvom trimestri!) Minimálne tri týždne pred plánovaným pôrodom by každá budúca matka mala mať nachystanú tašku do pôrodnice. Konkrétny zoznam, čo zbaliť pre seba a pre dieťatko, dostanú rodičky priamo v pôrodnici, kam chodia v posledných šiestich týždňoch pred dňom D do poradne.

Dôležité je pribaliť si aj potrebné doklady – tehotenskú knižku, lekárske správy a občiansky preukaz. Vydaté ženy predkladajú aj sobášny list, pokiaľ ide o rozvedené ženy – ak sa dieťa narodí do roka od rozvodu, tak aj rozsudok o rozvode. V opačnom prípade jej postačí občiansky preukaz.

3. Slobodní – zájdite na matriku

Nechceme vás narýchlo posielať do sobášnej siene, no treba vedieť, že slobodné páry by pred narodením bábätka nemali zabudnúť na úradné priznanie otcovstva. To môžete urobiť pred narodením dieťaťa alebo po ňom. Tzv. súhlasné vyhlásenie o otcovstve môže byť urobené len pred súdom alebo na matričnom úrade, a to ústnym vyhlásením pred matrikárom, ktorý vedie knihu narodení.

Ak návštevu matriky absolvujete ešte pred pôrodom, už v pôrodnici zapíšu partnera – otca dieťatka do hlásenia o narodení dieťaťa a tým pádom môže rodný list vybavovať aj „novopečený“ otecko.

Pokiaľ súhlasné vyhlásenie o otcovstve nezrealizujete pred narodením dieťatka, musíte ísť obaja na matriku po narodení bábätka (otca dieťaťa však v pôrodnici do hlásenia o narodení dieťaťa nezapíšu a bez súhlasného vyhlásenia o otcovstve následne ani do rodného listu).

4. Vyberte meno

Na vás a na partnerovi je veľké rozhodnutie – vybrať meno pre bábätko. Myslite na to, aby dobre ladilo s priezviskom, aby v ňom boli vyvážene samohlásky a spoluhlásky, zaujímajte sa o etymológiu (pôvod významu) mena. V súčasnosti sú veľmi populárne mená cudzieho pôvodu, svoju renesanciu však zažívajú i klasické, ba až archaické mená.  

Inšpiráciou pri výbere mena vám môže byť kniha Meno pre vaše dieťa od Mateja Považaja alebo zoznam mien na našom webe.

  • Do matriky je však možné zapísať najviac tri mená, môžu to byť aj mená cudzojazyčné. Rodičia by mali vedieť, že následne bude na všetkých dokladoch dieťaťa iba jedno meno, a to, ktoré bolo na matrike zapísané ako prvé v poradí. Zákon totiž pozná iba „jedno“ meno, takže prvé meno v poradí bude na vysvedčení, na občianskom preukaze a všade, kde bude mať vaše dieťatko vystavený oficiálny doklad.
  • Odborníci tvrdia, že pri výbere mena je vhodné mať na zreteli aj priezvisko. Je dobré, ak je meno a priezvisko zladené a nevyvoláva salvy smiechu a taktiež je vhodné prihliadať aj na to, aby krstné meno nebolo neprimerane dlhé, čo je dôležité najmä z praktického hľadiska. Napríklad k dlhšiemu priezvisku je vhodnejšie krátke krstné meno a naopak.
  • Na matrike je možné zapísať aj cudzojazyčné meno, v tomto prípade sú však rodičia povinní poskytnúť matričnému úradu tzv. súčinnosť. To znamená, že ak toto meno nie je v kalendári, prípadne v knihe Matej Považaj: Meno pre vaše dieťa alebo na: www.babynamesworld.com, potrebujú rodičia k zápisu takéhoto mena potvrdenie o tom, že meno, ktoré chcú zapísať, sa bežne používa v tom-ktorom štáte. V tomto smere vám môžu byť nápomocné ambasády.

5. Kontaktujte pediatra

Je tiež potrebné kontaktovať detského praktického lekára, ktorého ste si vybrali, a overiť si, či prijíma nových pacientov. Približne do 48 hodín po návrate z pôrodnice musí totiž vaše bábätko v domácom prostredí prehliadnuť, preto je na hľadanie lekára až po pôrode neskoro.

6. Venujte sa sama sebe

  • Snažte sa na pôrod a materstvo naladiť, napr. čítaním časopisov a knižiek pre rodičov alebo kontaktom s inými tehuľkami.
  • Robte si masáže hrádze a pokiaľ ste doposiaľ posilňovali brušné svaly a svaly panvového dna, teraz už necvičte, aby vám príliš pevné svalstvo nezhoršilo pôrod.
  • Trénujte správne dýchanie. Dlhé hlboké dýchanie využijete hlavne v prvej dobe pôrodnej, rýchle (tzv. psie) dýchanie sa vám bude hodiť medzi kontrakciami vo vypudzovacej časti pôrodu.
  • Masírujte si prsia sprchou a posilňujte prsné svaly.
  • Premasťujte si pravidelne pokožku na prsiach a brušku pleťovým mliekom alebo detským olejom, aby ste eliminovali riziko vzniku strií.

Vaša mama vás bude pred pôrodom najskôr nabádať k tomu, aby ste dokonale „vypulírovali byt a nazdobili hniezdočko“, podľa svokry bude najskôr nutné vymaľovať, vyleštiť okná a „zrámovať“ obsah všetkých skríň. A úprimná kamarátka, ktorá už svoje dieťa alebo deti má, vám povie: „Upokoj sa, odpočívaj a uži si ticho. V nasledujúcich niekoľkých rokoch ťa čaká pravý opak!“

Mýty a povery alebo Čo by ste pred pôrodom „zaručene“ NEMALI robiť...

  • Neumývajte okná – inak sa vraj „rozrodíte“  FAKT:  pohyb (v rozumnej miere) neškodí
  • Nevešajte bielizeň na šnúru – uväzujete tým vraj dieťatku okolo krku pupočníkovú šnúru FAKT: vešanie bielizne bábätko neohrozuje
  • Nepraktikujte sex – vraj tým ubližujete bábätku FAKT: nežnosti sú dovolené
  • Nekupujte si kočík pred pôrodom – nosí to vraj smolu FAKT: väčšina ľudí si necháva do pôrodu kočík zarezervovaný v obchode                

 TIP MAMA A JA: Sledujte tiež TEHOTENSTVO TÝŽDEŇ PO TÝŽDNI

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: