Anémia v tehotenstve: čo robiť, ak je málo železa?

Redakcia | 13. december 2016
Anémia v tehotenstve: čo robiť, ak je málo železa?

Nedostatok železa v tehotenstve býva na tehuľkách často viditeľný. Aké sú príznaky?

Keď svitá pod srdcom žien,
krásne sa zmenia,
trošku zblednú,
trošku len...

Takto poeticky Kamil Peteraj vyjadril skutočnosť, že mnoho žien trpí v tehotenstve anémiou (chudokrvnosťou). Počet červených krviniek stúpa spolu s rastúcim objemom krvi tak rýchlo, že organizmus nestačí dodávať dosť železa, ktoré je základom krvného farbiva.

Prečítajte si tiež: Problémy a problémiky v tehotenstve vs. pohodové tehuľkovanie

Príznaky anémie

Čo nasleduje? Bledosť, únava, spavosť, niekedy až mdloby. Kto trpí ešte viac, no nedokáže sa posťažovať, je plod. Krvou sa totiž k dieťatku okrem výživy dopravuje aj kyslík, ktorý je životne dôležitý pre zdravý vývoj mozgu a ďalších orgánov. Slabučké červené krvinky anemičky však toho kyslíka unesú omnoho menej než krvinky ženy, ktorá má železa v krvi dostatok.

Neprehliadnite: Tehotenstvo týždeň po týždni

Anémia v tehotenstve - aké je riešenie?

Dbajte na konzumovanie potravín, ktoré dokážu zvýšené požiadavky na prísun železa splniť – hovädzie mäso, listová zelenina, niektoré druhy ovocia (hlavne sušeného – sušené marhule sú favoritom). Ak to nepomôže, môžete obohatiť stravu o špeciálne preparáty s obsahom železa doplneného o kyselinu listovú.

Môže vás zaujímať: TOP 11 potravín, ktoré obsahujú kyselinu listovú

Anémia v tehotenstve a vegetariánstvo

Vegetariánky by mali zmeniť svoj postoj ku konzumovaniu mäsa, alebo po porade so špecialistom na stravovanie obohatiť svoj jedálny lístok o lekárom naordinované prípravky na doplnenie železa.

Ak sa do krvi doplní chýbajúce železo, získate viac sily, odolnosti, stratia sa závraty a únava, tehotenstvo je hneď krajšie. Prospejete nielen sebe, ale i svojmu dieťatku.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: